Bezár

SZTEhírek

legendahantas

Heti könyvajánló - Milbacher Róbert: Legendahántás 50+1 tévhit a magyar irodalomban

Heti könyvajánló - Milbacher Róbert: Legendahántás 50+1 tévhit a magyar irodalomban

2023. május 08.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Milbacher Róbert: Legendahántás 50+1 tévhit a magyar irodalomban című művét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Petőfiről mindmáig a legkülönfélébb pletykák és mítoszok keringenek, sőt teremtődnek, mintha még mindig élne. Úgy látszik, a magyar kulturális emlékezet nehezen tudja földolgozni azt a sokkot, amit a Petőfi-jelenség váltott ki.”

 

Milbacher Róbert Nagybajomról érkezett Szegedre, 1989 és 1994 között végezte tanulmányait az akkori JATÉ-n, magyar-történelem szakon. Itt doktorált 1999-ben, kutatási területe a XIX. századi magyar irodalom, azóta is a korszak kutatója. A Legendahántás című könyve 2021-ben jelent meg.

 

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása? Mennyire volt tahó Toldi Miklós? Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy, „gondolta a fene"? Milbacher Róbert könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. A könyv célközönsége a középiskolai magyartanárok, a diákok és az irodalom iránt érdeklődő olvasók. A Legendahántás leginkább a XIX. század első fele szerzőinek (Kölcseytől Petőfin át Aranyig) jól ismert és a nemzeti kánonban (közoktatásban) szereplő műveinek újszerű értelmezési lehetőségeit mutatja be. Szó van benne a Hymnusról, a Szózatról, a Nemzeti dalról, a Toldiról, a magyarok istene képzetről. Általánosságban olyan megcsontosodott állításokat jár körbe, amelyeket mára a tudomány megcáfolt. Az egyes írások tudományos kutatási eredményekre építenek, de közérthetően és humorosan közvetítik azok főbb meglátásait. A könyvet gazdag képanyaggal illusztrálta a Magvető Kiadó.


Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek