Bezár

SZTEhírek

Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján.

Kiállítás nyílt Sinkó György operaénekes emlékére az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Kiállítás nyílt Sinkó György operaénekes emlékére az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. március 22.

Az SZTE BBMK II. Bartók Béla Művészeti Napokhoz kapcsolódóan tárlattal emlékeznek a 100 éve született Sinkó György Liszt-díjas operaénekesre, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjára. A művész hagyatékából és a Szegedi Nemzeti Színház archívumából rendezett kiállítás június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlat március 22-i megnyitóján Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója elmondta: az egyetemi bibliotéka önálló zenei gyűjteményét kották, könyvek, folyóiratok, videokazetták, bakelit lemezek, zenei CD-k és DVD-k alkotják. A gyűjtemény legnagyobb részét a kották teszik ki, mintegy 15 ezer műből választhatnak és kölcsönözhetnek az olvasók. A gyűjteményben több hagyatéki anyagot is megtalálhatnak az érdeklődők, többek között Sinkó György szegedi operaénekes emlékeinek egy részét is. Hozzátette: ebből a gazdag anyagból táplálkozik a kiállítás is, kiegészülve a Szegedi Nemzeti Színház archívumának egyes fotóival. A tárlókban kiállított fényképek és egyéb tartalmak főként Sinkó György operaszerepeire fókuszálnak.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelberg Könyvtár igazgatója és Kiszely Zoltán, a kiállítás kurátora.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelberg Könyvtár igazgatója és Kiszely Zoltán, a kiállítás kurátora. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Dr. Temesi Mária, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar professzora, mint egykori tanítvány emlékezett a Liszt-díjas operaénekesre: – Sinkó György nevét nagyon sokszor emlegetem a diákjaimnak a tantermekben és az operaházban. A Tanár úr nemcsak felkarolt engem énektechnikailag, például segített a rezonancia, az éneklés és a levegőadás technikájával kapcsolatban, hanem a színészi hozzáállásban is támogatott, hogy egy szerepet, áriát hogyan kell felépíteni. Nemcsak fantasztikus hangú basszus énekes volt, aki nagyszerű átéléssel énekelt, hanem el is játszotta a szerepét, amelyből minden diákja rengeteget tanulhatott. Útmutatásával nyertem meg Görögországban egy nemzetközi énekversenyen a zsűri különdíját, ami elindította sikeres zeneakadémiai felvételemet is. A Tanár úr menedzser is volt, felkarolta növendékeit. Szeretett fellépéseket szervezni a város különböző helyszíneire. Örültem, hogy a növendéke lehettem – mondta.

Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja

Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja a kiállít5ás megnyitóján. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Dr. Nátyi Róbert köszöntőjében azt emelte ki, hogy a tárlat nem műalkotásokból áll, hanem dokumentumokat, fotográfiákat, meghívókat, újságkivágásokat tartalmaz, amelyek kronológiailag mutatják be az operaénekes gazdag életművét. – Ahogy ezeket az alkotásokat, színpadi fotográfiákat nézzük, megelevenedik egy személyiség, egy alak. Van, akinek Fülöp hercegként ugrik be, az operaszínpadok sztárjaként, van, akinek tanár úrként, van, akinek egyszerűen szegedi polgárként – fogalmazott. Hozzátette: Sinkó György tanárként, zenepedagógusként, a szegedi operaiskola egyik oszlopos tagjaként adta át tudását a jövő generációjának. – A Bartók Béla Művészeti Karon fontos, hogy ezt a tradíciót tovább vigyük. A kar a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy az operaműfaj tovább éljen Sinkó tanár úr szellemében – hangsúlyozta.

A Sinkó György-emlékkiállítás közönsége.

Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Kiszely Zoltán, SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlatban megjelenő fotók és dokumentumok egy része Sinkó György hagyatékából származik, amelyet az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar megbízásából az egyetemi könyvtár kezel. Felidézte, hogy Sinkó György a fővárosi Operaházban kezdte pályáját, de nem volt elégedett ottani szerepeivel, ezért 1953-ban elfogadta a Szegedi Nemzeti Színház meghívását. A kiállításban a színház archívumából származó előadásfotók is láthatók Sinkó Györgyről, például Don Carlos-beli alakításáról, amely élete egyik legfontosabb szerepe volt. Sinkó György az 1970-es évek végéig tagja volt a szegedi operatársulatnak és egyúttal a szegedi zeneművészeti magánénekképzés kiemelkedő tanára is volt. A kiállítás emléket állít Vántus István Aranykoporsó című operája 1975. április 11-i ősbemutatójának is, amelyben Sinkó György Diocletianus szerepét énekelte a Szegedi Nemzeti Színházban. A tárlaton látható Vántus István személyes köszönőlevele a nagy sikerű első előadás után.

A tárlat sajátos egybeeséseként látható Schmidt Andrea fotója a szegedi színház 2003-as évadnyitó társulati üléséről, amelyen Sinkó Györgyöt 80-ik születésnapján köszöntötték – a társulati ülésen ugyanis ott volt a kiállítás rendezője, Kiszely Zoltán, a könyvtár munkatársa is, aki abban az évben szerződött színészként a szegedi prózatársulathoz.

A tárlat június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtár BiblioTéka kiállítótérben.

Sinkó György emlékkiállítása

Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár


SZTE-info SzGE - PS

Borítókép: Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek