zoldintezmeny

Zöld Intézmény


I. A fenntarthatóság útján – az első lépések


A Szegedi Tudományegyetem kezdeti zöld törekvéseire jellemző volt, hogy egyéni kezdeményezések, motivációk mentén valósultak meg, amelyek sikereinek hatására egyre több egyetemi polgár, szervezet csatlakozott. A zöld kezdeményezések kiinduló pontja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) igazgatósága volt. A központ az egyetem „szíveként” immáron több mint 11 éve ötvözi a konferencia, oktatási, szolgáltatási, tanulási és találkozási tér funkcióit a napi 3000-3500 fő látogató számára, így kiváló helyszíne a társadalmi felelősségvállalás követendő példáinak bemutatására. Kezdeti lépésként az SZTE TIK igazgatósága 2008-ban hagyományteremtő céllal megszervezte a „Föld napja” rendezvényt, majd 2009-ben sikeresen alkalmazta a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által kiírt Zöld Iroda pályázat irányelveit, így ebben az évben elnyerte a „Legtöbbet Zöldült Iroda“ díjat. A kezdeményezés elismerésének köszönhetően a következő évben már további két egyetemi egység is csatlakozott a felhíváshoz (Hallgatói Szolgáltató Iroda és a Gazdaságtudományi Kar Tanulmányi Osztálya), és közösen Kreatív különdíjban részesültek.


A látogatói igényekre is érzékenyen reagálva, a központ fejlesztéseinek hatására 2010-ben és 2011-ben elnyerte a „Kerékpárosbarát munkahely címet” és útjára indította a „Zöld kommandó” kezdeményezést, melynek célja az egyetem más egységeinek a zöld iroda irányelvei mentén, a környezetbarát szempontok figyelembe vételével való átalakítása lett. A KÖVET Egyesület által szervezett CSR Piac rendezvényén bemutatott zöld kommandó kezdeményezés elnyerte a kiállításra érkező látogatók által odaítélhető Közönség díjat 2011-ben, amellyel országos elmerésben részesült egy egyetemi önkéntességi törekvés. A látogatói tudatformálást megcélzó programok bővülése mellett (Föld napja, Föld órája, Zöld film klub, Víz világnapja, Harc a globális felmelegedés ellen programsorozat, kazántúra, jótékonysági gyűjtések, stb.) a központ környezeti terhelését csökkentő műszaki megoldások, és optimalizálási folyamatok is elkezdődtek, továbbá kialakult Magyarország első zöld Kongresszusi Központjának szabályrendszere is.II. A fenntarthatóság útjának irányjelzője – az Indonéziai Egyetem Zöld Egyetem felmérése

ZoldintezmenyAz SZTE TIK által elindított kezdeményezések kiteljesedésével egy időben, 2010-ben az Indonéziai Egyetem útjára indította az egyetemeket fenntarthatósági szempontok alapján rangsoroló felmérését. A felmérésben résztvevő egyetemeknek öt témakörbe (Elhelyezkedés és Infrastruktúra, Energia és Klímaváltozás, Hulladékgazdálkodás, Vízgazdálkodás, Közlekedés, Oktatás) sorolt kérdéstípusok megválaszolására nyílt lehetősége, ezzel létrejött a világ egyetemeinek zöld mérőszámokon alapuló rangsora. Az ötödik éve közétett lista megismerése kiváló lehetőséget nyújt a visszacsatolásra és immár elmondható, hogy az eredmények alapján a Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit világszinten elismerik: 2014-re a 360 résztvevő közül az SZTE bekerült a világ 20 legzöldebb egyeteme közé, és a Coolmyplanet.org „Environmental Sustainability Certificate“ tanúsítványa mellett büszkén viseli a Közép-Európa legzöldebb egyetem titulust. A GreenMetric 2018-es világrangsorában az SZTE 77. lett, és 2017-es 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 34. , Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem. A rangsor kezdete óta már hét másik magyar felsőoktatási intézmény is csatlakozott az önkéntes adatszolgáltatáshoz, így évről-évre bővül az itthoni egyetemek eredményeinek összehasonlítási lehetősége.


III.
A fenntarthatóság útján – műszaki megoldások

Napelem TIKAz egyetemi és városi polgárokat célzó szemléletformálás mellett a Szegedi Tudományegyetem fenntarthatósági törekvéseinek második pillére a folyamatos infrastrukturális fejlesztés. Az egyre több épület operatív működését hatékonnyá tevő megoldások terjedése (mozgásérzékelős kapcsolók és LED világítás alkalmazása, épületfelügyeleti rendszerek optimalizálása, dolgozói tudatosság fejlesztése, stb.) mellett számos megújuló energiaforrás felhasználását lehetővé tevő beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem naturális energiahasználata a bővülő épületállomány mellet is évről-évre csökken.A tudatos folyamat eredményeként kijelenthető, hogy a Szegedi Tudományegyetem elköteleződött a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő lehetőségek kihasználása iránt: az egyetem beruházásainak tervezésekor minden esetben kiemelt szempont a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetősége, igazodva a meglévő épületállományhoz. Erre néhány példa:

  • A geotermikus kaszkádrendszer kialakításával öt egyetemi épület hűtését és fűtését biztosítják geotermikus kutak.
  • Az egyetem Dugonics téri épületében szürkevíz rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően megoldott az esővíz másodlagos használatának lehetősége
  • 24 egyetemi épületen meglévő napelempark bővítése eredményeként 2015-ben az egyetem napenergiával előállított villamos energia termelése meg fog duplázódni, és meghaladja az 1 megawattot.
  • 100%-os támogatási intenzitással nyert uniós pályázat keretében a szennyvízhő hasznosításán alapuló, hőszivattyúval működő egyedi technológia kiépítésére kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs központban.

 

IV. A fenntarthatóság útján útitársaink; az egyetemi polgárok

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ népszerűségének köszönhetően kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az egyetem zöld törekvéseit, a fenntarthatóság érdekében tett lépéseket a látogatók minél szélesebb körével megismertessük, és visszacsatolást kérjünk azok megítéléséről. Az egyetem környezeti terhelésének csökkentése épp oly mértékben múlik a hallgatók, városi polgárok és rendezvényre érkező vendégek tudatos viselkedésén, mint az egyetem munkatársainak elkötelezettségén.

Pontosan ezért, a tavaszi és őszi szemeszter idején számos kommunikációs csatornát használunk annak érdekében, hogy felhívjuk a látogatók figyelmét a környezeti szempontokra. A beiratkozó hallgatók számára „Zöldülj a beiratkozás alatt is az SZTE TIK-kel“ nevű programsorozatot tervezünk, amellyel több ezer leendő hallgató figyelmét is felhívjuk a környezettudatos magatartás fontosságára. A központ hivatalos facebook oldalán több mint 7500 követőt tudunk elérni, és az intézmény területén kihelyezett informáló táblák és kiírások is az erőforrásokkal történő tudatos bánásmódokat hirdetik.

Mivel a látogatók tudatformálása mellett kiemelten fontos a közel 7000 egyetemi oktató, kutató és egyéb munkakörben dolgozó informálása, így 2014 augusztusára létrejött egy web alapú közösségi (un. coospace) fórum, melynek keretein belül 4000 egyetemi polgár kap közvetlen hozzáférést az egyetem fenntarthatósági törekvéseit összegyűjtő információs felülethez.

Az SZTE TIK mindig is fontosnak tartotta, hogy közvetlen visszacsatolást kapjon a központot használóktól és azok elvárásairól. A 2012-es látogatói elégedettségi felmérés eredményéből következik, hogy az egyetemi polgárok számára kiemelten fontos, hogy egy olyan állami, felsőoktatáshoz tartozó intézmény, mint az SZTE TIK (és az egyetem) bekapcsolódjon a társadalmi felelősségvállalás és a környezettudatos magatartás népszerűsítésébe (a több mint ezer fő kitöltő közül 78%-a ítélte meg nagyon fontos elvárásként ezt a témát).

A 2009-es első zöld iroda program elindulásától jutottunk el odáig, hogy 2015 márciusában már Dr. Áder János köztársasági elnök úr személyes látogatást tett az egyetemen, hogy előadást tartson a fenntarthatóságról, és megismerje a Szegedi Tudományegyetem legzöldebb épületeit. Az elért eredmények viszont további munkára ösztönöznek, amelyhez az egyetemi polgárok mellett a látogatók környezettudatos gondolkodása is kiváló segítséget nyújthat.