Bezár

SZTEhírek

Dobozi Réka, SZTE MK

Kiemelkedő szegedi tehetség révén válhat biztonságosabbá a tejipari technológia

Kiemelkedő szegedi tehetség révén válhat biztonságosabbá a tejipari technológia

2023. szeptember 22.
4 perc

Dobozi Réka, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar élelmiszermérnök hallgatója által alkalmazott, dielektromos mérési módszer segítségével válhat biztonságosabbá a tejipari technológia. A módszer segítségével az anyagok kémiai, fizikai, szerkezeti tulajdonságainak kismértékű változása is kimutathatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élelmiszeripari alapanyagok, félkész és késztermék ellenőrzése, valamint a feldolgozási folyamatok kontrollja mindennapos feladatnak számít. Az egyre szigorúbb és szüntelenül változó fogyasztói elvárások, valamint az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége miatt azonban olyan új mérési rendszerek kifejlesztése és más iparágakban már alkalmazott innovatív technológiák adaptálása vált szükségessé, amelyek lehetővé teszik az élelmiszeripari feldolgozási folyamatok gyors, automatizált nyomon követését.

 

Réka mentorával, Dr. Beszédes Sándor főiskolai docenssel végzi kutatásait, és nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a szakdolgozati témaválasztásban segítségre szoruló egykori hallgatójából ma már kollégájaként nézhet fel rá és példaértékű szakmai tudására.

 

– Kutatásomban a dielektromos mérési módszer élelmiszeripari alkalmazhatóságát vizsgálom, különös tekintettel azon tejipari technológiai folyamatok monitorozására fókuszálva, amelyek a félkemény sajtok és a savanyú tejtermékek (tejföl, kefir, joghurt) gyártásához, tárolásához és romlási jelenségeihez kapcsolódnak – kezdi Réka, aki szerencsésnek érzi magát, amiért egy rendkívül támogató családban nőtt fel.

 

Mivel már gimnazistaként a reál tárgyak iránt érdeklődött, családjával maximálisan egyetértettek abban, hogy mérnökpalántaként folytassa tanulmányait.


Dobozi Réka, SZTE MK

 Dobozi Réka


– Szüleim a mai napig büszkén csillogó szemekkel követik kutatásaimat és megkezdett karrierutamat, és az is az egész család örömére szolgál, hogy pályaválasztásom nemcsak szakmai sikerekkel, hanem boldog párkapcsolattal és élménydús mindennapokkal is gazdagítja életemet – meséli a fiatal tehetség, aki eddigi eredményeiért a fiatal kutatóknak járó egyik legnagyobb elismerést, a Pro Scientia Aranyérmet is elnyerte.

 

A tudományos pályára lépés kapujában legfőbb kívánsága az, hogy megmaradjon benne a jelenlegi lelkesedés és motiváltság.

 

– A folyamatos fejlődés útján kellő kitartásra lesz szükségem ahhoz, hogy a felmerülő nehézségek ellenére is mindig úgy érezzem, hogy a tudományos munkába fektetett energia pozitív hozadékot tartogat számomra – vallja Réka, aki szerint az elektromágneses sugárzás kettős természetének felfedezése a tudománytörténet egyik legfontosabb mérföldköve volt.


Dobozi Réka, SZTE MK

 Réka és párja.


Véleménye szerint a kettősség, miszerint az elektromágneses sugárzás hullámszerű és részecskeszerű viselkedést egyaránt mutat, átalakította a világegyetem alapvető építőköveiről alkotott képünket, megalapozta a modern fizikát, és nem mellesleg olyan úttörő tudományos és technológiai fejlődéshez vezetett, ami nélkülözhetetlen részét képezi saját kutatási tevékenységének is.

 

– Még csak pár éve kóstoltam bele a tudományos kutatómunka világába, ezért nem akarom szűkíteni a lehetőségeimet azzal, hogy előre meghatározott keretek közé korlátozom magam. Az én szemléletem eltér attól, hogy az elégedettség beteljesülését kizárólag egy konkrét cél elérésével lehet megvalósítani, hiszen az élet gyakran kiszámíthatatlanul alakul. Inkább arra törekszem, hogy a képességeimhez mérten mindig helytálljak és folyamatosan tanulva fejlődjek, amire majd elégedetten tekinthetek vissza – mesélte.

 

A tanulás, az oktatás és a kutatás hármasával járó elfoglaltságok időbeli összehangolása mellett persze Réka igyekszik időt szakítani a kikapcsolódásra is.

 

– Amikor tehetem, a szabadidőmet aktívan a szabadban töltöm: egy hosszabb séta vagy egy kerékpártúra mindig jól esik, különösen ha az a természeti kincsek fotózásával is társul. Néha viszont csak a bekuckózás, azaz a családi társasjátékok és az esti sorozat- és filmnézés jelenti a pihenést. Az is nagyon fontos számomra, hogy a párom hasonló kutatási témában kiemelkedőt alkotva, bármikor szakít időt rám, nemcsak a magánéletben, hanem szakmai szempontból is, s mindig örül a sikereimnek az élet minden területén – osztotta meg.

 

A már most számtalan díjat elnyert fiatal nagy álma, hogy egyszer megcsodálja a természet egyik legvarázslatosabb jelenségét, a sarki fényt, amiért szívesen elutazna Észak-Skóciába vagy Izland gejzírmezőire is.


Dobozi Réka, SZTE MK

 Az SZTE MK hallgatója már most bővelkedik díjakban.


– Tekintettel arra, hogy igazán kalandvágyó vagyok, valamilyen extrém sport kipróbálásával is feszegetném a határaimat, akár egy ejtőernyős tandemugrás keretében. És, ami még biztosan bakancslistás, az egy dél-amerikai kirándulás, hogy természetes élőhelyükön simogathassam meg a világ legcukibb és legpuhább állatait, az alpakákat – teszi hozzá mosolyogva.


Dobozi Réka, SZTE MK

 Réka imádja az alpakákat.


A Z- és alfa-generációnak azt üzeni, hogy őrizzék meg gyermeki énjüket, ami a világra való nyitottságot, a töretlen érdeklődést és a kimeríthetetlen felfedezési vágyat testesíti meg. Ez a természetes tudásszomj ugyanis előbb-utóbb szakmai kíváncsisággá fog formálódni, ami motiválja a tudományos kutatásokat, táplálja az innovációt, és kellő bátorság és kitartás birtokában megalapozhatja a gyermekként megálmodott jövőt.

 

A Kutatók Éjszakája 2018-ban indította útjára honlapján a Brain Star rovatot. Az interjúsorozat célja a sokszínű kutatói hivatás bemutatása, a kutatói és fejlesztői munka vonzóbbá tétele a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt. A Dobozi Rékával készült interjú is ennek apropóján jött létre.


Dr. Farkas Alexandra

Borítókép: Kiemelkedő szegedi tehetség révén válhat biztonságosabbá a tejipari technológia.

Fotó: Dobozi Réka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek