Bezár

Internet

Még fontosabbá vált a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

Még fontosabbá vált a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

2020. szeptember 06.
1 perc

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. Az egy főre eső találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába való visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni.

A Magyar Adatszolgáltató Kérdőív célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. Segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetőek a korlátozások hatásai.

 

Az országos felmérés keretében a MASZK kérdőív napi szintű kitöltésével bárki segíthet a koronavírus-járvány kezelésében. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

 

A MASZK indulása óta összesen több mint 320 ezer egyedi felhasználó töltötte ki anonim módon a kérdőívet, sokan közülük napi rendszerességgel. Az egy főre eső átlagos kapcsolatok száma az augusztus végi adatokhoz képest szeptember első hetére több mint 60 százalékkal növekedett meg. A kontaktkutatások szerepe ezzel jelentősen felértékelődött.


A kutatócsoport arra kéri a magyar embereket, hogy egy társadalmi összefogás keretében segítsék a munkájukat, és rutinszerűen, rendszeresen töltsék ki a covid.sed.hu weboldalon elérhető kérdőívet.


Link: medicalonline.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek