Bezár

SZTEhírek

Felkeszitest_az_allasinterjura_gyakorlati_helyet_sot_jovobeli_munkaadot_is_talalhattak_a_hallgatok_az_SZTE_Mernoki_karrierheten

Felkészítést az állásinterjúra, gyakorlati helyet, sőt jövőbeli munkaadót is találhattak a hallgatók az SZTE Mérnöki karrierhéten

Felkészítést az állásinterjúra, gyakorlati helyet, sőt jövőbeli munkaadót is találhattak a hallgatók az SZTE Mérnöki karrierhéten

2024. szeptember 16.
4 perc

A már jól ismert Duális és Kooperatív Börzét tovább fejlesztve egy egész karrierhéttel várták a szervezők az SZTE mérnökhallgatóit a 2024/25-ös tanév őszi szemeszterének kezdetén. A Kar partnervállalatai mellett állásinterjú szimuláció, önéletrajz ellenőrzés, kerekasztal-beszélgetés is színesítette a programot, amelyen akár jövőbeli munkaadójukkal is találkozhattak a Mérnöki Kar hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2024 szeptemberében első alkalommal szervezett az SZTE Mérnöki Kar Mérnöki Duális Képzési Központja Karrierhetet. A hallgatók által már jól ismert Duális és Kooperatív Börze bővült három napos rendezvénysorozattá.

KJA-Number-2583

A börze mindig nagy népszerűségnek örvend (ez alkalommal 15 partner és kb. 300 hallgató vett részt az eseményen), hiszen azok az Egyetemmel együttműködő vállalatok jelennek meg rajta, amelyek képzési helyet biztosítanak a hallgatóknak, már egyetemi éveik alatt. Ez a partnerhálózat évről évre bővül – jelenleg 78 céget jelent - és a legmodernebb technológiákkal a gyakorlatban ismerteti meg a diákokat. Gyakori, hogy a duális vagy kooperatív képzésre jelentkező hallgatók a diploma megszerzését követően már munkavállalóként folytatják tevékenységüket az adott partnernél.

KJA-Number-2630

A nagy sikerre való tekintettel a Mérnöki Kar munkatársai még komplexebbé tették a hallgatóknak szóló segítséget és olyan elemekkel egészítették ki a rendezvényt, amelyek a munkaerőpiaci elhelyezkedést teszik hatékonyabbá.

Az Alumni kerekasztal programon például a végzett mérnökök tapasztalatait első kézből ismerhették meg, továbbá lehetőségük nyílt kérdéseket is feltenni a téma szakértőinek. Az Alumni Kerekasztal programot a Mérnöki Kar Moszkvai körúti épületében tartották. A rendezvényre a már végzett mérnököket hívták meg, hogy saját tapasztalataikon keresztül megismertessék a mérnöki munka világát a jelenlegi hallgatókkal, valamint a Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum végzős, továbbtanulni szándékozó diákjaival.

mk

Az Alumni kerekasztal programon részt vett:

Hörömpő Miklós, volt SZTE MK hallgató (mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc, gépészmérnök MSc), Zeiss, Regional Sales Manager,

Varga Tibor, Moltech Kft., berendezés üzletág vezető, volt hallgató (térségi energetikai szakmérnök)

Mészáros Norbert, Hungerit Zrt., termelési és műszaki igazgató, a Bonafarm Csoport képviseletében, volt SZTE MK hallgató (mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök),

Dér Edit, Gallicoop Zrt., Training and Development Specialist, duális és kooperatív kapcsolattartó,

Vendégként érkeztek a programra a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum végzős és továbbtanulni szándékozó diákjai.

Az egyik legizgalmasabb programelem az állásinterjú szimulátor volt. A próbainterjúkon a legbátrabbak komoly tapasztalatokat szerezhettek, amelyek a valódi álláskeresés során rendkívül hasznosak lesznek. A partnervállalatok HR munkatársai és fejvadászok, valamint a Toastmasters próbainterjúztatták az érdeklődő hallgatókat. Az esemény célja az állásinterjúkon elkövethető hibák feltárása, hasznos tanácsok a hallgatóknak, illetve a tehetséges hallgatókkal való kapcsolatfelvétel duális, kooperatív és egyéb együttműködés céljából.

A programon részt vett Lázár Anett, Bonafarm Csoport, HR Business Partner, duális és kooperatív kapcsolattartó, Fórián Ildikó, fejvadász, volt duális és kooperatív kapcsolattartó, Ez A Beszéd Szeged Toastmasters Club, Újvári Gréta, Mérnöki Kar.

Már az állásinterjú előtti fázist is segítette az SZTE rendezvénye többek között azzal, hogy a kiállítók között idén feltűnt a Toastmasters nemzetközi hálózata, amely a hallgatóknak és az oktatóknak is segíthet abban, hogy hatékonyabbá váljanak a verbális kommunikáció területén. A Toastmasters International egy nemzetközi, nonprofit oktatási szervezet, amelynek célja, hogy klubjain keresztül segítse fejlődni a tagok kommunikációs, nyilvános beszélői és vezetői készségeit.

KJA-Number-2676

A Toastmasters nemzetközi szervezetet az Ez A Beszéd Toastmasters Szeged Klub tagjai képviselték a rendezvényen. A klubon keresztül csatlakozni lehet a szervezet hivatalos oktatási programjához. A rendszeres találkozókon lehetőség van a gyakorlásra, a visszajelzések és a klub mentorprogramja pedig biztosítja a személyre szabott támogatást. A magyarországi klubok mellett számos külföldi klub is működik, amelyek eseményein a hazai klubtagok is részt tudnak venni. Ezzel alkalom nyílik az idegen nyelv gyakorlására, illetve külföldön teljesített szemeszter esetén a nyilvános beszéd külföldi klubban történő fejlesztésére. Az előadói készségek fejlesztése segítheti az oktatókat a munkájukban, a hallgatókat tanulmányaik során, illetve abban is, hogy sikeresek legyenek a munkaerőpiacon.

KJA-Number-2624

A rendezvény főszervezője Dr. Péter Szabó István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Gépészeti Intézet oktatója, a Mérnöki Duális Képzési Központ központvezetője, aki megálmodta és létrehozta a Duális és Kooperatív börzét is.

– Duális képzés terén a Mérnöki Kar a Szegedi Tudományegyetem elsőszámú kara. A jelenleg 78 tagot számláló és egyre bővülő partnervállalati kör bemutatására az évi két börze mellett eddig is számos rendezvényt szerveztünk, ezeket tovább szándékozunk bővíteni. A Mérnöki Duális Képzési Központ által szervezett programok nem csak a duális és kooperatív képzés iránt érdeklődő hallgatóink számára hasznosak, valamennyiüknek komoly lehetőségeket biztosítanak karrierjük megkezdéséhez – mondta el Dr. Péter Szabó István. A rendezvénysorozatot Dr. Péter Szabó István mellett a Mérnöki Kar munkatársai, Muhi Piroska és Újvári Gréta szervezték.

pszi

Az SZTE Mérnöki Kar Karrierhét rendezvény partnerei voltak: Airbus Helicopters Magyarország Kft., Cleano Kft., Evosoft Kft., Ez A Beszéd Szeged Toastmasters Club, Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., Givaudan Hungary Kft., Hirschmann Car Communication Kft., Hungerit Zrt., Linamar Hungary Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., Moltech AH Kft., Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt., Sole-Mizo Zrt., Szegedi Szakképzési Centrum, SZTE NKI Alma Mater.

KJA-Number-2658

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek