Bezár

SZTEhírek

Radnoti_emlekseta_Mora_Ferenc_Muzeum_versmondas

Több százan vettek részt az SZTE által szervezett Radnóti Miklós Emléksétán

Több százan vettek részt az SZTE által szervezett Radnóti Miklós Emléksétán

2024. október 04.
3 perc

Az Őszi Kulturális Fesztivál keretében, a Szegedi Tudományegyetem és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium összefogásával valósult meg október 2-án a Radnóti Miklós Emlékséta, mely a gimnáziumtól a Radnóti Café-ig tartott. Az esemény csúcspontja a közös versmondás volt a Móra Ferenc Múzeum előtt, ahol több százan – diákok, pedagógusok, egyetemi polgárok – mondták egyszerre Radnóti Nem tudhatom… című versét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az emlékséta Tóth Péter Lóránt versvándorhoz kötődik


Radnoti_emlekseta_Radnoti_gimnazium_Toth_Peter_Lorant

2019-ben volt a Bortól Abdáig, 24 napig tartó verszarándoklatom. Már ott is nagyon figyeltem arra, hogy ez ne csak egy egyszemélyes történet legyen, ne az legyen a lényeg, hogy ezt legyalogolom, megálltam minden magyar településen. Találkozókat, megemlékezéseket tartottunk, Radnóti életét és költészetét próbáltuk visszahívni. Amikor véget ért az út, azon gondolkodtam, hogy lehetne minél több diákot ebbe bevonni – mondta el az SZTE-nek a versvándor. - Abban bízom, hogy ez a mai szép délután meghozza azt az eredményt, hogy ez a séta ne csak egy egyszerű fellángolás legyen, hanem egy értékteremtő esemény, ami hagyománnyá alakul ebben a városban – tette hozzá.


 

radnoti_emlekseta_galeria
Radnóti Emléksétát szervezett a Szegedi Tudományegyetem és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium. Galéria: Kovács-Jerney Ádám

„mossa az eső össze szívünket”

 

13 órakor a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium előtt gyülekezett a tömeg: radnótisok mellett érkeztek a Deák Ferenc, a Tömörkény István Gimnáziumból, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolából is. Az eseményt a gimnázium zenekara nyitotta meg Radnóti Bájoló című megzenésített versével, majd Dr. Nagy Anett, az intézmény igazgatója, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója és Tóth Péter Lóránt köszöntötték a sétára összegyűlteket, majd a versvándor vezetésével indult a séta a Stefánián keresztül a Móra Ferenc Múzeumig.

Az emlékséta felemelő momentuma volt, amikor a múzeum lépcsőire sorakozott fel a kétszáz fős, zömében diákokból álló menet, hogy ott a Latinovits-díjas Péter Lea – egykori SZTE hallgató, pszichológus – „vezényletével” elmondják a költő Nem tudhatom… című versét.


Radnoti_emlekseta_Radnoti_gimnazium_enekkara

 

„Fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben.”

 

Monostori András idegenvezető ismertette, hogy a menet különböző állomásai hogyan kapcsolódnak Radnótihoz, aki négy évig volt hallgatója egyetemünknek, és aki diákkori szerelme, Gyarmati Fanni fotójával és a Károli-féle Bibliával 1930. szeptember 11-én érkezett Szegedre. A Széchenyi téren és a Kárász utcán át a Rektori Hivatal épületéig folytatódott a menet, ahol Varga Norbert, a több mint 20 éve működő Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője elődadásában hallgathattuk meg Radnóti Éjszaka című megzenésített versét.

Radnoti_emlekseta_Varga_Norbert

„Csak jöttem némán könnyes folyókon”

 

Az emlékséta a Café Radnótinál ért véget Tóth Péter Lóránt, valamint a meglepetésként oda érkező abdai polgármester, Szabó Zsolt gondolataival.

Az esemény Szabó Balázs akusztikus koncertjével zárult a kávézóban, aki nem csak előadásával, hanem a séta résztvevőjeként is megtisztelte a rendezvényt.

 


- Nagyon nagy boldogság itt lenni, kellemes izgalommal járom én is végig a sétát, és remélem, hogy olyan szép lesz a vége, mint amilyen az eleje volt – mondta el a séta közben a művész.

- Szerettem volna a program részese lenni, nem csak úgy, mint előadó, hanem úgyis, mint valaki, aki szívesen jár Radnóti nyomdokaiban. Megmelengeti az embert, amikor egy olyan dolog mellett lát kiállni fiatalokat, amiről nem feltétlenül gondolná, nagyon jó érzés látni azt, hogy egy nem is olyan kis történetnek egyszerre vagyunk részesei, és megemlékezünk közösen egy szellemi óriásról.

 

Német Tímea, Lázárné Csernus Anikó

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek