Bezár

SZTEhírek

evmilliomosok_jo

Szegedi geológusokkal együtt ünnepelte a földtudományok sokszínűségét Juhász Árpád

Szegedi geológusokkal együtt ünnepelte a földtudományok sokszínűségét Juhász Árpád

2024. október 14.
4 perc

Még mindig úton a kék bolygó vándora, Magyarország legismertebb geológusa, Juhász Árpád. Ezúttal Dr. Pál-Molnár Elemérrel, az SZTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének intézetvezetőjével és az SZTE alumnusával, Veres Zsolttal találkozott a Földtudományi Sokféleség Nemzetközi Napján. A Magyar Természettudományi Múzeumban az SZTE GeoLitera által kiadott Geokéktúra című könyvről is beszélgettek az „évmilliomosok”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A földtudományi sokféleség szerteágazó a szerepére és jelentőségére mutat rá egy kimondottan a nagyközönségnek szóló honlap, amelynek egyik legfontosabb része az ENSZ valamennyi tagállama által elfogadott, a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Menetrendje (The 2030 Agenda for Sustainable Development) és a geodiverzitás közötti kapcsolatot vizsgálja. Az egyezmény középpontjában 17 fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goal, SDG) áll, amelyek a béke és a jólét elősegítésére szolgálnak.

Az UNESCO Közgyűlésének 41. ülésszakán született döntés értelmében 2022-től október 6-án ünnepeljük világszerte a földtudományi sokféleség nemzetközi napját. A nap idei központi témája: „Őrizni a múltat, fenntartani a jövőt” (‘Conserving The Past – Sustaining The Future’). A párizsi központ hivatalos világnapi eseményét október 7-én 14:30 órától tartották hibrid formában. Magyarországon2024. október 11-én, pénteken, a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor termében rendeztek egésznapos eseményt, „A sokféleség az élet alapja” mottóval, melynek több kapcsolódási pontja is volt a Szegedi Tudományegyetemmel.

Az eseményt Dr. M. Tóth Tivadar, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke, az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézet Geológia Tanszékének egyetemi tanára nyitotta meg, de beszédet mondott Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Balczó Bertalan, a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

A rendezvényen a szakértők megvitatták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny földtudományi örökségvédelemmel kapcsolatos eredményeit, illetve három előadást lehetett meghallgatni:

Bíró Dániel: Iskolai földtudományi műhelyek, programok, ötletek

Müller Eliza: UNESCO Globális Geoparkok a V4 országaiban

Szabó Judit – Nyerges Luca: … és mit tudnak/nem tudnak mások a geoparkokról?

A nap további részében tudományos előadások hangzottak el hazánk földtudományi értékeinek friss kutatási eredményeiről, majd zárásként a „Geokéktúra – Az Országos Kéktúra földtudományi értékei” című kötet könyvbemutatóját láthatta a közönség. A könyvet Veres Zsolt, az SZTE alumnusa, a szerző mutatta be, beszélgetőtársa Juhász Árpád és Pál-Molnár Elemér volt. A könyv népszerűségét jelzi, hogy a GeoLitera Kiadónak a tavaszi kiadást követően máris újra kellett nyomnia a kötetet, mivel elkapkodták. A második kiadás - az elsővel kapcsolatos visszajelzések alapján - még teljesebb lett.

vzsja

– Megtisztelő volt Juhász Árpáddal beszélgetni és az 1979-es Rockenbauer-féle film, a Másfélmillió lépés Magyarországon után közösen megtalálni a kapcsolatot az Országos Kéktúra földtudományi értékei könyv szellemiségével 2024-ben. Az Országos Kéktúra hazánk szinte összes földtanilag izgalmas területét érinti, például átmegy vulkáni vidékeken, de mészkővel fedett karsztvidékeken is. Az ösvények mentén a geodiverzitás tetten érhető, ezért is tudott kapcsolódni a kiadvány a Földtudományi Sokféleség Nemzetközi Napjához. Többek között ezeknek az értékeknek a népszerűsítését vállalta fel a GeoLitera – hangsúlyozta Veres Zsolt, aki 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán szerezte meg geográfus (geológia szakirány) és földrajz tanári diplomáit.

geokektura_konyv

Az eseményen részt vevő Dr. Pál-Molnár Elemér, az SZTE TTIK FFI intézetvezetője és a GeoLitera Kiadó vezetője is.

GeoLitera_kiadvanyok

Juhász Árpád (balra) és Pál-Molnár Elemér a GeoLitera Kiadó kiadványait is megtekintették az eseményen.

– A geodiverzitás, azaz a földtani képződmények, kőzetek, ásványok, fosszíliák és felszíni formák sokfélesége nemcsak tudományos szempontból fontos, hanem természeti örökségünk részeként megőrzendő értéket is képvisel. A „Geokéktúra – Az Országos Kéktúra földtudományi értékei” című kötet az SZTE TTIK FFI GeoLitera 52. kiadványa, amely a geoturizmus népszerűsítésére készült. Kiválóan bemutatja Magyarország gazdag földtani örökségét és geodiverzitását. Az egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a geológiai látványosságok helyszíneinek egyediségére, valamint az őket fenyegető veszélyekre, és arra ösztönözze a kirándulókat, hogy a természet ezen részeit tisztelettel és felelősséggel fedezzék fel. A geoturizmus révén a földtani értékek közvetlenül is elérhetők a nagyközönség számára, amely lehetőséget ad a természeti tájak mélyebb megismerésére és megóvására – tudtuk meg Dr. Pál-Molnár Elemértől.

Lévai Ferenc

Fotó: Pál-Molnár Elemér, Veres Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek