Bezár

SZTEhírek

ujsagcikk21845_n

Ördögh István, az SZTE korábbi oktatója életműdíjat kapott a Magyar Edzők Társaságától

Ördögh István, az SZTE korábbi oktatója életműdíjat kapott a Magyar Edzők Társaságától

2023. október 20.
3 perc

A többek között Nagy Péter súlyemelő olimpikont is segítő tréner a Magyar Edzők Napján kapta meg kitüntetését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Edzők Napja alkalmából díjátadó gálát tartottak a Testnevelési Egyetem dísztermében, átadták az edzői szakma legnagyobb elismeréseit: a mesteredzői-díjakat, az életműdíjakat, a dr. Ormai László-díjat és az év utánpótlás edzője-díjat.

Az ünnepségen részt vett többek között dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Fábián László a MOB főtitkára, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Sós Csaba úszó szövetségi kapitány és Dr. Kemény Dénes, a mesteredzői kollégium elnöke.

A díjazottak között szerepelt Ördögh István is, az SZTE Sportközpont korábbi oktatója, aki életműdíjat vehetett át.


370115650_579282577629842_3067010435221648273_n

ÖRDÖGH ISTVÁN, testnevelő tanár, súlyemelő szakedző. A szegedi és a magyar súlyemelősport kiemelkedően eredményes képviselője. Szeged város és egyeteme szabadidősportjának kezdeményezője, megvalósítója, a szakemberképzés szervezője, oktatója.

–1961-ben ismerkedtem meg a súlyemeléssel. A 70-es években Szeged egyetlen I. osztályú versenyzője voltam, aki megmentette a sportágat az eltűnéstől. 1974-ben szakosztályt alapítottam, amely már 46 éve működik eredményesen. Irányításom alatt a szakosztály versenyzői 3 alkalommal Olimpián és 2 alkalommal Universiadén szerepeltek, 3-szor Egyetemi- Főiskolai VB-n indultak – olvasható önéletrajzában.

Versenyzői 18-szor Világbajnokságon, 30-szor EB-n indultak, 130 alkalommal nyertek OB-t és több, mint 200-szor álltak a dobogó 2. és 3. helyén az Országos Bajnokságon. Az évenként megrendezendő súlyemelő MEFOB-on az SZTE hallgatói több, mint 100 alkalommal szereztek bajnoki címet. Két alkalommal volt a magyar súlyemelő Universiade csapat vezetője és edzője. Többször képviselte szövetségi kapitányként a magyar súlyemelő sportot különféle világversenyeken.

A szabadidő sportban 1991-ben két társával együtt alapította meg az Izometria Kft-t, ahol aerobic, kondicionálás, tenisz és szauna alternatívák voltak. Ezek jelentették Szegeden az első egészséges életmódra és szabadidős tevékenységre nevelő mozgáslehetőségeket. Az 1994-ben megnyílt SZOTE Testkultúra Szalon 2012-ig működött közmegelégedésre, amelynek kezdeményezője, irányítója, szakmai instruktora volt. Szeged egyik legnagyobb amatőr teniszversenyét – az Izometria Kupát – 20 alkalommal rendezte, szervezte meg, amelynek koordinátora és résztvevője is volt.

A SZOTE Testnevelési Csoportjában, majd a SZTE Sportközpontjában a 90-es években elindította a fitness-kondicionálás programot, amely a kezdetektől fogva ma is az egyik legnépszerűbb mozgáslehetőség a hallgatók körében. Az évente megrendezendő Medikus Kupa szervezésében is aktívan részt vett. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelési Tanszékén 1990-2002. között a küzdősportok keretén belül oktatott súlyemelést, kondicionálást. Ennek a területnek a szakemberképzésében aktív előadói és óravezetési tevékenységet végzett.

Gratulálunk a díjhoz!

SZTEinfo

Fotó: magyaredzo.hu, SZTE Sportközpont



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek