A süteményeknek és a könyveknek közösségépítő erejük van – vallja Kovács Annabella. A Szegedi Tudományegyetem alumnája tematikus könyves programot álmodott meg: hónapról hónapra más-más témát jár körül. 2023. június 22-én, Olaszország kerül terítékre.
- Első alkalommal a mai kortárs olasz könyvekről beszélgetünk. Szó lesz Elena Ferrante rejtélyes személyéről, Sarah Winman Csendélet című könyvéről. Habár Winman angol író, de a cselekmény túlnyomó része Olaszországban játszódik – ismertette Kovács Annabella. A Szegedi Tudományegyetem jogász alumnája régóta foglalkozik olvasásnépszerűsítéssel. A közelmúltban meghirdette saját könyvklubját, amelynek érdekessége, hogy a könyvek mellett főszerepet kapnak az ételek is. Az első találkozóra olyan itáliai finomságokkal készül, mint a tiramisu, grissini, focaccia.
A bejelentésnek Annabella szépen megadta a módját: az alsóvárosi Kolostorkertben rendezett pikniken, ahova a könyvek mellett különböző kellékeket, süteményeket és borokat is vittek a fotózásra.
![Konyvklub_galeria Konyvklub_galeria](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3387_450x330.png) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3391.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3396.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3401.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3403.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3421.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3429.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3439.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3445.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3454.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3462.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3473.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3475.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3476.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3477.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3481.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3482.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3487.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3490.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3504.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3505.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3524.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3527.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3538.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3540.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3544.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3553.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3555.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3567.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3571.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3572.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3574.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3589.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3590.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3594.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3602.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3606.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3617.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3621.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3624.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3627.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3649.jpg) ![](/site/upload/2023/06/irodalmi_est_k_pei_img_3652.jpg) |
Képgaléria a könyvklubról. Fotó: Bobkó Anna |
- Érzékeny vagyok az illatokra, az ízekre. A könyvekben is mindig ezeket keresem, és most nem csak receptkönyvekről beszélek, hanem regényekről, varázslatos történetekről, amikben mindig megjelenik egy étel, egy közös étkezés, vagy csak egy falat édesség és a gyógyírt hozó sütemény. A Harry Potterben a híres roxforti lakomák, Zafón regényeiben a spanyol desszertek, Jane Austen almás finomságai vagy Agatha Christie angol húsos pitéi. Még az Elfújta a szélben is emlékszem - pedig már több mint 10 éve olvastam -, hogy a történet elején az ételek a gazdagságot, a jómódot szimbolizálták, majd a polgárháború kitörése után Scarlett mindent megtett, hogy a sok éhes szájat etesse… Az ízek minden történetben ott vannak. Megkeresem őket, és elhozom azoknak, akik olvassák a blogomat – hallottuk Annabellától, aki egyetemista korában néhány hónapig a Délmagyarország napilap újságíró gyakornoka volt, majd a lányai születése előtt ügyvédként dolgozott.
![IMG_3481 IMG_3481](/site/upload/2023/06/img_3481_450x330.png)
- Az írás sokáig menedékként szolgált. Naplót vezetek, és most már a blogot is rendszeresen írom. A főzés, a finom ételek is fontos szerepet töltenek be az életemben. Imádom a házi kosztot, vasárnaponként a konyhában anyával és a nővéremmel mindig együtt főztünk. Legkedvesebb emlékeim között szerepel, amikor a nagymamám beállított egy-egy tepsi házi süteménnyel. Régi receptkönyvét nagy becsben tartom. Örökségem a főzés iránti szenvedélye. Ezt a szeretetet – az olvasás, az írás, az evés és a sütés-főzés iránti szenvedélyemet ötvözöm a blogomon – fogalmazott Annabella. A 94. Ünnepi Könyvhéten azt is elárulta, hogy tervei között szerepel egy könyv írása is, amelyben írók-költők kedvenc ételeit mutatná be.
![IMG_3553 IMG_3553](/site/upload/2023/06/img_3553_400x599.png)
A júliusban következő Nyári Irodalmi Esten a főszereplők gyümölcsös piskóták és könnyed olvasmányok lesznek, amelyek nyaralás alatt vagy a tengerparton játszódnak. Az esemény részleteiről Annabella Instagram oldalán tudhatunk majd meg további részleteket. A könyvklub létszáma a sütemények miatt limitált, ezért regisztrációhoz kötött.
A témáról korábban írtuk:
https://u-szeged.hu/sztehirek/2022-augusztus/olvasnak-blogolnak?objectParentFolderId=19355
https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-junius/szte-alumnus
Fotó és szöveg: Bobkó Anna