COVID-19 call center:

+36-62-546-800

Hívható: 0-24

*

«||»

Fókuszban: COVID-19

Dia1

Az alábbiakban foglaljuk össze a Szegedi Tudományegyetem által a hallgatók számára biztosított SARS-CoV2 PCR szűréssel és annak igénybevételével kapcsolatos információkat.

szte_the_202021

A külföldről történő beutazással kapcsolatos jogszabályok változása miatt az alábbiakról értesítjük.Figyelembe véve a közegészségügyi szempontokat és a 2020. szeptember 1-jén életbe lépett ágazati ajánlást, a Szegedi Tudományegyetem 25. Őszi Kulturális Fesztiválja sajnálatos módon elmarad.


Eseménynaptár

Rendezvénynaptár *

 • sze
  21
  szeptember 21.
  16:00 - 17:00
  Képíró Ágnes: Történelmi sorsfordulók egy alkotó értelmiségi életpálya tükrében – Pomogáts Béla életútinterjú című, a Belvedere Meridionale Kiadó gondozásában megjelent kötetét Miklós Péter történész (az SZTE JGYPK oktatója, az Emlékpont intézményvezetője) mutatja be. Az esemény házigazdája: dr. Jancsák Csaba, az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás kutatócsoport vezetője, az SZTE JGYPK főiskolai docense. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  21
  szeptember 21.
  17:00 - 18:00
  A képekből összerakott ember című, a Gondolat Kiadónál megjelent kötetéről a szerzővel, Pusztai Virággal (adjunktus, SZTE JGYPK) Dömötör Mihály fotóművész beszélget. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  21
  szeptember 21.
  18:00 - 19:30
  Szeged és a régió egyik legnépszerűbb esti sorozata, a Mentor(h)áló Pedagógiai esték szeptember 21-én, hétfőn 18 órakor indul újra az IH-ban, ahol kivételes hangulatú programmal várnak minden érdeklődőt. Az őszi évad nyitóprogramjának vendégei a népszerű házaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna.
 • sze
  21
  szeptember 21.
  19:00 - 20:00
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet adjunktusa, Tiszai Luca három – a Zene és transzferhatás; a Community Music Therapy and Intellectual Disability; valamint a Preverbal and Nonverbal Musicality – című az SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Moderátor: dr. habil. Nóbik Attila, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézet oktatója. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  22
  szeptember 22.
  09:40 - 15:20
  A V4 Green Universities (V4GU) projekt 2020. szeptember 22-én rendezi meg nemzetközi, angol nyelvű online konferenciáját. A fő témák a klímaváltozás elleni harc, a tudatos energia- és vízgazdálkodás, a hulladék újrahasznosítása és környezetbarát közlekedés és szállítmányozás.
 • sze
  22
  szeptember 22.
  16:00 - 17:00
  Az SZTE BTK nyugalmazott egyetemi docense, Sipos József: A BETHLENI KÉTHARMAD. A Kisgazdapárt kormányzópárttá bővítése és az 1922-es választások című, a Belvedere Meridionale Kiadó gondozásában megjelent kötetét bemutatja Romsics Ignác egyetemi tanár, akadémikus; felkért hozzászólók: Falusi Norbert, Horváth Csaba és Pálinkó Attila. Az esemény házigazdája: Kovács Attila történész, a kötet szerkesztője. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  22
  szeptember 22.
  16:00 - 17:00
  A CML-GIST kézikönv bemutatója a CML világnapján. A krónikus mieloid leukémia (CML) és a gasztrointesztinális sztróma tumor (GIST) hiánypótló kézikönyvét 2020-ban a CML és GIST Betegek Egyesülete a szakorvosokkal együttműködésben, szerkesztve jelentette meg. A hiánypótló kézikönyvet dr. Modok Szabolcs hematológus, a Szegedi Tudomány Egyetem Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ főorvosa, a könyv társzerzője, továbbá dr. Hegedűs Péter, a CML és GIST Betegek Egyesülete elnöke mutatja be. A beszélgetést Farkas Andrea, az egyesület kommunikációs partnere, a C Koncept Reklámügynökség munkatársa vezeti. (A kiadvány egy-egy példányát a program résztvevői ajándékként elvihetik.) (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  22
  szeptember 22.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK API Óvódapedagógus-képző Tanszék adjunktusa, Hódi Ágnes és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport tudományos munkatársa, Tóth Edit: Mérőfeladatok és kérdőívtételek szerkesztése című, az SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatóján a moderátor: Bíró-Balogh Tamás, az SZTE JGYPK oktatója. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  22
  szeptember 22.
  18:00 - 19:00
  A Szent Márton és Benedek nyomában – Tanulmányok Koszta László emlékére című kötetet az egyik szerkesztő, Hunyadi Zsolt, az SZTE BTK Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi docense moderálásával a könyv PERSONALIA című fejezetének szerzői mutatják be. A 2015-ben elhunyt Koszta Lászlóról, a magyar középkori egyháztörténeti kutatások nemzetközileg elismert professzoráról, valamint a rá emlékező tanulmánykötetről a szerkesztő és Papp Sándor, az SZTE BTK Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéket vezető egyetemi tanár, valamint Galamb György, az SZTE BTK Történeti Intézet Középkori Egyetemes Történet Tanszék egyetemi docense és Petrovics István egyetemi magántanár beszélget. (A program a COVID-19 járvány aktuális jellemzői szerint változhat. Ennek alapján az SZTE NKI frissíti a programajánlót.)
 • sze
  23
  szeptember 23.
  10:00 - 21:00
  10:00 óra – Megnyitó (Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja) 10:00-10:45 óra – A Híd folyóirat (Újvidék) Trianonról szóló lapszámáról. Műhelybeszélgetés: Berényi Emőke főszerkesztő (Újvidék), Losoncz Alpár filozófus (Temerin) és A. Sajti Enikő történész (Szeged) 11:00-11:45 – A szlovákiai magyar kisebbség helyzete, irodalma, könykiadása. Kerekasztal-beszélgetés: Bolemant Lilla irodalomtörténész, a Phoenix Kiadó vezetője, Csanda Gábor irodalomtörténész (a Madách Kiadó vezetője) és Simon Attila történész (a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója); moderátor: Sándor Klára nyelvész, kultúrtörténész (Szeged). 12:00-12:45 – Gyenge Zoltán: Az idegen és más (L’Harmattan, 2020) című könyvének bemutatója. A szerzővel Váradi Péter, a L’Harmattan Kiadó főszerkesztője beszélget. 13:00-13:45 – Nemes Z. Márió Ektoplazma (Képzőművészeti írások, Symposion Kiadó, 2020) című könyvének bemutatója. A szerzővel Bartók Imre író (Budapest) és Cserna-Szabó Endre fotóművész (Budapest) beszélget. 15:00-15:45 – Képzőművészeti kiállítás Benes József festményeiből. A kiállítást Tolnai Ottó Kossuth-díjas író (Palics) nyitja meg. Kerekasztal-beszélgetés Benes művészetéről: Virág Zoltán irodalomtörténész (Szeged) és Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője(Kecskemét). 16:00-16:45 – Az Irodalom és filozófia (Somorja, Magyar Tudományos Akadémia – Szlovákiai Akadémiai Tanács, 2020) című tanulmánykötet bemutatója. Mészáros András filozófiatörténésszel, a kötet szerkesztőjével Gyenge Zoltán filozófiatörténész és Szabó Gábor irodalomtörténész beszélget. 19:00-20:00 – Irodalmi est Selyem Zsuzsa Déry Tibor-díjas íróval (Kolozsvár – Budapest). Beszélgetőtárs: Radics Viktória irodalomkritikus (Zenta – Budapest) 20:00-21:00 – Irodalmi est Tompa Andrea Libri-díjas íróval (Kolozsvár – Budapest). Beszélgetőtárs: Dánél Mónika irodalomtörténész (Kolozsvár – Budapest – Oslo)


