Bezár

SZTEhírek

Pap_Eva_Mielott_lemegy_a_nap

Könyvajánló: Pap Éva: Mielőtt lemegy a nap

Könyvajánló: Pap Éva: Mielőtt lemegy a nap

2024. június 12.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Hosszú utat tettem meg (..) mostanáig, és ha az életemet a vasúthoz hasonlítanám, azt mondanám, folyton utaztam – legtöbbször útitársakkal, csak némelyik állomáson ki kellett, hogy szálljak, mert valami azt súgta, hogy váltsak irányt. Aztán mindig jött egy újabb szerelvény. Az egyiknek az úticélja a Boldogság, a másiknak a Túlélés, Választás, Szerencse vagy a Zsákbamacska volt. Mindegyikre felszálltam. Az utolsó volt a Búcsúzás.”

 

Pap Éva a Szegedi Tudományegyetem összevonása előtt volt a főiskola hallgatója. 2020-ban jelent meg első könyve, És újra felkel a nap címmel, azt követte Mielőtt lemegy a nap regénye, amely most új borítóval is megjelent. Harmadik, az eddigiektől eltérő stílusú története tavalyelőtt jött ki a nyomdából Megbocsátás címmel. Egy ízig-vérig szegedi nő írásai ezek, akinek néha vajdasági vér csörgedezik ereiben. Első két kötete Szabadkán játszódik.

Mielőtt lemegy a nap (Szerelmek a Miljacka két partján 1.) című könyve egy érzelmileg gazdag és mélyreható történet, amely nem csupán a szerelem és az egyéni sorsok, hanem a történelem és a politika összefonódásáról is szól. A regény Mijo és Meda szenvedélyes, de tragikus szerelmi történetét meséli el, amelyet a külvilág eseményei kényszerítenek végzetes útra. Az szemünk előtt kibontakozó történet arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, vajon a szereplők élete másképp alakulhatott volna-e egy másik társadalmi és politikai környezetben.

A könyv egyik legnagyobb erőssége a történelmi háttér bemutatása, amely hiteles és részletes, olvasás közben sok új információt tudhatunk meg a délszláv háborúról és a régió történelméről. A könyv szerkezete, amely egyszerre halad a múlt és a jelen idősíkjain, különösen megkapó és jól kidolgozott, az írónő kifinomult stílusa pedig érzelmileg lebilincselővé teszi Mijo történetét.

Pap Éva könyvei az Álomgyár Kiadó gondozásában jelennek meg.

Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek