Bezár

SZTEhírek

Gondoltam_jo_lenne_egy_kis_oromzene__interju_Marik_Lauraval_a_honap_Alma_Mater_tagjaval

„Gondoltam, jó lenne egy kis örömzene” – interjú Marik Laurával, a hónap Alma Mater tagjával

„Gondoltam, jó lenne egy kis örömzene” – interjú Marik Laurával, a hónap Alma Mater tagjával

2024. június 07.
5 perc

Marik Laura, a TikTok generáció kedvenc énektanára, csatornáján számos videót oszt meg, amelyekben énekel, zenét tanít és a #kérjegydaltatanártól kezdeményezés keretében diákok kérésére ad elő dalokat. Laura kedves, inspiráló személyisége és tehetsége révén nagy népszerűségre tett szert, különleges betekintést nyújt az énekoktatás világába. Alumnánktól nem kértünk dalt, hanem mi adtunk neki, ő pedig megosztotta velünk, hogy ezek a zeneszámok milyen szerepet játszottak az életében. A Hónap Alma Mater Tagja Marik Laura, egy elhivatott pedagógus és tehetséges előadó.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
1. Leonard Cohen: Hallelujah

A szolnoki, Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója voltam, természettudomány szakon. Tinédzserként ugyan visszahúzódóbb diák voltam, így nem szerettem volna énekkarra járni, de magántanárnál nagyon szívesen énekeltem. Később, 11-es voltam, amikor úgy döntöttem, hogy elénekelem a Hallelujah című dalt egy karácsonyi ünnepségen. Nagyon vártam, hogy mit szólnak majd az osztálytársaim, a tanáraim, az iskola az előadásomhoz. Majd amikor elénekeltem a dalt, az egész tornaterem állva tapsolt. Életem leghosszabb és legemlékezetesebb tapsa volt. Úgy éreztem, hogy ezzel a dallal meg tudom mutatni önmagamat, a hangomat. Nagyon jó és pozitív élmény volt, sosem felejtem el. Az előadást követően természetesen énekkaros lettem, de örültem, mert sok újat tanultam ott.

2. Sia: Elastic Heart

Az első YouTube-ra feltöltött videóm Sia „Elastic Heart” című dala volt a saját előadásomban. Büszke vagyok rá, mert jól sikerült. Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskolán - ahol egyetemi tanulmányaimat kezdtem - vettük fel egy évfolyamtársam és egy ismerősöm segítségével. A főiskola biztosította a helyszínt, a zongorát, a termet. Ez a projekt egy szép emlék a „kodolányis” éveimből, ez a dal a fehérvári egyetem jazz szaknak az emlékeit idézi vissza. Nagyon jó visszanézni, hogy akkor hol tartottam, milyen volt a hangom. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, amely tovább bátorított a folytatáshoz.

3. Jay-Z feat Alicia Keys: Empire state of mind

New York különleges helyet foglal el az életemben. A Szegedi Tudományegyetemnek és a Tempus Közalapítvány, Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően tanulhattam a városban ösztöndíjas hallgatóként. 2018-ban, végzős egyetemistaként választottam szakdolgozatom témájául az amerikai és a magyar zeneoktatás összehasonlítását. Egy nyarat töltöttem kint az ösztöndíjjal, életre szóló élményeket szereztem a The Collective School of Music intézményében, Manhattan-ben. A város valóban olyan, mint a filmekben, rengeteg impulzus ért. Elvarázsolt ez a város, a zene ott annyira él. Folyamatosan mindenhol élőzene szólt és színpadon énekelhettünk, amikor lementünk egy bárba. A new york-i zeneiskolán keresztül fantasztikus zenészekkel és tanárokkal találkoztam, egy igazi álom vált valóra.

4. Aretha Franklin: Something’s got a hold on me

Szeged különleges hely számomra. Nem csak azért, mert a testvérem ott lakik, és ezért rendszeresen visszajárok, hanem mert a Szegedi Tudományegyetem egykori diákja is vagyok. Az egyetemi évek teljesen más élményt nyújtanak, mint egy kirándulás. Szeged pezsgő, fiatalokkal teli város, és akárhányszor itt járok, visszaidézi az egyetemi éveimet. Ének-zene tanár és könyvtárpedagógus szakon végeztem mesterképzésen, ahol a zenetanáraim ugyan ismerték a hangom, de többek csak a diplomaosztón hallottak énekelni. Aretha Franklin egyik legismertebb dalát, a Something’s got a hold on me c. dalt énekeltem. Aki ismeri a dalt, képzelheti, hogy felráztam az ünnepség hangulatát.

5. Billie Eilish: Ocean Eyes

Tanórát helyettesítettem, gitárral a kezemben, az osztály nagyon lelkes volt. Mindenféle dalt kértek tőlem, olyanokat is, amelyet már nem is ismertem. Óra végén megígértem nekik, hogy kárpótlásul felénekelek nekik egy dalt és majd elküldöm. Félig viccnek szántam, de éreztem komolyan vették, így gyorsan meg is bántam, mert felelőtlenül nem szeretek ígérgetni, időm pedig nem volt profi munkát készíteni. Így történt, hogy munkába menet felvettem Billie Eilish – Ocean Eyes c. dalát az autóban, majd TikTokon megosztottam küldve ezt az osztálynak. Imádták. Ez segített elengedni a maximalizmusomat. Ugyanilyen motiváló a tanítás is számomra, megerősít, ha látom, hogy a gyerekek élvezik az énekóráimat. Ez egy kölcsönös adok-kapok dolog. Ugyan a videók csak egy töredékét mutatják be a munkámnak, ami nem látszódik, hogy nekem is vannak nehezebben induló napjaim. Viszont amikor belépek az iskola falai közé, olyan érzés, mintha rákapcsolnának egy töltőre. Amint meghallom a gyerekek csicsergését, - “Jó napot, Tanárnő! Hogy tetszik lenni? Tessék elképzelni...!” – plusz erőre kapok és megújult erővel kezdem a napot.

6. Republic: Szállj el, kismadár

A TikTok videók készítése egy semmiségből indult. Az év vége fele jártunk már, közeledett a nyár és énekórát tartottam épp. Gondoltam, jó lenne egy kis örömzene. Így gitáron a Republic – Szállj el, kismadár c. dalát kezdtem el játszani. Nagyon meglepődtem, hogy nem csak ismerték, de szerették és hangosan énekelték a Republic zenekar dalait. Ahogy gitároztam, ők énekeltek, és ez annyira jól sikerült, hogy muszáj volt felvennünk videóra az örömünket. Egy nagyon jó közösségben dolgozom, ahol mindenki támogat és segítőkész. Amikor elkezdtem megosztani ezeket a videókat, nagyon pozitív visszhangja volt az iskolánkban. Szerencsés vagyok, hogy egy ilyen jó munkaközösség tagja lehetek.

A retró slágerek válogatással történő osztályéneklés volt az első olyan TikTok videóm, amely berobbant a köztudatba. Ez nem a #kérjegydaltatanártól sorozat tagja volt, hanem annak egy változata: Én elkezdtem énekelni, a diákok pedig folytatták a dalokat. A videókban előfordul, hogy gitározom vagy zongorázom, azonban ehhez hozzáfűzném, hogy nem vallom magamat különösebb virtuózónak, autodidakta módon tanultam rajtuk játszani.

7. Valmar: Ki ez a lány?

Az első legfutottabb videóm volt, amely így kezdődött: “Azt mondom, Úr isten!” - mire az osztály: „KI EZ A LÁNY, KI EZ A LÁNY?”. Óriási hangulat volt azon az órán, és valójában pont ez tette sikeressé a videónkat, kezdve VALMAR legismertebb slágerével. Bár be kell valljam, ebben a videóban úgy énekeltem el ezt a sort, hogy még nem hallottam a dalt előtte. Hiába szeretem a magyar zenét, a diákokhoz képest mindig le vagyok maradva az aktualitásokkal, így többnyire tőlük ismerem meg a legújabb zenéket, előadókat. Így volt ez akkor is, amikor az egyik diákom kérte tőlem Azariah – Aight c. dalát, én pedig lelkesen meg is találtam, fel is vettem, és meg voltam róla győződve, hogy egy nemzetközi énekes dalát adom elő. Egy héttel később láttam róla egy cikket, amely egyértelművé tette számomra, hogy magyar. Nagyot nevettem.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek