Bezár

Internet

Betartják a karantént a domaszéki fertőzöttek

Betartják a karantént a domaszéki fertőzöttek

2020. július 21.
3 perc

Jól vannak, és betartják a karanténszabályokat azok a domaszékiek, akikről a napokban derült ki, hogy megfertőződtek a koronavírussal. Kiderült, hogy „életvitelszerűen” nem a településen élnek, így megbetegedés előtt és utána sem találkoztak közvetlenül a település lakóival.

A legfrissebb adatok szerint 134 ko­­­­ronavírussal fertőzött van Csongrád-Csanád megyében. Nálunk korábban sokáig 114 megbetegedést regisztráltak, a napokban lett több fertőzött, ami egyébként országos tenden­cia.


A polgármester közölte

Azt, hogy a megyében hol vannak fertőzöttek, nem mindig tud­­ni. Ami biztos, hogy múlt hé­­ten pénteken Domaszék polgármestere írt egy bejegyzést kö­­zösségi oldalán a vírusról.


– Egy nem kedves kötelessé­gemnek teszek most eleget, ugyanis tájékoztatnom kell önöket, hogy településünk egy háztartásában is felütötte a fejét napjaink ellensége, a koronavírus. Az érintettekkel haladéktalanul felvettük a kapcsolatot, és megbizonyosodtunk róla, hogy a körülmé­nyekhez képest jól vannak, a karanténrendelkezést szigo­rúan betartják, és a jelek szerint a megfertőződés nem Do­­maszéken történt. Megbetegedett lakosainkkal törekszünk a telefonos kapcsolat fenntartására, és amennyiben szükséges, a rendelkezésre álló eszközökkel segítséget nyújtani számukra – fogalmazott akkor Sziráki Krisztián.


Nem ott élnek

Megkerestük a polgármestert, aki tegnap elmondta lapunknak, hogy a fertőzöttek a megbetegedés előtt és azt követően sem kerültek közvetlen kapcsolatba domaszéki lakossal, ugyanis az érintettek életvitelszerűen nem a településen élnek.


– Bízom benne, hogy ez kö­vetkezmény nélküli, egyedi eset, de ezentúl a járvány elleni védekezésben mi is kénytelenek vagyunk szigorúbb szemléletet alkalmazni, és amennyiben szükségessé válik, a megfelelő óvintézkedéseket megtenni – tet­­te hozzá.


A polgármester korábbi bejegyzésében azt is leírta, azért, hogy a vírus terje­désének lehetőségét a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, indokoltnak látja a többszöri közterület- és intézményfertőt­lenítést.


A vírus a környező országokban egyre jobban terjed, emiatt pedig a múlt héten újabb intézkedéseket vezetett be a magyar kormány.


Kedvező helyzet

Röst Gergely, a járványok terjedését modellező matematikus a Szegedi Tudományegyetem lapjának arról beszélt, hogy Eu­­rópában jelenleg Magyarországon az egyik legkedvezőbb a helyzet.


– Amíg a helyi gócokat sikerül helyi intézkedésekkel felszámolni, mint ahogyan azt a németek és a franciák is tették, addig el lehet kerülni az országos korlátozásokat. Most a legtöbb országban az a cél, hogy a helyi gócok hatékony megtalálásával és felszámolásával megakadályozzák a nagyobb, országos méretű járvány kialakulását. Ezzel el lehet kerülni a szigorúbb intézkedések újbóli bevezetését – fogalmazott.


Amit tehetünk tehát: betartjuk a higiénés szabályokat, gyakran mosunk kezet, szükség esetén maszkot hordunk és fertőtlenítünk, emellett pedig ke­­rüljük azokat a zárt helyeket, ahol egyszerre sokan tartózkodnak, valamint ezeken a helyeken betartjuk a másfél méteres távolságot is – tette hozzá a matematikus.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek