Bezár

SZTEhírek

orgona_13Notte_dei_Organi_foto

Ferenc pápa pünkösdi miséjén orgonált a Szegedi Tudományegyetem alumnusa

Ferenc pápa pünkösdi miséjén orgonált a Szegedi Tudományegyetem alumnusa

2024. május 28.
3 perc

Rómában koncertezett Samodai Bence János trombitaművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója és Dóbisz Áron orgonaművész, a szegedi egyetem volt hallgatója. Az orgona-trombita duó 2019 óta járja együtt a világot. Legfelemelőbb emlékeik között tartják számon a pünkösdi pápai szentmisén való közreműködést, amely után Ferenc pápa magyar nyelven köszöntötte őket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Isten hozott titeket” – szólt magyar nyelven Ferenc pápa a magyar delegációhoz, amikor a pünkösdi mise után a szegedi művészeket kísérő Római Magyar Akadémia kulturális attaséja Magyarország nevében köszöntötte a Szentatyát.

SB5_D5C6334

– Hatalmas élmény volt találkozni a pápával, s nagyon nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a misén. Életünk egyik legmeghatározóbb élménye – mesélte Samodai Bence János. Az SZTE BBMK trombitatanára és Dóbisz Áron orgonaművész meghívás alapján érkezett a pápai államba, ahol a Szent Péter-bazilikában rendezett pünkösdi misén közreműködhettek. – A rendkívül szigorú vatikáni szabályzat alapján nem vihettem be trombitát a bazilikába, a szentmisén kizárólag orgona és énekhang szólhat, így a vatikáni kórusban foglalhattam helyet és énekelhettem. Áron Ferenc pápa kivonulásakor játszhatott az orgonán. Izgalmas volt már a beléptetés is, hiszen a pápa a világ legvédettebb személyei között szerepel, az ellenőrzések szigorúbbak, mint egy repülőtéren. A szentmisén 50 ezer ember vett részt a világ minden országából. Amikor megjelent a Szentatya, síri csend lett. Kifelé menet pedig könnyezve integettek neki a körülöttünk állók – emlékezett vissza Samodai Bence János.

SB4Notte_dei_Organi_foto_gruppo_2modweb2024.5.

A Szegedi Tudományegyetem művészeinek első római szereplése a Szent Pál-bazilikában volt, majd a Filharmónia Magyarország orgonák éjszakája programján az egyik leghíresebb barokk templom, az Il Gesú adott otthont előadásuknak. Az est záróakkordjaként a római Liszt Intézet Falconieri-palotájában ünnepeltek egy éjszakai hangversennyel az olasz múzeumok éjszakája programon. A vatikáni szentmisét követően Campobassóba utaztak, ahol Samodai Bence János ERASMUS oktatói mobilitás keretében tartott mesterkurzust a Lorenzo Perosi zeneművészeti főiskolán.

– Koncertjeink repertoárja a virtuóz barokk versenyművek mellett egyedülálló módon magyar kortárs darabokat is bemutatott, többek között Karosi Bálint, Nagy István, Balázs Árpád tollából. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a magyar zenei kultúra nemzetközi népszerűsítéséhez – emelte ki Samodai Bence János.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy olyan meghatározó helyszíneken játszhattuk, mint a Szent Pál-bazilika, az Il Gesu, a Szent Péter-bazilika és a római Liszt Intézet. Az együttműködés ezekkel az intézményekkel és a művészeti tevékenységünk nagyban hozzájárul a nemzetközi kulturális kapcsolataink bővítéséhez – tette hozzá Dóbisz Áron.

SB215Notte_dei_Organi_foto_musicistiweb2024.5._6

A Duóról

Dóbisz Áron és Samodai Bence János 2019 óta járják a világot együtt, állandó orgona-trombita duóként. Koncertjeik során olyan neves helyszíneken léptek fel, mint a szegedi Dóm, a temesvári Millenniumi Katedrális, a molfettai Madonna dei Martiri bazilika, a mestrei Chiesa di Santa Rita és a torontói St. James Katedrális.

A duó legújabb albuma, a Bornemissza Péter díjas "Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell" CD elérhető a legnagyobb zenemegosztó portálokon, illetve fizikai formában is.

Tevékenységüket a Nemzeti Kulturális Alap, a Filharmónia Magyarország Kft., illetve Szeged város önkormányzata támogatja.

Kapcsolódó linkek

A Duó bemutatkozó videója:


Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell Album

https://open.spotify.com/album/1TBdnm4zjnu3WWvAhjTlqh?si=u7ZbVcfgQa-i_mp26cYwsQ

 

 

SZTEinfo – Bobkó Anna

Fotó: Várhelyi Klára

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek