Bezár

Internet

Ilyen műtétet most először végeztek itthon

Ilyen műtétet most először végeztek itthon

2018. július 04.
2 perc

Folyamatos gépi, éjszakai lélegeztetésre szorult az az 5 éves kisfiú, akin először hajtottak végre Magyarországon úgynevezett rekeszizompacemaker-beültetést.


"Az orvoslásban használt tudás másfél-kétévente megduplázódik, és ez a hatalmas fejlődés az, amely újabb és újabb lehetőséget ad arra, hogy a betegeken segítsenek" - emelte ki Dr. Merkely Béla. Az egyetem rektora hozzátette, a most alkalmazott műtéti eljárás nemcsak idehaza tekinthető újdonságnak, hanem Kelet-Közép-Európa más országaiban is ritkaságszámba megy. Külön örvendetesnek nevezte, hogy egy kisgyermeken tudtak segíteni ezzel a módszerrel. Dr. Merkely Béla beszélt arról is, hogy az orvosképzésben mindig is jelentős szerepe van az újdonságok, az innovatív megoldások alkalmazásának, amely nemcsak a betegek számára, hanem az egyetem hallgatóinak is rendkívül hasznos.


Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója elmondta: jelen esetben egy olyan eszközről van szó, amelyet a külföldi útja miatt távollevő Dr. Kálmán Attila, a Gyermeksebészeti Osztály vezetője ültetett be egy veleszületett betegségben szenvedő 5 éves kisgyermeknek, úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárással. Utóbbi azért különleges, mert új eszközök beültetése során első alkalommal általában nyílt operációs technikát alkalmaznak, Dr. Kálmán Attila azonban vállalkozott arra, hogy a legkisebb beavatkozással járó eljárással hajtsa végre a beültetést.

Dr. Szabó Attila elmondta, a gyermeknek olyan ritka betegsége van, amelynek lényege, hogy a központi idegrendszer légzőközpontja nem működik megfelelően, ezértalvásközben leáll a légzése. Az új eszköz az egyik legfontosabb légzőizmunkat, a rekeszizmot rendszeresen, periodikusan stimulálja, és ezzel lehetővé teszi azt, hogy a gyerek önállóan lélegezzen, így a beteg nem lesz lélegeztetőgéphez kötve, ami jelentős életminőség-javulást jelent számára. A klinikaigazgató kiemelte, a jövőben is azon lesznek, hogy elérhetővé tegyék a legmodernebb diagnosztikai és terápiás módszereket a betegeknek.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek