Bezár

Internet

5 milliárd forinttal több EU-pénzt kap a szegedi lézerközpont Brüsszelből

5 milliárd forinttal több EU-pénzt kap a szegedi lézerközpont Brüsszelből

2020. július 20.
1 perc

Két új berendezéssel gazdagodott a szegedi Extrem Light Infrastructure (ELI) nagyszabású uniós beruházási projekt, azaz módosult a támogatási szerződés és az eddigi 113,5 millió eurón felüli 13,55 millió eurós támogatási többletet most hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A fejleményt üdvözölte közleményében a brüsszeli testület, amely rámutatott arra, hogy a határokon átívelő tudományos együttműködésen alapuló projektben a mostani módosítás nyomán a tudósok és kutatók új és kialakulóban levő lézertechnológiákat fognak tudni használni a világ legintenzívebb fényimpulzusainak előállítására.


Az ELI két új berendezéssel gazdagodott, mely növelni fogja a projekt súlyát és vonzerejét a lézerkutatás területén – szögezi le a közlemény.


Ez a beszerzés előre fogja lendíteni a fejlettebb lézerberendezések megépítésére, újbeamline-ok és felhasználói végállomások kifejlesztésére, valamint a diagnosztikai és kutatási technológiai eszközök optimalizálására irányuló erőfeszítéseket – emlékeztet a Bizottság.


A szegedi ELI projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap csaknem 113,5 millió euró összegű társfinanszírozásában részesül. A projekt bővítésének eredményeképpen az uniós pénzügyi hozzájárulás 13 550 408 euróval fog nőni. Fontos tudni, hogy az ELI projekt további helyszínei Csehország és Románia, azaz nemcsak Magyarországon zajlanak a kutatások.


Link: portfolio.hu

 


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek