Bezár

SZTEhírek

Delibab

Könyvajánló: Tóth Icó: Délibáb – Tóth Etel emlékirata

Könyvajánló: Tóth Icó: Délibáb – Tóth Etel emlékirata

2024. február 01.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Én, az unokája, kimondottan szerencsés vagyok. Hiszen kinek adatik meg, hogy ennyire megismerje a nagymamáját, hogy megértse azt, honnan származik, küllemében, jellemében, viselkedése egyes elemeiben miért olyan, amilyen? Hiszen kapjuk és hozzuk porcikáinkban, génjeinkben a felmenőket.”

 

Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke, aki korábban a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának hallgatója volt. A Mályvavirág Alapítvány célja a méhnyakrák prevenciója, a betegségben szenvedő nők rehabilitációjának támogatása és lelki segítségnyújtás a sorstársaknak. Tóth Icó betegséggel kapcsolatos tapasztalatait, érzéseit és gondolatait a Minden anyuka meggyógyul című könyvében jegyezte le, amely 2013-ban jelent meg. Tóth Icó korábban volt már A Hónap Alma Mater Tagja, a vele készült interjú itt olvasható.

 

Tóth Icó legújabb könyvében Cs. Tóth Etel életének állít emléket, az író szavai szerint ez a könyv egy tartozás, egy kötelesség az élet felé. A történet főszereplője maga a nagymama, aki közel 70 évesen kezdte el megírni életét, és unokája szerkesztette, tökéletesítette a megsárgult lapokat könyvvé. Megdöbbentő az a részletesség, ahogy a nagymama visszaemlékszik a háború előtti gyerekkorára. A Délibáb nem csupán egy családtörténet, hanem egy transzgenerációs üzenet is a szeretetről és összetartozásról. A történet terápia is, segít megérteni önmagunkat, így az olvasó is részese lehet annak a szeretetteljes örökségnek, amelyet Etel családja hagyott hátra, ezáltal válik emlékállítássá is az elbeszélés. Az írás nem titkolt szándéka az is, hogy feloldjon egy űrt a család női vonalában és összekapcsolja azokat a lelkeket, amelyeket a sors szétszakított.

 

A könyvajánló aktualitása az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét (EMMH 2024), amit minden évben Tóth Icó alapítványa, a Mályvavirág szervez és koordinál Magyarországon. A hét keretében nemcsak a méhnyakrák megelőzésről, a HPV-ről, a szűrések és a prevenció fontosságáról szeretne eljuttatni hiteles információkat az alapítvány, hanem idén a méhnyakszűrési hajlandóságot szeretnék feltérképezni, növelni. Támogassátok egy kitöltéssel az idei felmérést: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVixxQSKqymsjfa3ocek6L1UOvIj31CbFqLv06Jy5iGgi_AQ/viewform?fbclid=IwAR26Rv9bWR_nsSsny4cP1xDa3YZW_OPVxdPROw_JEcrH94uzxPNJjUXUJr0

Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek