Bezár

SZTE Magazin

Az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_kozremukodesevel_fejlodik_tovabb_a_kinai_nyelvoktatas_Szegeden_nyit

Az SZTE Konfuciusz Intézet közreműködésével fejlődik tovább a kínai nyelvoktatás Szegeden

Az SZTE Konfuciusz Intézet közreműködésével fejlődik tovább a kínai nyelvoktatás Szegeden

2024. április 03.
5 perc

A Kínai Nyelv Napja alkalmából rendezett konferenciát március 27-én Szegeden az SZTE Konfuciusz Intézet és a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola. A konferencia témája a digitalizáció nyújtotta lehetőségek szerepe volt a kínai nyelvoktatásban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2024. március 27-én az ÁGOTA Kulturális és Művelődési Központban a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola az SZTE Konfuciusz Intézettel közösen konferenciát és bemutató órákat szervezett a kínai nyelvoktatásról. A bemutató órák az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg: 2. osztály 9. osztály.

knyn

A rendezvényre a Kínai Népköztársaság Magyar Nagykövetsége online regisztrált. A résztvevőket Han Dongsheng, a Kínai Nagykövetség tanácsosa köszöntötte. Kiemelte, hogy idén 75 éves a kínai-magyar diplomáciai kapcsolat. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyre nagyobb az igény a kínai nyelvoktatásra, és arra biztatta az iskolákat és a tanárokat, hogy fedezzék fel a digitális átalakulást, hogy megfeleljenek a változatos tanulási igényeknek.

knyn2

A kínai nyelv napja alkalmából szervezett konferencia megnyitóján Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem régóta jó kapcsolatot ápol a kínai egyetemekkel és intézetekkel.

zp

– Nemzetközi kapcsolatainkban fontos szerepet tölt be a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Kapcsolatunk a Shanghai International Studies University-vel 2012-re nyúlik vissza. A 2023. június 13-án aláírt kibővített együttműködési megállapodás a Kelet-kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem képviselőivel új dimenziókat nyitott a szegedi jogi oktatásban és kutatásban. Kínában sokszínű, élő és erős kapcsolatrendszerünk, amiből egyetemünk, tanáraink és hallgatóink is profitálnak! A kínai autógyártó, a BYD megjelenésével Kína szegedi és országos jelenléte még hangsúlyosabbá válik, valamint Szeged szerepe az európai autógyártásban is megerősödik. Az SZTE Konfuciusz Intézet alapvető célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése, az oktatás és képzés megszervezése – mondta a rektorhelyettes.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője elmondta, hogy jelenleg a város 8 tankerületi oktatási intézményében folyik a kínai nyelv oktatása. A megnyitón Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató egy kínai közmondást idézve a kínai nyelvoktatás kezdeteit a gyertyaláng meggyújtásához hasonlította, mellyel könnyebb legyőzni a sötétséget.

A megnyitón az Eötvös iskola diákjai kínai viseletet és táncot mutattak be, a Kossuth Általános Iskola diákjai pedig kínaiul énekeltek, megidézve a távol-keleti hangulatot és kultúrát Szegeden.

knyn3

A konferencia délelőtti előadásainak témái a következők voltak:

- A technológia által továbbfejlesztett idegennyelv-tanulás innovációja és gyakorlata - Jin Hui tanulmányi igazgató, a Shanghai International Studies University (SISU) Pedagógiai Karának dékánja,

- Digitális eszközök használata a kínai nyelvoktatásban - Erdélyi Zsuzsanna, Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium Homor Fatima Kutató Budapesti Corvinus Egyetem,

- Innovatív megoldások a kínai digitális oktatásban - Zoltai Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója,

- Thai chi és egészség - Prof. Dr. Wang Zhijiang, a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Hagyományos Kínai Orvostudományi Intézet igazgatója.

knyn5

A szünetben tai chi, kalligráfia, kulturális és oktatástechnikai bemutató színesítette a rendezvényt.

knyn4

Az online résztvevők a plenáris ülés linkjén keresztül érhették el a magyar nyelvű részt, az angol nyelvű és a kínai nyelvű részt a regisztrációkor megadott linken keresztül. A délutáni programon három különböző nyelvi szekcióban láthattak-hallhattak beszélgetéseket az érdeklődők.

A magyar nyelvű szekcióban dr. Gera Tibor, az Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola igazgatója a sportra, mint Kína és Magyarország közötti hídra helyezte a hangsúlyt. Kínából jelentkezett Szekszárdi Ferenc, Jünnan tartomány vezetőedzője, válogatott férfi kenu edző, a helyszínen pedig Prof. Dr. Wang Zhijiang, a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, Márki Ernő, a Szegedi ATSK ügyvezetője és Vajda Attila olimpiai bajnok (Peking, 2008), kajak-kenu edző beszélt a kínai-magyar sportegyüttműködésekkel kapcsolatos tapasztalatairól.

va

Prof. Dr. Wang Rui, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója által vezetett angol szekcióban a digitális oktatás nyelvórákon használható gyakorlatairól cseréltek eszmét a szakemberek. A beszélgetés résztvevői voltak: Prof. Zhao Jing igazgató, Konfuciusz Intézet, Miskolci Egyetem, Prof. Gu Wei igazgató, Konfuciusz Intézet, De Monfort Egyetem, Prof. Zheng Yu dékán, Nemzetközi Kínai Oktatási Tanszék, Shanghai International Tanulmányok Egyetem.

A kínai nyelvű szekció, amelyet Prof. Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója vezetett, a digitális oktatási források megosztásával foglalkozott. A beszélgetés résztvevői között szerepelt Prof. Cui Xianjun, a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, Prof. Gao Qinglong, a Montenegrói Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója és Prof. Fu Rong, a Brüsszeli Konfuciusz Intézet igazgatója.

- A digitalizált oktatás személyre szabottabb tanulást ígér a diákoknak, a tanárok számára pedig hatékonyabb oktatást. A konferencia tanárokat, intézményeket és szakembereket fog össze abban a reményben, hogy közösen megteremtsük az átmenetet a jövő oktatása és a jelenlegi tanítási gyakorlatok között, a nemzetközi kínai oktatás területén. Elképesztő a résztvevők lelkesedése, merészsége és türelme. Sok szempontból még mindig nehéz tartani a lépést a digitális források és eszközök robbanásszerű fejlődésével, de az itt elkezdett beszélgetések arra ösztönöznek bennünket, hogy még jobban megvizsgáljuk, hogyan hasznosíthatjuk a technológiát a jobb tanítási eredmény érdekében anélkül, hogy túlzottan rá lennénk utalva. Ez különösen fontos, hiszen a kínai nyelvoktatás iránti növekvő igényt szeretnénk kielégíteni Szegeden és azon kívül is - foglalta össze a konferencia lényegét Wang Rui professzor, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója.

wr

Lévai Ferenc

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek