Bezár

SZTEhírek

Fekete_Gizi_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_kozonsegdijasa

Fekete Gizi a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjasa

Fekete Gizi a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjasa

2024. június 08.
3 perc

Hivatalosan is lezárta a 2023/24-es évadját a Szegedi Nemzeti Színház. Az évadzárón a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját is kiosztották, amit idén Fekete Gizi művésznő nyert el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Olyan szellemi-lelki aréna ez, ahol a résztvevők felszabadító játéka katartikussá emeli a nézőtéri élményt, ahol a szórakozás mellé popcorn helyett gyomorszorító kérdéseket vagy éppen kacagtató ráismerést kapnak a nézők – mondta Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az intézmény június 4-i évadzáró társulati ülésen. Az eseményen több szakmai díj mellett adták át a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját is. A 2023/2024-es színi évadban nyújtott munkájuk alapján, hagyományosan a drámatagozat művészeire szavazhattak három héten át az egyetemi polgárok. Idén Fekete Gizi művésznő kapta az elismerést, elsősorban Az ajtóban nyújtott felejthetetlen alakításáért. A díjat Tajti Gabriella, az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetője adta át. Fekete Gizi a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja először 1977-től 1982-ig játszott az intézményben, majd 1990-től ismét a társulat tagjává vált. 1985-ben Jászai Mari díjat, 2001-ben Szeged emlékérmet, a 2018/19-es színházi évadban életműdíjat nyert el. A Szabó Magda regényéből készült Az ajtó színműben a főszerepet, Emerenc karakterét játszotta.

Az évadban a nagyszínházban összesen 151 előadást tartottak, melyek közül 119 tartozott a színház saját produkciói közé. A Kisszínházban összesen 141 előadást hoztak el a közönségnek, melyből 113 készült a színház saját rendezésében. Az infláció nehézségei ellenére 102 000 néző váltott jegyet a színház saját produkcióira. A teátrum összesen 346 alkalommal várta kulturális élményekkel a szegedi közönséget.

A kőszínház évadjának végével nem áll meg a színházi élet Szegeden. A munkatársak jelentős része nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon folytatja tevékenységét. A Szegedi Nemzeti Színház következő, 2024/25-ös évadára június 14-ig válthatnak bérletet a nézők.

Az évad díjazottjai:

Szabó Károly telepvezető – Pro Theatro-díj

Kárász Zénó színművész – Kölcsey-érem

Molnár László karmester – a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja

Gömöri Krisztián – Szeged Kultúrájáért díj

Farkas-Varga Annamária énekkari művész – Énekkari nívódíj (az énekkar szavazatai alapján)

Stefanik Kata tánckari tag – Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján) és Tánckari Nívódíj (a tánckar szavazatai alapján)

Vincze Lotár táncművész – Imre Zoltán díj (a Kortárs Balett szavazatai alapján)

Török Dóra művészeti főtitkár – Makó Lajos-díj (a drámai tagozat szavazatai alapján)

Benkocs Sándor portás – Varga Mátyás-díj (műszaki munkatársak szavazatai alapján)

Horváth László Zsolt gondnok – Varga Mátyás-díj (műszaki munkatársak szavazatai alapján)

Máthét Bea – az évad legjobb énekesnője (Szegedi Operabarátok Egyesület tagjainak szavazatai alapján)

Szélpál Szilveszter – az évad legjobb énekese

SZTEinfo - Bartha Karina

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház - Zsiros Aliz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek