Bezár

Internet

Kulturális iroda az egyetemen: együtt lélegeznek Szegeddel

Kulturális iroda az egyetemen: együtt lélegeznek Szegeddel

2018. április 22.
4 perc

Sorozatunkban szegedi szervezeteket mutatunk be. Milyen céllal alakultak, min dolgoznak jelenleg, miből működnek? Ezúttal a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodáját kerestük fel. A Szegedi Tükör összeállítása.


Az Egyetemi Tavasz idén öt hét alatt háromszáz eseményt kínál. A költészet napján, azaz József Attila születésnapján nyílt meg a rendezvénysorozat, és május 18-áig tart. A tudományegyetem egykori diákja és névadója tiszteletére a fesztivál ideje alatt a rektori épület bejáratánál minden délben elhangzik egy vers, amit egy egyetemista vagy városlakó mond el. A nyitóeseményt hagyományosan az egyetemistáknak hirdetett fotópályázat kamarakiállításával is egybekötötték.


– Életforma a kultúraszervezés – mondja Tajti Gabriella Öt hét, háromszáz program

– Április 22. a Föld napja a füvészkertben, ahol a környezetgazdálkodási kft.-vel közösen játékokra várjuk a családokat. A TIK-ben és a rektori épület átriumában tárlatok váltják egymást. Április 23-án a Dugonics téren például Csapó Benő, a neveléstudományi intézet professzora, Szeged díszpolgára mutatkozik be fotóival – emelt ki néhány érdekességet Tajti Gabi, az SZTE kulturális irodájának vezetője. Az Ady téren Marton Ákos Szegeden végzett fiatal alkotó festményeiből és grafikáiból nyílik kiállítás. Ugyanott május 4-étől Göblyös Róbert festőművésznek, a Tömörkény-gimnázium intézményvezető-helyettesének a munkái láthatók.


A fák is az élete részei

Tajti Gabriella az egyetem Juhász Gyula Pedagógus Karának művelődésszervező és andragógus szakán, majd a bölcsészkar kulturális menedzser szakán diplomázott. Huszonhét éve kezdett dolgozni a JATE Klub vezetőhelyetteseként, húsz éve vezeti az egyetem kulturális irodáját. Szabadidejében eljár a saját programjaikra és mások rendezvényeire, valamint olvas, különösen kortárs irodalmat, és ír. Igazán azonban rövidebb biciklitúrával vagy erdei kirándulással kapcsolódik ki. Tevékenységét Szeged Kultúrájáért aranygyűrűvel, Pro Theatro díjjal és a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díjával ismerték el.

Április 27-én kezdődik a háromnapos III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó, amely veszprémi, debreceni, pécsi és székel yudvarhelyi vendégelőadásokat vonultat fel. Fellép a Belmondo együttes a szegedi kötődésű Czutor Zoltán vezetésével, és koncertet ad az Universitas Szimfonikus Zenekar. Különlegességnek ígérkezik a Barátom, Kim Ir Szen című könyv bemutatója is; a szerző, Bod Péter az egyetem doktoranduszhallgatója. Részletek a műsorfüzetben és az egyetem honlapján érhetők el.


Amióta csak létezik Szegeden felsőoktatás, művészeti csoportjait mindig átfogta egy kisebb kultúraszervező csapat. Olyan legendás időszakokban is, mint az Egyetemi Színpad munkáját Szent-Györgyi Albert rektorsága idején vagy a Paál István rendező fémjelezte években. A legrégebbi művészeti csoport, az egyetemi énekkar 1925-ben alakult, és azóta töretlenül működik. Az Universitas Szimfonikus Zenekar ugyancsak több évtizedes múltra tekint vissza. A kulturális iroda ezen a néven huszonegy éve alakult meg még a József Attila Tudományegyetemen. Jelenleg a munkatársai az univerzitás nemzetközi és közkapcsolati igazgatóságán belül tevékenykednek.


– 1996-ban, a szegedi felsősoktatás hetvenötödik jubileuma kapcsán úgy gondoltam, ekkora egyetemnek feltétlenül szüksége van kicsit összerendezettebb, nagyobb lélegzetvételű programsorozatra. Az akkori ünnepség két-három napos kísérőrendezvényeiből jött létre az őszi fesztivál – pillantott vissza két nagy eseményük múltjára Tajti Gabriella. – Ennek sikerén felbuzdulva és annak valamelyest a mintájára találtuk ki tizennégy éve az Egyetemi Tavaszt. Létezett elaprózva számos tavaszi esemény, de hiányzott egy átfogó rendezvény, amire felfűzhettük. Ez persze nem összművészeti fesztivál lett, mint az őszi, hanem inkább kulturális jellegű.


Ebbe az öt hétbe belefér minden, ami a nagyközönségnek érdekes lehet az egyetem tizenkét karán: tudományos ismeretterjesztő előadások, konferenciák, kari napok, sportesemények. Nem csak mi szervezzük, a programok kétharmadát inkább összefogjuk, koordináljuk. Ezek mentén saját kulturális rendezvényeket kínálunk, amibe városi intézményeket is bekapcsolunk.


A cél kitárni az egyetem kapuit, és megmutatni, hogy a szorosan vett oktatáson és kutatáson kívül mi minden zajlik még az egyetemen. Ezeket az eseményeket bárki ingyenesen megnézheti, meghallgathatja. Ugyanakkor a városi közművelődési intézményekre, civil szervezetekre is figyelmet irányítva nagyobb rálátást nyújtunk az egyetemi polgároknak a szegedi kulturális életre.


A kulturális irodának az egyetemi és pályázati bevételei mellett az önkormányzattal kötött megállapodás nyújt anyagi biztonságot. Ezáltal is együtt lélegzik és kulturálódik a város az egyetem több mint húszezer hallgatójával és több ezer dolgozójával.


Link: vtvszeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek