Bezár

SZTEhírek

Kovács Attila igazgató az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében

Kurzust is tartanak a közösségi pihenőkertben – megújították az SZTE Móra Szakkollégium környezetét

Kurzust is tartanak a közösségi pihenőkertben – megújították az SZTE Móra Szakkollégium környezetét

2024. július 05.
4 perc

A környékben lakóknak tetszik, a hallgatók körében népszerű, a madarak, rovarok jól érzik magukat benne, és szabadtéri kurzusokat, filmvetítéseket is tarthatnak az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében. Kovács Attila igazgató vezetett körbe a különösebb felhajtás nélkül újjávarázsolt környezetben, amelyet egy szemetes-bokros telken alakított ki a kollégium közössége.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közösségi munkával és némi pályázati pénzzel egy-két év alatt kollégiumi pihenőkertté alakították az SZTE Móra Szakkollégium munkatársai és hallgatói az épület hátánál lévő, egykor elhanyagolt területet. Az akció 2019-ben azzal indult, hogy a kollégisták 30 köbméternyi hulladékot szedtek össze az örökké szemetes újszegedi telekről. A Covid és az egészséges szabadtéri környezet igénye ezután felgyorsított mindent: a következő években felszámolták a romos kerítéseket, az 1970-es évekbeli medencét komposzttal töltötték fel és virággal ültették be, megtisztították a talajt az építési törmeléktől, rendbe tették a nagy fákat, madárodúkat, méhlegelőt, rovarhoteleket telepítettek, kerti növényeket, szőlőt, rózsákat ültettek. Az elhanyagolt, rossz állapotú egyetemi területből mostanára értékes pihenőkertet alakítottak ki. Aki három éve látta, most nem is hiszi el – mondja az átváltozásról Kovács Attila igazgató.

Az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében

Az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az árnyas fák alatti területtel nagyot bővült a szakkollégium közösségi tere. A hallgatók lassan belakják az igényes kültéri részt, letelepedhetnek az asztalok, sörpadok mellé vagy egyszerűen csak a fűbe. A falra kikerült a filmklub vetítővászna, kültéri router sugározza a netet, és Bognár Bence doktori hallgató már meg is tartotta az első szabadtéri bioinformatikai szakkollégiumi kurzust a kertben. Alighanem lesz még jelentkező a helyszínre, mert a Móra az ország legnagyobb létszámú szakkollégiuma, ahol félévente 25-30 kurzust vehetnek fel a hallgatók.

A kertépítést egy szakkollégiumi pályázat kötelező fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási része váltotta ki. Előbbit is megtöltötték tartalommal: a nagy újszegedi fák között sokféle madár költ, erre alakult meg a kollégium madárbarát projektje; a Magyar Madártani Egyesülettel közös programban madáretetőket, itatókat, odúkat raktak ki. Hét odujukban jelenleg is van fészek, egyik-másik helyen, ahol a széncinkéknek második költése zajlik, még csiripelnek a kicsik.

Az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A kertben a hallgatókkal közösen 55 tő paradicsomot ültettek. Lesz annyi termés, hogy nyáron el tudják látni a kollégiumban maradókat. Úgy tervezik, a friss paradicsomot leteszik a portánál, és aki gondolja, vihet majd reggelihez, főzéshez. A pihenőkertben szőlőtövek kerültek a kerítés mellé, hajt az Othello, a Néró, a Hamburgi és a Pölöskei muskotály, a Saszla. Egy másik helyen már terem az áfonya, az egres is. Tavaszi virágokat, levendulát, rózsatöveket ültettek, menta is van, lassan akár megalapíthatnák a kollégiumi „apátsági kertet”. Kovács Attila nem veszi túlzásnak az ötletet, ő történész, a középkori apátságok nemcsak, hogy részben önfenntartók voltak, mondja, de szellemi értelemben is nemes cselekedetnek, kikapcsolódásnak tartották a kertművelést.

Az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertjében

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Balogh Dóri hallgatóként a kezdetektől részt vett a kert kialakításában, szépítésében: - Falusi lányként örömmel kapcsolódtam be a kollégiumi kertművelő öntevékeny csoport munkájába, részt vettem virágültetésben, magról neveltem paprika és paradicsompalántákat, amelyeket azután kiültettünk a kertbe, szerveztem kollégiumi kerti piknikeket, és a bioinformatika kurzus felelőseként támogattam a kurzus kertbe való kivitelét.

Az SZTE Móra Szakkollégiumban arra is volt gondjuk, hogy a munka tapasztalatait dokumentálják. A jó példa így könnyen követhető, arra az esetre, ha az egyetemnek lennének még a közösségek gondjaira bízható területei. Kovács Attila szerint a Móra az egyetem kísérleti laborjaként szeretne példát mutatni. Egy közösségi kiskert még az egyetemi marketing számára is hasznos termékeket adhat, például az egyetem saját pálinkáját, chilijét, befőttjét, fűszereit. Az eddigi tapasztalatok szerint a kert és általában a civil öntevékenykedés jó elfoglaltság, és emellett az elsős hallgatókat befogadó, vonzó közösségi környezet alakul ki belőle. Ide illő tervük, hogy az egyetemen is népszerűsítik a szakkollégium Öntevékeny Csoportjainak Éjszakáját, amelyen ki-ki bemutathatja saját kezdeményezését, és gyűjthet hozzá híveket.

Az  SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertje
Az SZTE Móra Szakkollégium pihenőkertje. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Újszegeden található, jelenleg 290 kollégistának ad otthont. Elsősorban a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar, kisebb részben az Állam- és Jogtudományi Kar illetve a Gazdaságtudományi Kar hallgatói alkotják a kollégiumi közösséget.

Legutóbb arról adtunk hírt, hogy a Móra csaknem 60 éves múltjának legendás estjei, író-olvasó találkozói digitális formában folyamatosan kerülnek fel az SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékájába.

Panek Sándor

Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek