Bezár

Internet

Energiakövetnek választottak egy szegedi egyetemistát

Energiakövetnek választottak egy szegedi egyetemistát

2020. augusztus 14.
2 perc

Az energiagazdálkodás, a polimerek fontossága és az energiatudatosság, a hulladék mint energia, illetve az atomenergia témakörében elkészített óravázlatok nyertek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek 2020 pályázatán.

A Hivatal negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát a felsőoktatási intézményekben természet­tudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A beérkezett pályázati anyagok kiemelkedő színvonalára tekintettel ebben az évben négy egyetemista nyerte el az Energiakövet 2020 címet és az ezzel járó ösztöndíjat.


– A tavasszal kialakult járványhelyzet mindnyájunkat új kihívások elé állított – mondta Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője. – Az iskoláknak rohamléptekben kellett áttérniük a digitális oktatásra, ma mégis mindenki bizakodva várja a szeptemberi becsengetést. Épp ezért idén is kiválasztottuk energiaköveteinket, akik ha lehetséges, az osztálytermekben, de akár közösségi médiaposztokban fogják népszerűsíteni a tudatos és takarékos energiafelhasználást, hatékony hulladékgazdálkodást. Élvezetesen, mégis tartalmasan, de közhelyek és klímaszorongás nélkül.


– Energiahasználatunk, közlekedésünk, fogyasztásunk, hulladéktermelésünk meghatározza környezetünk minőségét, ezáltal egészségünket, biztonságunkat. Fejlesztenünk kell természet­tudományos műveltségünket, hogy eligazodjunk a hírek és álhírek útvesztőjében. Energiaköveteink a maguk választotta területeken ebben mutatnak példát – nyilatkozta Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember, az Energiakövetek program zsűritagja, a Természetvédelmi Világszövetség Nevelési és Kommunikációs Bizottságának elnökhelyettese.


– Amikor nehéz helyzetben van a zsűri – bármennyire is közhelyes –, az jót jelent, hiszen sok egyedi pályamunkából kell kiválasztani azokat, amelyek megvalósulását az idei Energiakövet programban látni szeretnénk– értékelte a pályázatokat a zsűri másik tagja, Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, podcaster. – A szakmai tartalom vizsgálata mellett azt is néztük, hol és hogyan bukkan fel a pályázók egyéni látásmódja, magával ragadó egyénisége. Öröm – és persze döntési nehézség is – volt látni, hogy az egyébként nehezen emészthető energiahatékonyság témakörét mennyire kreatív, pezsgő, a mindennapokhoz kapcsolható tartalommal töltötték meg a pályázók.”


A zsűri idén az eredeti kiírástól eltérően nem három, hanem négy új energiakövetet választott. Köztük van Debreczeni Diána (24), a Szegedi Tudományegyetem környezetmérnök BSc, 2. évfolyamos tanulója is: A neten rengeteg, sokszor felesleges információ található az olyan fontos témákat illetően is, mint a környezetvédelem vagy az energiagazdálkodás. Abban szeretnék segíteni, hogy észrevegyék ebben az információrengetegben a lényegeset, és tegyenek önállóan a környezetünk megóvása érdekében. Szeretném befogadhatóvá tenni számukra az energiát mint fogalmat, aminek megértése korábban nekem is nehézséget okozott!


Link: szegedma.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek