Bezár

SZTEhírek

Hegeduszora_nyiltak_a_viragok_es_a_kiallitas

Hegedűszóra nyíltak a virágok a 28. Őszi Kulturális Fesztivál kiállításmegnyitóján

Hegedűszóra nyíltak a virágok a 28. Őszi Kulturális Fesztivál kiállításmegnyitóján

2024. október 15.
3 perc

Több érzékszervet is gyönyörködtető esemény helyszíne volt 2024. október 14-én a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének aulája. Dr. Zalatnai Márta fotókiállítását Benedekfi Zoltán hegedűművész előadása tette még különlegesebbé. Az SZTE Füvészkert biológusának döntően védett növényeket bemutató tárlatát november 27-éig bárki megnézheti a Dugonics téri épületben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy virágos réten érezheti magát, aki november 27-éig belép a Szegedi Tudományegyetem központi épületébe. Az aulában ritka és védett növények fotói adják azt a hangulatot, amely az elmélyült szemlélőt annyira magával ragadhatja, hogy még a színpompás növények illatát is érezni véli. A kiállítás címe: Titkos kertek – A Füvészkert és a természet virágoskertjének csodái egy botanikus optikáján keresztül.

KJA-Number-8777

A képeket Dr. Zalatnai Márta, a Szegedi Tudományegyetemen végzett biológus készítette, aki a diploma után az SZTE TTIK Ökológiai Tanszékén dolgozott növényökológusként hosszabb ideig, majd a botanikai kutatómunkát az SZTE Füvészkertben folytatta. Jelenleg a Füvészkert orchidea- és gyógynövénygyűjteményének kurátora, ami az általa készített fotográfiákon is tükröződik. Bár a fényképezés gyerekkora óta az élete része, a természet és a növényvilág fotózása a botanikai terepmunkák során került előtérbe. Komolyabban az elmúlt 8 évben kezdett el természetfotózással foglalkozni, amihez a Füvészkertben végzett munka adta a fő inspirációt. Fotós tudását elmélyítendő egy éve az SZTE fotós képzését is elvégezte. És nemcsak a munkahely, hanem a növények iránti szeretete is „átjön” a képeken.

KJA-Number-8807

„Botanikusként a növények világát tanulmányozva mindig elbűvölt a virágok egyszerű és finom szépsége, egy vadvirágos tarka rét vagy egy kert élővilágának apró csodái, melyeket fotósként is szeretnék megmutatni és közel hozni másokhoz” – olvasható a kiállításon Dr. Zalatnai Márta üzenete.

Ez a szeretet a biológia iránti elköteleződésben gyökerezik, amely láthatatlan, de erős és élő szövetként köti össze a biológusokat. Nem véletlen, hogy a kiállítást megnyitó Dr. Molnár Gyula is azzal kezdte a köszöntőjét, hogy több generációnyi biológust látott a közönség soraiban. A természetfotózást is oktató kolléga kiemelte, hogy Zalatnai Mártát a tudományon keresztül ismerte meg, de a fotózás iránti közös szenvedélyük miatt találkoztak ismét.

KJA-Number-8797

Dr. Zalatnai Márta és Dr. Molnár Gyula a kiállításmegnyitón. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Sokan azt gondolják, hogy a természetfotózás, azon belül a növények fotózása könnyű, pedig egyáltalán nem az. Először is ismerni kell a növényeket, másodsorban meg is kell őket találni, harmadrészt pedig az igazán jó képekhez a megfelelő fotózási technika megválasztása is elengedhetetlen. Ez nem feltétlenül jelent modern gépeket, például az itt látható fotók közül több is olyan objektívvel készült, ami 30-40 vagy akár több éves. Gratulálok Mártának a képekhez és a szervezőknek is, akik lehetővé tették, hogy Potyó Imre után egy másik természetfotós is megmutathassa azt a világot, amit ő lát a saját gépén keresztül – mondta el Molnár Gyula, aki a Molnár Dixieland Band vezetője is.

bz

Zenészként valószínűleg neki is nagyon tetszett, hogy a kiállítás megnyitója Benedekfi Zoltán hegedűművész játékával kezdődött. Az SZTE-n is oktató zeneszerző saját kompozícióját adta elő, amely bár az űrutazásról szólt, tökéletesen megerősítette a képeken felsejlő természet zsongását is. Aki lemaradt a darabról, az november 6-án 19:00 órától bepótolhatja, hiszen a Benedekfi testvérek jubileumi, 15 éves nagykoncertet adnak a Rektori Épület dísztermében.

KJA-Number-8759

Az érzékek csimborasszója akkor jött el, amikor a megnyitó után a kiállító és a látogatók egy pohár pezsgővel koccinthattak. Dr. Zalatnai Márta kiállítása megtekinthető november 27-ig, munkanapokon 08.00–20.00 óráig.

KJA-Number-8727

Lévai Ferenc

Fotó. Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek