Bezár

SZTEhírek

Dr. Szabó Nikoletta, SZTE SZAKK Neurológia

Mire jó a migrén piercing?

Mire jó a migrén piercing?

2023. május 05.
6 perc

Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk Dr. Szabó Nikolettától, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának szakorvosától. Csak kevéssé köztudott ugyanis, hogy nemcsak a változékony időjárás, a stressz, vagy éppen az éhségérzet okozhat fejfájást, hanem a magas vérnyomás, a vérszegénység, sőt, a horkolás is. Hitekről és tévhitekről, a másodlagos fejfájás és migrén közötti különbségről, modern gyógymódokról és a migrén piercinghez hasonló alternatív megoldásokról kérdeztük Dr. Szabó Nikolettát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A doktornő szerint az első és legfontosabb, hogy a különböző fejfájástípusokat megkülönböztessük a migréntől. A migrén az emberi populáció körülbelül 15-20%-át érinti, közülük is a nőknél jellemzőbb az előfordulása. Jellegzetes tünetei vannak, amelyek megkülönböztetik az egyszerű, gyógyszer vagy stressz, esetleg fáradtság, kimerültség, viszontagságos időjárás, kevés folyadékbevitel vagy éppen éhségérzet miatt kialakult fejfájástól. A migrén mindig féloldali fejfájást okoz, minimum négy óráig, de több napig is eltarthat. Lüktető, nagyon erős, görcsös fájdalommal jár, gyakoriak a bevezető tünetek, ilyen az átmeneti szikralátás, a látás elvesztése, a szédülés, a beszédzavar, de ezt követheti hányinger, hányás fény és hangérzékenység is mint kísérő jelenség.

 

– A fejfájásnak több fajtája is van, amelyeket meg kell különböztetnünk a migréntől. Az egyik leggyakoribb a tenziós fejfájás, általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, abroncsszerű, szorító jellegű. A populáció kb. 40%-a küzd vele. A nők esetében gyakoribb, mint a férfiaknál, általában 20 és 50 éves kor között jelentkezik. A másik, ugyancsak nagyon gyakori típus a cluster fejfájás, ami a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkező, és mindig ugyanazon az oldalon jelentkező, szemkörnyéki fájdalom jellemző. Előfordulása gyakoribb a dohányzó férfiaknál, főleg 20-40 éves kor között. És vannak olyan esetek, amikor az adott illető egyik kategóriába sem tartozik, és azért fáj a feje, mert magas a vérnyomása, vagy éppen vérszegény, esetleg éjjelente horkol, hormonális problémái vannak, érzékeny az időjárás gyors változására, kevés folyadékot fogyasztott és így tovább, ezeket a provokáló tényezőket igyekszünk kizárni, mielőtt kezelni kezdjük a beteget – kezdte gondolatait Dr. Szabó Nikoletta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika szakorvosa.

 

A szakértő szerint nem szabad önmagunkat diagnosztizálni, és egy adott kategóriába besorolni. A panaszokkal először érdemes háziorvoshoz, majd onnan neurológushoz fordulni.


Dr. Szabó Nikoletta, SZTE SZAKK Neurológia

 Dr. Szabó Nikoletta


– Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy semmiképpen se diagnosztizálja önmagát odahaza az internet segítségével senki. Mindenkit arra bíztatok, hogy ha észlel bármilyen, fejfájással kapcsolatos tünetet, akkor forduljon a háziorvosához, ugyanis a hosszantartó fejfájásnak gyakran komoly következményei is lehetnek. Az elmúlt tíz évben végbemenő változásoknak köszönhetően ma már sok olyan, új gyógyszer, terápia van a piacon, amellyel egyrészt megelőzhető vagy gyorsan kezelhető a fejfájás azok esetében is, akik migrénnel küzdenek. Attól függően, hogy kit, melyik kategóriába sorolnak be a szakértők, a legegyszerűbb fájdalomcsillapítók mellett már vannak olyan gyógyszerek, amelyek direkt módon, akár szájban oldódva fejtik ki hatásukat és szüntetik meg a fejfájást és annak mellékhatásait. Az alternatív gyógymódok pedig remekül kiegészítik ezeket a gyógyszeres kezeléseket – mondta a szakértő.

 

Napjainkban az egyik legelterjedtebb alternatív gyógymód a migrén piercing, ami egy speciális fülbevaló, fülpiercing. Ezt a kis gyűrűt a fülkagyló porcos ívének átlyukasztásával helyezik fel, elsődlegesen nem esztétikai céllal, hanem azzal a reménnyel, hogy csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát. Dr. Szabó Nikoletta szerint azonban ez az alternatíva csak kiegészítő gyógymódként alkalmazható.

 

– Egyelőre a legtöbb, tudományos lap arról számolt be, hogy a migrén piercing nem biztosít gyógyszermentes megoldást. Sőt, a piercing behelyezése a fülbe fertőzésveszéllyel és több, egészségre ártalmas kockázattal is járhat. A szakma egy jó része ennek ellenére elismeri és a legtöbb esetben támogatja is, hogy a páciens valamilyen alternatív gyógymódot is alkalmazzon. Sőt van közöttük olyan, amelyet a szakértők kifejezetten ajánlanak is mint kiegészítő kezelést, ilyen a rendszeres testmozgás, a relaxációs tréning, vagy a gyógynövény alapú cseppek alkalmazása, de ezek egyike sem nyújt hosszútávó megoldást önmagában – emelte ki Dr. Szabó Nikoletta.


Dr. Szabó Nikoletta, SZTE SZAKK Neurológia

 A doktornő az alternatív gyógymódokról is kifejtette a véleményét.


Az SZTE SZAKK Neurológiai Klinikájának szakorvosa szerint azoknál a nőknél, akik aurás migrénnel küzdenek – tehát a migrénnek vannak bevezető tünetei – várandósságuk ideje alatt a migrén felerősödhet. Szerencsére ma már van olyan gyógyszer, amely terhesség idején kisebb dózisban ugyan, de kockázat nélkül alkalmazható a leendő kismamánál, ugyanis nem okoz magzati károsodást. A szakértő emellett felhívta a menstruáció ideje alatt jelentkező migrénre is a figyelmet, amelyre ugyancsak van gyógyszeres, megelőző kezelés.

 

– Szegeden a lakosság mindössze 10%-át kezeljük fejfájással, a migrénesek aránya még kevesebb, ez azonban nagyon kevés, ahhoz képest, ahányan eredetileg küzdenek vele, és nem kérnek segítséget, vagy nem tudnak arról, hogy segítséget kérhetnek. Nagyon sokan közülük beletörődnek abba, hogy ez egy örökletes betegség, mások viszont inkább cikinek tartják azt, hogy egy kis fejfájással orvoshoz forduljanak. Mindez aztán megnehezíti a mindennapjaikat, hiszen romlik a teljesítőképességük, alvás vagy evészavar, hangulatingadozás léphet fel náluk, amely különböző stresszeshelyzeteket szül. Arról nem is beszélve, hogy mindeközben mennyi pénzt költenek el „feleslegesen” olyan fájdalomcsillapítókra, amelyek csak ideig-óráig hatnak. Közben a diagnózis felállításával mindez akár megelőzhető és könnyen kezelhető is lehetne, 20-30 perc alatt – osztotta meg a szakértő.

 

Dr. Szabó Nikoletta elmondta, hogy a gyógyszeres terápiák és melléjük társuló alternatív gyógymódok mellett ma már biológiai kezelések is segíthetnek a migrén megelőzésében és csillapításában. A leggyakrabban alkalmazott biológiai kezelés havi egy injekciót takar és a többi gyógyszerhez hasonlóan szakértő írja azt elő. Az említett gyógyszerek vénykötelesek, ahogyan a biológiai terápiák is csak akkor alkalmazhatók, ha annak költségét a biztosító fedezi, önmagukban ugyanis nagyon drágák, az átlagember számára szinte megfizethetetlenek, a szakma azonban azt reméli, ez mihamarabb megváltozik.


Dr. Szabó Nikoletta, SZTE SZAKK Neurológia

 A szakorvos a fejfájásnaplóról és egy új applikációról is mesélt.


– Napjainkban szerencsére már számos megoldás van arra, hogy egy betegnél kitapasztaljuk, hogy mely gyógymódok a leghatékonyabbak. Ebben segítségünkre lehet a fejfájásnapló vezetése is, amely immár nemcsak papír alapon, hanem egy a MigrÉN nevet viselő applikáción keresztül is kivitelezhető. Az applikáció ingyenesen letölthető és alkalmazható, és ahogy mondtam, segítségével sokkal könnyebb a gyógyszerek beállítása, amelyeket ezt követően akár a háziorvos is fel tud írni, nem kell külön beutalóval ismét szakorvoshoz fordulni értük. A Magyar Fejfájás Társaság és a szegedi Neurológiai Klinika is mindent megtesz azért, hogy felhívja a háziorvosok figyelmét arra, hogy vegyék komolyan, ha egy páciensük fejfájásra panaszkodik. A megelőzés és a megfelelő kezelés nagyot javíthat a migrénnel küzdők életminőségén – zárta gondolatait az SZTE adjunktusa.

 

A Magyar Fejfájás Társaság honlapján közzétette a Fejfájás Centrumok listáját, ami IDE kattintva tekinthető meg.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján pedig az alábbi telefonszámokon lehet időpontot foglalni a vizsgálatokra: 06 62/546-187; 06 62/545-895; 06 62/545-354 – a megadott telefonszámokat 08:00 és 09:00 óra illetve 14:00 és 16:00 óra között javasolt hívni.


Pósa Tamara


Borítókép: Dr. Szabó Nikoletta a másodlagos fejfájásról, a migrénről és az ahhoz kapcsolódó hitekről és tévhitekről is mesélt.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek