Bezár

SZTEhírek

Dr. Pintér Erika, SZTE SZAOK

Prof. Dr. Pintér Erika a Jancsó Miklós Emlékérem 2023. évi díjazottja

Prof. Dr. Pintér Erika a Jancsó Miklós Emlékérem 2023. évi díjazottja

2023. május 10.
3 perc

Prof. Dr. Jancsó Miklósra emlékeztek 2023. május 10-én a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben. Az emléktábla-koszorúzással egybekötött eseményen átadták a Jancsó Miklós Emlékéremet is. A 2023. év díjazottja Dr. Pintér Erika, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Hosszú évtizedek óta hagyomány, hogy átadjuk a Jancsó Miklós Emlékérmet, a kétezres évek eleje óta kétévente kerül erre sor, és mindig olyan kiemelkedő kutató kapja, aki kimagasló kutatási eredményeket ért el az élettan, kórélettan és farmakológia területén. Megtisztelő, hogy idén Prof. Dr. Pintér Erikának, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet intézetvezető egyetemi tanárának adhatjuk át ezt az elismerést, aki kétségkívül méltó arra, hogy a díj tulajdonosa legyen. A díj névadója, Prof. Dr. Jancsó Miklós a 20. század egyik meghatározó kutatója, oktatója volt. Számos elismerés birtokosa, társaság tagja volt és nem utolsó sorban több évig az orvosi kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét is vezette. Nevéhez fűződik a kapszaicinnel kapcsolatos kutatások jó része, ezek által vált igazán ismertté. Ezt a területet ölelik fel Pintér Erika professzor asszony kutatásai is, melyekkel maga is áttörő sikereket aratott – osztotta meg köszöntőjében a résztvevőkkel Dr. Baczkó István, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.


Dr. Baczkó István, SZTE SZAOK

 Dr. Baczkó István


Ezt követően Prof. Dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja és Dr. Baczkó István, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára megkoszorúzta Prof. Dr. Jancsó Miklós, kétszeres Kossuth-díjas farmakológus, a Szegedi Tudományegyetem világhírű kutatója és professzora nevét viselő emléktáblát, majd az emlékülés keretében az SZTE SZAOK dékánja átadta a 2023. évi Jancsó Miklós Emlékéremet, Prof. Dr. Pintér Erikának, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete intézetvezető egyetemi tanárának.


Prof. Dr. Lázár György, SZTE SZAOK

 Prof. Dr. Lázár György


– Az iskolateremtésnek mindig is voltak és lesznek feltételei; az egyik ilyen feltétel a Szegedi Tudományegyetemen az, hogy Prof. Dr. Jancsó Miklós kutatási területei, módszerei és eredményei nem vesztek el, nem rekedtek meg a maga korosztályában. Barabási Albert László hálózatkutató volt az, aki igazolta, hogy nemcsak a társadalmi vagy adott esetben a biológiai, hanem a szellemi fejlődést biztosító kutatási hálózatok is óriási jelentőséggel bírnak a fejlődésben. A fejlődést mindig egy-egy különleges tehetségű ember indítja el és tartja fenn, ilyen volt Prof. Dr. Jancsó Miklós és a mai díjazottunk is, aki ugyancsak ehhez a hálózathoz tartozik – mondta Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja.


Prof. Dr. Lázár György, SZTE SZAOK

 Prof. Dr. Pintér Erika átvette az emlékérmet.


Az emlékülésnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának Kukán Ferenc nevét viselő terme adott otthont, ahol az SZTE SZAOK dékánja köszöntő beszéde után a 2023-as év díjazottját méltatta, aki ezt követően átvette az elismerést majd ezután megtartotta A kapszaicin-érzékeny neuronok harmadik funkciója: A felfedezéstől a gyógyszerfejlesztésig című előadását. Az eseményen több professzor is megjelent.


Jancsó Miklós, SZTE SZAOK

 Prof. Dr. Jancsó Miklósra emlékeztek Szegeden.


A Jancsó Miklós Emlékérem díjazottjainak névsora ide kattintva tekinthető meg.


Pósa Tamara


Borítókép: Prof. Dr. Pintér Erika előadása Szegeden.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek