Bezár

SZTEhírek

Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke, Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója a sajtótájékoztatón

Mi és MI – könyvtárosi tudás és mesterséges intelligencia

Mi és MI – könyvtárosi tudás és mesterséges intelligencia

2024. július 19.
3 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban nyitották meg a magyar könyvtáros szakma legnagyobb éves seregszemléje, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 55. Vándorgyűlése. Idén a közösségépítés mellett a mesterséges intelligencia alkalmazásainak könyvtári felhasználása a fő téma.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár az egyik helyszíne a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) csütörtökön megnyílt 55. Vándorgyűlésének, amely idén az MI-alkalmazások könyvtári felhasználásának témáját választotta szakmai előadásaihoz. Az eseményen 600 könyvtáros 65 előadást hallgathat meg, valamint még további mintegy száz programon vehet részt a Csillag börtön könyvtárának meglátogatásától a táncházig.

A vándorgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők nevében Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója, Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója beszélt a 4 napos találkozó fókuszairól.

„A változás részesei vagyunk: Mi és MI” cím is jelzi, a könyvtáros szakma kitart amellett, hogy a társadalmi célú digitalizálás a könyvtáros személyes tudása nélkül nem érheti el célját. Ugyanakkor a könyvtárosok szeretnék az információk rendezése és hitelesítése, a felhasználói kapcsolattartás vagy az olvasásnépszerűsítés céljára kihasználni az MI-alkalmazásokat.

Dr. Nagy Gyula a könyvtári seregszemle fontos céljának tekintette, hogy a szakmai programokon az akadémiai könyvtárak, közkönyvtárak, iskolai és kistelepülési könyvtárak megismerhetik egymás jó gyakorlatait.

Sajtótájékoztató az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában

Sajtótájékoztató az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az MKE 55. Vándorgyűlésének plenáris ülésén az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ konferenciatermében Gerencsér Judit elnök után Dr. Szende László, a kultúráért felelős államtitkárság közgyűjteményi főosztályának vezetője, Dr. Binszki József, Szeged alpolgármestere, Prof Dr. Sándor Klára, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Információ Tudományi Tanszék vezetője, Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója köszöntötte a seregszemlét. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója bemutatta a MEK+ platformot, amelyen felhő alapú zárt hálózatban jelenleg már 12.000 jogvédett könyv érhető el a könyvtárosok számára.

A plenáris ülésen lejátszották azt a videófelvételt, amelyen Karikó Katalin nagyrabecsüléséről biztosította a könyvtárosokat és saját kutatói információszerzési szokásai révén érzékelteti, mennyire fontos a tudományos publikációk világában a széles körű, gyors hozzáférés.

A vándorgyűlésen kiosztották a könyvtáros szakma díjait, amelyekkel az előző év nívós kiadványait és könyvtári szervezői, újítói munkát ismerik el. Az idei Fitz József-könyvdíjban a Historycum Kiadó Buda & Pest - egy város zivataros századaiból, az Országos Széchényi Könyvtár Chronica Hungarorum 1463 hasonmás kiadása és hangoskönyve, valamint a Centrál Médiacsoport Erdők-mezők népmeséi, Bajzáth Mária válogatása című gyerekkönyve részesült.

Az MKE Emlékérmét elsőként Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója vette át. A kitüntetésben részesült még Oros Sándor, Prokné Palik Mária, Schreiber Márta, Dr. Szecsei Istvánné Pápay Judit és Dr. Redl Károly.

Az „Év fiatal könyvtárosa” Díjat idén Szirákiné dr. Kovács Györgyi, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár munkatársa kapta, a különdíjat pedig Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese vehette át.

A 2023-ban odaítélt Füzéki István Emlékérmet Nagy Zoltán, az OSZK nyugalmazott könyvtárosa vette át, a Kertész Gyula Díjban pedig Szőnyi Éva, a Corvinus Egyetem nyugalmazott könyvtárosa részesült.

SZTE Info

A borítóképen: Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke, Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója a sajtótájékoztatón . Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek