Bezár

SZTEhírek

kardiologia_szures1

Szívesen tettek szívük egészségéért a kardiológiai szűrővizsgálat résztvevői

Szívesen tettek szívük egészségéért a kardiológiai szűrővizsgálat résztvevői

2024. június 03.
2 perc

Az idén második alkalommal szervezett szűrőnapot 2024. június 1-én az SZTE SZAKK Kardiológia Centrum és a SZÍVSN Országos Betegegyesület. Hatvanan jelentkeztek a vizsgálatokra, a fiatalabb és az idősebb korosztály egyaránt fontosnak tartotta a megelőzést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az interneten láttam, hogy lesz ez a szűrővizsgálat, és jelentkeztem. Kardiológiai szűrésen még nem vettem részt korábban. Kíváncsian várom az eredményt, hogy milyen állapotban vagyok – mondta el Varga Józsefné, miközben a vizsgálatokra várt. Közösen szervezett szűrőnapot a SZÍVSN Országos Betegegyesület és az SZTE SZAKK Kardiológia Centrum június 1-én a Petri Gábor Klinikai Tömbben. A páciensek időpontra érkeztek, így nem kellett hosszasan várakozniuk. A vizsgálatok nagyjából 15 percet vettek igénybe.

kardiologia_szures2

– Alapvető paramétereket ellenőrzünk, amelyek az érelmeszesedéssel hozhatók összefüggésbe: az éhgyomri vércukrot, a koleszterinszintet, vérnyomást mérünk, mindenkinek megnézzük a testtömeg indexét és EKG-t készítünk – sorolta Dr. Dongó Ágnes kardiológus szakorvos. – Tájékoztatjuk a résztvevőket az eredményről és mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy mit tud saját maga tenni az egészségéért, illetve, hogy esetleg kell-e speciális orvosi vizsgálatra mennie.

Irsai-Farkas Ildikó diplomás ápolótól megtudtuk, hogy a szombati szűrésre hatvanan regisztráltak előzetesen. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére fókuszáló program tavaly indult el az SZTE klinikáján, és idén már második alkalommal szervezték meg. Legutóbb márciusban vehettek részt a szegediek kardiológiai szűrésen. – Évente négy szűrőnapot tartunk, a következő szeptemberben lesz, a szívünk napjával egybekötve – mondta el az ápoló. Aki eddig lemaradt, de szívesen részt venne a következő szűrésen, az a rizikoszures@gmail.com e-mail címen jelentkezhet.

kardiologia_szures3

Dr. Dongó Ágnes szerint hasznos és jó volt, hogy mindenkivel tudtak személyesen néhány percet beszélgetni. A szakorvos arról számolt be, hogy 30 év körüli fiataloktól a 80 év feletti páciensekig mindenféle korosztályból érkeztek a szűrőnapra. Akadt olyan, akinek súlyfeleslege van, illetve a laboreredménye valamilyen eltérést mutat a normál tartománytól, és olyan is jött a szőrűnapra, akit ismert betegséggel kezelnek, amellyel kapcsolatban több információhoz szeretett volna jutni. Sokan pedig úgy is alávetették magukat a vizsgálatoknak, hogy nincs semmiféle panaszuk, hiszen épp ez lenne a lényege az ilyen alkalmaknak, a megelőzés. Akiknél valamilyen további orvosi vizsgálatot tartottak szükségesnek, őket a háziorvoshoz irányították a szakemberek.

Szöveg és fotó: Vida-Szűcs Imre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek