Bezár

SZTEhírek

9K2A9075HSUP

Innovációtól a startupok világáig - Negyedik évét zárta sikeresen a HSUP a Szegedi Tudományegyetemen

Innovációtól a startupok világáig - Negyedik évét zárta sikeresen a HSUP a Szegedi Tudományegyetemen

2024. július 09.
2 perc

A Hungarian Startup University Program egy kétféléves, szabadon választható kurzus, melynek célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az innovációban rejlő lehetőségekkel, a startupok világával, és közelebb kerüljenek a vállalkozói attitűd elsajátításához. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói 17 csapat tagjaként fejlesztették az ötletüket, amelyből kettő bejutott az országos TOP 15-be is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A program 2023/2024 második félévében országosan 33 egyetemen, 180 projektötlet megvalósításán dolgoztak a hallgatók ösztöndíjtámogatás mellett. A Szegedi Tudományegyetem diákjai 17 csapat tagjaként (14 SZTE, 1 BGE, 1 ELTE, 1 THE) vettek részt a programban és dolgozták ki ötleteiket, amelyből kettő bejutott az országos TOP 15-be is. A kurzust összesen 108 szegedi hallgató teljesítette sikeresen.

Az online tananyagot kiegészítve az SZTE az első félévben „Ötletből Vállalkozás Workshop” című alkalmakkal, majd a második félévben „Támogató Workshop Sorozattal” járul hozzá a hallgatókban rejlő innovatív ötletek feltárásához, valamint a megvalósításhoz szükséges ismeretek gyakorlati elsajátításához lépésről lépésre.

008_HSUP

A HSUP évzáró és közösségépítő alkalmát a szegedi egyetemen 2024. június 27-én tartották a JATE Klubban. A rendezvényt Gáspár Krisztián innovációs igazgató nyitotta meg, majd Kontra Anna, az SZTE HSUP koordinátora értékelte a 2023/2024-es tanévet. Ezt követően Kiri Hunor prezentációját hallgathatta meg a közönség, aki 2021-ben a HSUP keretein belül indította útjára a mára már vállalkozássá alakult projektötletét, a ReFilamer-t. Hunor megosztotta tapasztalatait a startupper életformáról, felhívta a figyelmet a work-life balance fontosságára és arra is, hogy mekkora jelentősége van a csapatnak az ötlet megvalósításában, sőt, a befektetők is gyakran ez alapján döntenek arról, hogy beszállnak-e vagy sem a finanszírozásba.

9K2A9034HSUP

A szakmai program további részében a SZTE Virtus mentorok közül személyesen Farkas Tamással, Huszár Sándorral, Karmann Rolanddal és Végh Ádámmal ismerkedhettek meg az esemény résztvevői. Börcsök Dániel, Csiszár Dénes, Mészáros Attila, Sárosi József, Surek György és Vilmányi Márton távollétében Kontra Anna mutatta be őket és az általuk képviselt szakterületeket annak érdekében, hogy a hallgatók a későbbiekben is fel tudják venni velük a kapcsolatot, miután a HSUP tanév véget ért.

9K2A9010HSUP

Végül a Nemzeti Innovációs Ügynökség képviseletében Suba Attila, a Startup Programok igazgatója ismertette a csapatok további támogatási lehetőségeit a jövőre nézve. Összegezte a HSUP 2023/2024 tanév eredményeit országos szinten, kitérve a Szegedi Tudományegyetem teljesítményére. A második féléves projekt-előrehaladást egy szakmai bíráló bizottság értékelte, melynek eredményeképpen 3 SZTE-s hallgató 2 csapat – Hi Bike, Cheera – tagjaként bejutott az ország legjobb 15 projektje közé, ezzel elnyerve fejenként az 1.000.000 forint kiemelt ösztöndíjat. Ezen csapatok továbbá 3 perces pitch prezentációt tarthatnak a HSUP Demo Day eseményen, melyre július 9-én kerül sor Budapesten. A bemutatkozás nagy lehetőséget rejt magában, hiszen kockázati tőkebefektetők, üzleti angyalok és a szakma neves képviselői foglalnak helyet a zsűriben.

Szöveg: Kontra Anna

Fotó: Bobkó Anna, Zentai Péter

logo_001logo002

logo003

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek