Bezár

SZTEhírek

A_koltozes

Könyvajánló: Illés-Süli Rózsa: A költözés

Könyvajánló: Illés-Süli Rózsa: A költözés

2024. szeptember 18.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Herbert úr elköltözött. Hogy hová és miért, senki sem tudja."


Illés-Süli Rózsa óvodapedagógus, aki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán szerzett diplomát. Munkássága túlmutat az oktatáson: 2024 augusztusában debütált első mesekönyve, A költözés, amely különleges, kézzel készült szereplőivel és egyedi vizuális megjelenésével hódít. A Troubadour Books gondozásában megjelent mesekönyv azért is egyedülálló, mert Illés-Süli Rózsa nemcsak a történeteket írta meg, hanem a karaktereket is saját kezűleg készítette el nemezeléssel, így a könyv vizuális megjelenéséért is ő felel.

A mese világának szereplői miniatűr állatok, akik élethű, aprólékosan kidolgozott, kézzel készített házikókban élnek. Ezeket a házikókat olyan helyi mesterek készítették, mint a hódmezővásárhelyi vállalkozó (Csakisfa), aki fából építette Herbert úr miniatűr otthonát, és Kószó Anita, aki vesszőből alkotta meg Csiga Katalin tanár néni házát. A könyv egyes jelenetei ezeken a kézzel készített díszleteken játszódnak, amelyeket Lettner Krisztina fotózott meg, így a vizuális élmény is szerves részét képezi a mesének.

Illés-Süli Rózsa kézművessége, beleértve a nemezelést és a szabás-varrást, szorosan kapcsolódik a mesekönyv világához. Minden egyes kézműves terméke magán hordozza az alkotó gondos munkáját és szeretetét, amit a mesekönyv részletessége és egyedisége is tükröz.

A költözés a barátság, titkok és az élet nagy kérdései köré fonódik. A történet középpontjában két jó barát, Nyúl Tóbiás és Egér Elemér áll, akik váratlanul egyedül maradnak Herbert úr házában. Az élet a Cickafarkréten tele van kihívásokkal és rejtélyekkel, főleg, hogy az erdő lakói mellett huncut tündérek is élnek a réten – vagy legalábbis így tartják a szóbeszédek. A szívmelengető mese tele van izgalommal, fordulatokkal és finom humorral, miközben a barátság és az összetartás erejéről mesél. A gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezhetik, hiszen a szöveg tele van remek nyelvi leleményekkel és életre szóló tanulságokkal. A könyv vizuális világa egyedülálló, és a szöveghez tökéletesen illeszkedő fotók segítik a mese varázsát életre kelteni.

Aki pedig személyesen szeretne többet megtudni az alkotás folyamatáról vagy az íróról, az alábbi könyvbemutatón találkozhatnak Illés-Süli Rózsával: https://www.facebook.com/events/1080214877223589/?ref=newsfeed

Lázárné Csernus Anikó
SZTE Alma Mater
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek