Bezár

SZTEhírek

Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján.

Kiállítás nyílt Sinkó György operaénekes emlékére az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Kiállítás nyílt Sinkó György operaénekes emlékére az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. március 22.
4 perc

Az SZTE BBMK II. Bartók Béla Művészeti Napokhoz kapcsolódóan tárlattal emlékeznek a 100 éve született Sinkó György Liszt-díjas operaénekesre, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjára. A művész hagyatékából és a Szegedi Nemzeti Színház archívumából rendezett kiállítás június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlat március 22-i megnyitóján Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója elmondta: az egyetemi bibliotéka önálló zenei gyűjteményét kották, könyvek, folyóiratok, videokazetták, bakelit lemezek, zenei CD-k és DVD-k alkotják. A gyűjtemény legnagyobb részét a kották teszik ki, mintegy 15 ezer műből választhatnak és kölcsönözhetnek az olvasók. A gyűjteményben több hagyatéki anyagot is megtalálhatnak az érdeklődők, többek között Sinkó György szegedi operaénekes emlékeinek egy részét is. Hozzátette: ebből a gazdag anyagból táplálkozik a kiállítás is, kiegészülve a Szegedi Nemzeti Színház archívumának egyes fotóival. A tárlókban kiállított fényképek és egyéb tartalmak főként Sinkó György operaszerepeire fókuszálnak.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelberg Könyvtár igazgatója és Kiszely Zoltán, a kiállítás kurátora.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelberg Könyvtár igazgatója és Kiszely Zoltán, a kiállítás kurátora. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Dr. Temesi Mária, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar professzora, mint egykori tanítvány emlékezett a Liszt-díjas operaénekesre: – Sinkó György nevét nagyon sokszor emlegetem a diákjaimnak a tantermekben és az operaházban. A Tanár úr nemcsak felkarolt engem énektechnikailag, például segített a rezonancia, az éneklés és a levegőadás technikájával kapcsolatban, hanem a színészi hozzáállásban is támogatott, hogy egy szerepet, áriát hogyan kell felépíteni. Nemcsak fantasztikus hangú basszus énekes volt, aki nagyszerű átéléssel énekelt, hanem el is játszotta a szerepét, amelyből minden diákja rengeteget tanulhatott. Útmutatásával nyertem meg Görögországban egy nemzetközi énekversenyen a zsűri különdíját, ami elindította sikeres zeneakadémiai felvételemet is. A Tanár úr menedzser is volt, felkarolta növendékeit. Szeretett fellépéseket szervezni a város különböző helyszíneire. Örültem, hogy a növendéke lehettem – mondta.

Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja

Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja a kiállít5ás megnyitóján. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Dr. Nátyi Róbert köszöntőjében azt emelte ki, hogy a tárlat nem műalkotásokból áll, hanem dokumentumokat, fotográfiákat, meghívókat, újságkivágásokat tartalmaz, amelyek kronológiailag mutatják be az operaénekes gazdag életművét. – Ahogy ezeket az alkotásokat, színpadi fotográfiákat nézzük, megelevenedik egy személyiség, egy alak. Van, akinek Fülöp hercegként ugrik be, az operaszínpadok sztárjaként, van, akinek tanár úrként, van, akinek egyszerűen szegedi polgárként – fogalmazott. Hozzátette: Sinkó György tanárként, zenepedagógusként, a szegedi operaiskola egyik oszlopos tagjaként adta át tudását a jövő generációjának. – A Bartók Béla Művészeti Karon fontos, hogy ezt a tradíciót tovább vigyük. A kar a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy az operaműfaj tovább éljen Sinkó tanár úr szellemében – hangsúlyozta.

A Sinkó György-emlékkiállítás közönsége.

Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Kiszely Zoltán, SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlatban megjelenő fotók és dokumentumok egy része Sinkó György hagyatékából származik, amelyet az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar megbízásából az egyetemi könyvtár kezel. Felidézte, hogy Sinkó György a fővárosi Operaházban kezdte pályáját, de nem volt elégedett ottani szerepeivel, ezért 1953-ban elfogadta a Szegedi Nemzeti Színház meghívását. A kiállításban a színház archívumából származó előadásfotók is láthatók Sinkó Györgyről, például Don Carlos-beli alakításáról, amely élete egyik legfontosabb szerepe volt. Sinkó György az 1970-es évek végéig tagja volt a szegedi operatársulatnak és egyúttal a szegedi zeneművészeti magánénekképzés kiemelkedő tanára is volt. A kiállítás emléket állít Vántus István Aranykoporsó című operája 1975. április 11-i ősbemutatójának is, amelyben Sinkó György Diocletianus szerepét énekelte a Szegedi Nemzeti Színházban. A tárlaton látható Vántus István személyes köszönőlevele a nagy sikerű első előadás után.

A tárlat sajátos egybeeséseként látható Schmidt Andrea fotója a szegedi színház 2003-as évadnyitó társulati üléséről, amelyen Sinkó Györgyöt 80-ik születésnapján köszöntötték – a társulati ülésen ugyanis ott volt a kiállítás rendezője, Kiszely Zoltán, a könyvtár munkatársa is, aki abban az évben szerződött színészként a szegedi prózatársulathoz.

A tárlat június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtár BiblioTéka kiállítótérben.

Sinkó György emlékkiállítása

Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár


SZTE-info SzGE - PS

Borítókép: Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek