Bezár

SZTEhírek

A_mozgas_volt_a_kozeppontban_az_Egyetemi_Sport_Nemzetkozi_Napjan

Legyél aktív! – Egyetemi sportnap változatos mozgásformákkal

Legyél aktív! – Egyetemi sportnap változatos mozgásformákkal

2024. szeptember 27.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a mozgásra ösztönző #BeActive kampányhoz. Szeptember 25-én az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján kiemelt figyelmet kaptak a különböző sportágak. Ezen a napon az SZTE hallgatói és dolgozói közösen vehettek részt érdekes sporteseményeken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az európai sporthét az Európai Bizottság országhatárokon átnyúló, mozgásra ösztönző kampánya, amelyet 2015 óta minden évben, szeptember 23-30. között rendeznek meg, így ezzel a rendezvénnyel a Szegedi Tudományegyetem is kapcsolódott a #BeActive kampányhoz. Ezzel az SZTE hallgatóinak nemcsak a tanulmányi, hanem a szabadidős tevékenységeit is támogatja az egyetem, előtérbe helyezve az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást.

DSC_3489

Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője elmondta, hogy tavaly szeptember 27-én rendezték meg az IDUS-t, azaz a Nemzetközi Egyetemi Sportnapot az SZTE Füvészkertben, ami egy hasonló esemény volt. Az SZTE polgárai akkor olyan sporttevékenységekhez csatlakozhattak, mint a fitnesz, kötélugrás, pilates, jóga, vagy akár egy frissítő futásra is vállalkozhattak a Füvészkert friss levegőjén.

– Az SZTE Sportközpont a kurzusokon felül különböző ingyenes sportprogramokkal ösztönzi a hallgatókat a mozgásra. Ilyenek a rekreációs programsorozataink, például a SZTEsi Maratonok, karok közötti minikupák, sportági házi bajnokságok, külsős helyszíneken történő programok, mint a Jeges Est, vízisportok, valamint esti rekreációs programok. Ezekre az eseményekre a hallgatókat a sportközpont honlapján és közösségi média felületein keresztül is invitáljuk – emelte ki Tokodi Margaréta.

DSC_2838

A SZTE Sportközpont vezetője hozzátette, hogy idén az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja minden sportolni és kikapcsolódni vágyó egyetemi polgárnak remek szórakozást nyújthat.

– Az egyetem számára fontos irány lehet, hogy a jövő értelmisége a felsőoktatási tanulmányai alatt megfelelő értékként ismerje meg, és élje meg a tudatos egészségmegőrző testmozgás fontosságát, annak további tényezőit. Mindezt ki kell egészíteni olyan, a hallgatók számára testi-lelki örömszerzést biztosító, hatékony egészségmegőrző gyakorlati órákkal, amelyeket a legmagasabb szinten képzett, lelkiismeretes szakemberek tartanak – mondta Fekete György, az SZTE Sport és Egészség Fejlesztési Programvezetője.

sportnap_gorkori

Az eseményen a résztvevők többféle sportágat próbálhattak ki. Az SZTE Sportközpont nyitott kapukkal várta a látogatókat, ahol pingpong, kötélugrás, falmászás, valamint Body Art mozgásformákat is kipróbálhattak az érdeklődők. A rendezvény másik különlegessége, hogy az egyetemi karok között versenyeket is rendeztek. Az összemérhető sportágak között szerepelt a 4x4 mix kosárlabda, mix röplabda, illetve a turul nevű sportverseny női, férfi és vegyes páros kategóriában, valamint váltófutás is megtalálható volt a kínálatban.

sportnap_kosar

– Jó lenne, ha minden egyetemi polgár tudná azt, hogy egyszer az évben, mindig van egy nap, ami az egyetemi sportról szól. Ezen a napon a fókusz az egyetemi hallgatók sportaktivitásán van. Fontos ez azért is, mert a hallgatók sport iránti érdeklődése, sportolási hajlandósága sajnos még úgy is elmarad a kívánatos szinttől, hogy az utóbbi másfél évtizedben jelentősen javult – tette hozzá Fekete György.

A #BeActive mottóval fémjelzett esemény nem csak az egyéni sportolásra, hanem a közösségépítésre is hangsúlyt fektet. A szervezők azt remélik, hogy a kihívások teljesítői nemcsak egy szórakoztató és közösségformáló sportélménnyel gazdagodnak, hanem az SZTE sportos aktivitásai hosszú távon az egészségmegőrzéshez is hozzájárulnak a hallgatók, oktatók, kutatók és a dolgozók számára is.

sportnap_trx

 

Mátó Gábor

Fotó: Bartha Karina, Fekete György

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek