Bezár

SZTEhírek

A Kölcsönözz ki egy könyvtárost! szolgáltatás nyílt napja az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! – Az SZTE Klebelsberg Könyvtár innovációja szakdolgozatíróknak

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! – Az SZTE Klebelsberg Könyvtár innovációja szakdolgozatíróknak

2023. március 06.
4 perc

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! című innovációjával szakdolgozatokhoz, tudományos munkákhoz nyújt szolgáltatást az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A személyre szabott konzultáción a szakirodalom felkutatásában, az információs források kezelésében kap hasznos tanácsokat a szakdolgozatíró.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban öt évvel ezelőtt rájöttek, hogy a szakdolgozatra készülő hallgatók hajlamosak túlságosan is szűkszavúan, sietve kommunikálni a pult mögött ülő könyvtárossal. Az információs források feltárása, a módszertani segítségnyújtás viszont éppenséggel több beszélgetést igényelne. Ebből született meg a Kölcsönözz ki egy könyvtárost! című innováció, amely ma már évente 100-200 szakdolgozat tudományos minőségére van kedvező hatással.

Személyre szabott segítség

Könyvtárost olyan hallgatók „kölcsönözhetnek”, akik szakdolgozatuk, beadandó dolgozatuk készítésekor szeretnének személyre szabott segítséget a szakirodalom hatékony kereséséhez, a bibliográfia összeállításához, a források helyes hivatkozásához. A könyvtári szolgáltatást igénybe vehetik azok a hallgatók is, akik éppen csak ismerkednek a könyvtári katalógusok használatával, és azok is, akiknek speciális szakirodalomra van szükségük vagy szeretnék formailag ellenőriztetni készülő szakdolgozatukat.

A szolgáltatáshoz a könyvtár weboldalán elérhető jelentkezési űrlapon lehet időpontot foglalni. A hallgató itt megadhatja kérdéseit, a tervezett dolgozat tudnivalóit, amelyek alapján visszaigazoló e-mailt fog kapni az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a téma területén szakértő könyvtárosától. Konzultációjuk a könyvtári mikrokörnyezetben zajlik majd, a könyvtáros bemutatja a szakirodalmi kutatás módszereit és válaszol a hallgató kérdéseire.

A személyes találkozáson kívül a Covid19-járvány óta online, a Google Meet felületén is lebonyolítható a konzultáció. A találkozó tervezett időtartama 1 óra, de szükség esetén a hallgatók második konzultációra is bejelentkezhetnek.

A tudományos írás alapjai

Kiss Márta, az egyetemi könyvtár munkatársa, a szolgáltatás egyik koordinátora azt javasolja az érdeklődőknek, hogy jelentkezés előtt gondolják át a szakdolgozattal kapcsolatos kérdéseiket, és keressék fel a Szakdolgozzunk! című online kisokost, amelyet az SZTE Klebelsberg Könyvtár weboldala kínál. Itt át lehet tekinteni a szakdolgozatok formai elvárásait, a szakirodalomkeresés stratégiáit, a keresések pontosítási módszereit, az irodalomjegyzék kritériumait, valamint a hallgatók tudományterületenként összegyűjtött listát is kapnak az elérhető adatbázisokról, e-forrásokról, folyóiratokról.

Dr. Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese a szakdolgozatot és tudományos munkát író hallgatók figyelmébe Gyurgyák János A tudományos írás alapjai című módszertani munkáját ajánlotta. Az Osiris Kiadónál megjelent könyv 2019-20-as összeállításakor az egyetemi könyvtár munkatársai is megosztották tapasztalataikat, így a könyv az SZTE Klebelsberg Könyvtár módszertani gyakorlatának kézikönyve is lett. 

Kiss Márta szerint a könyvtári szolgáltatás átfogja az SZTE legkülönbözőbb képzési területeit a természettudományoktól a jogi témákig, az orvostudománytól az élelmiszermérnöki területig. A konzultáción a könyvtárosok hallgatói kérésre megvizsgálják, hogy a dolgozat formailag megfelelő-e, jó volt-e a módszer, amellyel a hallgató irodalmat keresett, és megfelelően hivatkozott-e forrásaira. Külön hasznos lehet a könyvtárosi segítség, ha a hallgatónak idegen nyelvű szakirodalmat kell keresnie. Nem vállalkozhat viszont a kikölcsönzött könyvtáros arra, hogy a szakdolgozat tudományos tartalmát elbírálja, mivel ez a konzulensek felelőssége.

Az ötletgazda a szegedi egyetemi könyvtár

A „Kölcsönözz ki egy könyvtárost!” innovációt a szegedi egyetemi könyvtár 2017 márciusában indította el, elsőként a magyar felsőoktatási intézmények könyvtárai közül; mára már két egyetemen is követik szegedi modellt. A szolgáltatással az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a növekvő mennyiségű digitális állományban való szakszerű eligazodás mellett a hallgató és a könyvtáros közötti kommunikációt is javítani akarták.

Kiss Márta és Szügyi-Szűcs Judit 2018-as cikke a „Tudományos és műszaki tájékoztatás” című könyvtár- és információtudományi folyóiratban azt állapította meg, hogy a könyvtári pulton keresztül a hallgatók kommunikációja a könyvtárosokkal minimálisra csökken, a hallgatók a segítségkérést minél gyorsabban szeretnék lebonyolítani. A könyvtáros „kikölcsönzésével” és a pult eltűnésével viszont a hallgatók szabadabban kérdeznek az őket érdeklő szakirodalmak eléréséről és olyan kérdésekről is, amelyeket egy dedikált beszélgetésben könnyebb szóba hozni. Sok esetben a könyvtáros teendője annyi, hogy a hallgatók gyakran egyszerű kulcsszavas keresési módszerét összetettebb keresési stratégiára bővítse vagy megtanítsa a logikai operátorok használatát.

Bár a szolgáltatást eredetileg szakdolgozó hallgatók számára tervezték, minőségét jellemzi, hogy a gyakorlatban magasabb szintű, PhD-munkákhoz is igénybe vehető.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár szolgáltatását a Szakirodalmi Információs Osztály munkatársai működtetik, a „kikölcsönözhető” könyvtárosok pedig a szakolvasói és a tájékoztató csoportok, valamint a szakreferensi és az állománygyarapítási osztályok szakirodalmazásban gyakorlott munkatársai közül kerülnek ki.

Panek Sándor

Borítókép: A Kölcsönözz ki egy könyvtárost! szolgáltatás nyílt napja az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Hernek István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek