Bezár

SZTEhírek

A_fuveskonyv

Könyvajánló: Pifkó Célia: A füveskönyv (A holdfény őrei 1.)

Könyvajánló: Pifkó Célia: A füveskönyv (A holdfény őrei 1.)

2024. július 12.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudtátok például, hogy a Szomjas Malac kocsmárosa neve, Humulus Lupulus a komlót jelenti, ami a sör legfőbb alapanyaga?”

Pifkó Célia Esztergomban született. Már kisgyermekkorában kedvenc játéka az volt, hogy képzeletbeli világokat és különböző karaktereket találjon ki, így hamar biztos volt abban, hogy ha nagy lesz, író szeretne lenni. Első könyvei, a Lóci és Pötty, valamint a Szörnyek a szobádban, a kisebb korosztálynak szólnak. 2023-ban jelent meg az első ifjúsági regénye, A holdfény őrei – A Füveskönyv, amely meg is kapta az Év Gyerekkönyve Díjat a 12 év feletti korosztálynak szóló kötetek kategóriájában. 2006-ban diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-tanár szakán. 2013 óta tanít Nyergesújfalun.

A füveskönyv című ifjúsági kalandregény „A holdfény őrei” sorozat első kötete. A történet egy eldugott szigetre kalauzol bennünket, ahol két kamasz, Persica és Erinus, izgalmas nyomozásba kezd a nyári szünet ideje alatt. Miután rájönnek, hogy a szigeten nincs se internet, se térerő, úgy döntenek, hogy az adott körülményeket kihasználva felderítik a helyi boszorkányokkal kapcsolatos rejtélyeket. A testvérek a sziget különböző titokzatos helyszínein kutatnak, beleértve egy elhagyatott várbörtönt és egy misztikus kertet. A nyomozás során találkoznak egy valódi gróffal is. Ahogy haladnak előre, egyre több titkot tárnak fel, amelyek középpontjában egy régi könyv áll.

A történetben nemcsak a rejtélyek megoldása kerül fókuszba, hanem a testvérek közötti kapcsolat fejlődése is. Bár gyakran heccelik és szekálják egymást, a lapokon átüt az egymás iránti szeretetük. Az első szerelem érzése is megérinti őket, ami különösen izgalmassá teszi a cselekményt. A könyv elegáns kivitelezése és rajzai tovább fokozzák az élményt. Azonban a szereplők neveinek megjegyzése kihívást jelenthet az olvasók számára, hiszen a szerző különféle növényekről nevezte el őket. Ennek ellenére, a jól megírt karakterek és az izgalmas történet miatt érdemes kitartani a könyv mellett. Habár ifjúsági kalandregény, felnőttek számára is tartogat érdekességeket, akár a valós szereplőkről mintázott karakterek, vagy az utalások Shakespeare, Csehov művekre, megdolgoztatják az agytekervényeket. A füveskönyv remek kezdet egy ígéretes sorozathoz, amely tele van rejtélyekkel és kalandokkal.

A szegedi könyvbemutatóról készült beszámoló itt olvasható:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-julius/mese-osidoktol?objectParentFolderId=19355


Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek