Bezár

SZTEhírek

pexels-emma-jones-259946-793267

Termésmennyiség és termésminőség javítására egyaránt alkalmas biológiai csiperketermesztési rendszer kifejlesztése

Termésmennyiség és termésminőség javítására egyaránt alkalmas biológiai csiperketermesztési rendszer kifejlesztése

2025. január 22.
3 perc

Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósításra kerülő, 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044 jelű konzorciumi projekt keretében kifejlesztendő, komplex mikrobiológiai kezeléseken alapuló biológiai termesztéstechnológia a termésmennyiség növelése mellett teszi lehetővé a hatékony, vegyszermentes védekezést a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), melynek fehér és barna kalapos változata is ismert, világviszonylatban a legnépszerűbb termesztett gombák egyike, Európában és Magyarországon pedig a legkedveltebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombafaj, mely a termesztett gombamennyiség 90%-át teszi ki. A termesztéstechnológiában a csiperkegomba micéliumával átszövetett gombakomposzt takarása a termesztőházakban takaróanyaggal történik, melynek szerepe a termőtestek képződésének biztosításában és nagymértékű víztartó képességében rejlik. A tápanyagokban gazdag gombakomposzt alacsony víztartó képességű, a magas víztartó képességű takaróanyag kiegészíti a komposzt ezen hiányosságát.

A termesztőházakban a micéliummal átszövetett csiperkekomposztban a tűfejképződés természetesen jelen lévő baktériumok (elsősorban Pseudomonas putida törzsek) közvetítésével indul meg a házak lehűtésekor. Tűfejképződéskor az addig a komposztban fejlődő micélium „kivirágzik”, és elindul a csiperke termőtestek képződése. A folyamat gyorsítható és a termésmennyiség növelhető lehet tűfejképződést elősegítő baktériumból készített oltóanyag felhasználásával.

A folyamatosan növekvő gombafogyasztás erőteljesen fokozódó keresletet idéz elő, amely serkenti a gombatermesztő ipart. Ugyanakkor a termesztők számos kihívással kénytelenek szembenézni az előállítás során, amelyek közül a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek különösen fontosak. A baktériumok közül egyes Pseudomonas fajok (Pseudomonas tolaasii, P. gingeri) baktériumos foltosságot okoznak. Penészgombák által okozott betegségek a Trichoderma fajok által okozott, egyben a legnagyobb terméskiesésért felelős zöldpenészes fertőzés, a száraz mólé (Lecanicillium fungicola), a nedves mólé (Hypomyces perniciosus), és a pókhálós penész (Cladobotryum fajok). Ezek a termesztésben előforduló kórokozók közvetlen, vagy közvetett módon befolyásolják a termés mennyiségét, illetve minőségét. Az ellenük bevethető, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre korlátozott és évről évre szűkül, fogyasztói oldalról pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított, biológiai termesztésből származó gomba iránt.

Megfelelően szelektált, kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények alkalmazásával a csiperkegomba hatékonyan megvédhető lehet a mikrobiális kórokozók támadásától. Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósításra kerülő, 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044 jelű konzorciumi projekt keretében kifejlesztendő, komplex mikrobiológiai kezeléseken alapuló biológiai termesztéstechnológia a termésmennyiség növelése mellett teszi lehetővé a hatékony, vegyszermentes védekezést a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben. A kutatási munka eredményeként képesek leszünk olyan termékeket előállítani, amelyek egészséges helyi élelmiszert jelentenek a fogyasztók számára, ezáltal hatékonyan hozzájárulva az egészséges társadalom és jólét kialakításához és fenntartásához. A technológia adaptálásával a termesztők nemcsak csökkenteni tudják a terméskiesést, de termésmennyiség-növekedést is képesek lehetnek elérni, mindezt a termés minőségének javulása mellett, ezáltal költséghatékonyabb termesztés valósítható meg.

Projekt azonosító: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044
A szerződött támogatás összege: 419 534 072 Ft
A támogatás intenzitása: 71,49 %
A projekt kezdete: 2024.10.01
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.11.30.
Konzorcium vezető: Új Champignons Kft.
Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem

SZTE Info

Borítókép: pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    feb
    8
    SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged Ady tér 10.)
    09:00 - 13:00
    SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged Ady tér 10.)
    09:00 - 13:00

Kapcsolódó hírek