Egyetemtörténet

Mora_jubileum_szte_Rovatfejek__20200911

Az Aranykoporsó című regény Móra Ferenc díszdoktori értekezése. Ám nem ez az egyetlen érdekessége „a szegedi polihisztor” „doctor honoris causa” címének – derült ki az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumaiban nézelődve, a most élesített közös keresőt használva. Az első könyvhét szervezésében is kitüntetett szerepet játszó Móra Ferencről kortársak méltatását olvastuk, majd a dédunokát kérdeztük a földrajz-természetrajz szakon végezett tanárról, aki Szegeden lett „nemzeti klasszikus” és „világhíres kutató” – az SZTE egyik díszdoktora.

SZTEmagazin

Kiemelt_tevenezes_PV

A tévé esetleges eltűnéséről, a televíziós személyiség és a celeb közti határvonalról, valamint a diákok ismereteiről is szó esett 2020. szeptember 15-én, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A 91. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényén a szerzővel, Pusztai Virággal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézményének adjunktusával Forró Lajos, az SZTE JGYPK főiskolai docense és a könyvet megjelentető SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó vezetője beszélgetett.

Szent-Györgyi Emlékoldal

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_levelekkel

Könyvek között dolgozott szegedi laboratóriumában Szent-Györgyi Albert, neve több száz publikáció élén olvasható, életművével számtalan cikk és számos könyv foglalkozik. Szent-Györgyi Albert milyen szerepet vállalt a tudománynépszerűsítésben? – merült fel a kérdés a 91. Ünnepi Könyvhéten. E rendezvény-sorozathoz 2015 óta minden évben „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottóval csatlakozott a szegedi egyetem. 2020-ban – annak ellenére, hogy a könyvünnep a koronavírus-járvány miatt őszére tolódott, s néhány könyvbemutató elmaradt – több mint ötven SZTE-s oktató vagy alumnus vett részt a könyvheti ismeretterjesztésben.

Fedezd fel!

kiemelt_mikromuanyagok

A Tiszán átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse található 1-1 kilogramm partmenti üledékben a Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Tisza teljes hosszán és a nagyobb mellékfolyók torkolat-közeli szakaszain a folyóvízi üledékben található mikroműanyag-szennyezést vizsgálják.

nyito_Del-alfoldi_Fejlesztesi_Zona

A Szegedi Tudományegyetem koordinálásával, 3 munkacsoportban dolgozzák ki a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig tartó gazdaságfejlesztési stratégiáját és gazdaságélénkítési tervét. A szakemberek 2020. augusztus 25-én, a Szegedi Tudományegyetemen tanácskoztak.

Desktop7

Mennyit ér egy nemzetközi listán elért 501. hely? Mi abban a jó, ha egy genetikai kutatáshoz nyert szerver épp a digitális átállás stratjára érkezik? Számít-e, hogy idén kit, hány ponttal vettek fel - és tényleg nyitva áll-e őszre a Szegedi Tudományegyetem? Erről is kérdezte a napi.hu Prof. Dr. Rovó Lászlót, az SZTE rektorát és Dr. Fendler Judit kancellárt.