Bezár

SZTEhírek

Mocsari_Bence_kep__Janos_M._Schmidt

A párizsi paralimpia lehet a következő mérföldkő Mocsári Bence pályafutásában

A párizsi paralimpia lehet a következő mérföldkő Mocsári Bence pályafutásában

2023. február 21.
3 perc

Mocsári Bence, az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatója több díjat is elnyert a 2022-es évben. Világbajnok lett duatlonban, elnyerte az SZTE „Jó tanuló, jó sportoló” díjat, illetve megválasztották az Év Egyetemi Parasportolójának is. A tavalyi évről, jövőbeli terveiről és tanulmányairól kérdeztük a hallgatót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE GTK hallgatója jelenleg a 2024-es párizsi paralimpiára készül. Idén indul a kvalifikációs időszak, ezért a legjobb eredményekre lesz szükség. Mocsári Bence nehéz időszakon van túl, 2022-ben több sérülés is akadályozta a felkészülését, de azért így is világbajnoki címet szerezett a marosvásárhelyi duatlonon, amiről korábban itt írtunk.


– A sérülések miatt jobban koncentráltam az egyetemre, rengeteget tanultam. A legtöbb vizsgám ötös lett, így egyfajta új énemet fedeztem fel, hogy képes vagyok erre is. Olyan átlagot értem el, ami korábban még nem jött össze. Az előző féléveknek köszönhető az is, hogy elnyertem az SZTE Jó tanuló, jó sportoló díjat, amihez a sportolói eredmények is kellettek. Ezt valószínűleg legközelebb is megpályázom, mert most igazán jó lett az átlagom, ami büszkeséggel tölt el – mondta el Mocsári Bence.

 

A sikeres tanulmányi eredmények mellett más díjakat is elnyert az SZTE hallgatója. Mocsári Bence lett az Év Egyetemi Parasportolója, illetve az Év Paratriatlon Sportolójának is megválasztották. A sportoló elmondta, jó érzéssel tölti el, hogy elnyerte ezeket a díjakat, mert így olyan nagy nevekhez ért fel, mint például Milák Kristóf. Az Év Paratriatlon Sportolója díjat pedig már egyhuzamban harmadjára nyerte el, ami jól mutatja a folytonosságot a sportkarrierjében. Hozzátette, hogy örül a díjaknak, de nem feltétlenül ezek miatt csinálja a sportot. Jelenleg a legnagyobb elismerésként a párizsi paralimpiás indulásra tekintene.


Mocsari_Bence_kep_Tommy_Zafares

 Mocsári Bence versenyzés közben.


– Hosszú lesz a 2023-as év. Májusig nem fogunk versenyekre menni, csak edzések lesznek, illetve edzőtáborokba fogok járni. Spanyolországban indul az edzőtáboros időszak, próbáljuk minél jobban megalapozni a felkészülést, mert utána májustól folyamatosan versenyek lesznek, ahol szeretném a legjobbat kihozni magamból. Májustól kezdve minden verseny beleszámít az olimpiai kvalifikációba, ami alapján rangsorolnak minket. Elég összetett a kvalifikációs pontszámítás, szóval jól kell teljesítenem, hogy elérjek a csúcsra – tette hozzá.

 

A tanulmányairól is kérdeztük Mocsári Bencét, aki az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakján tanul. A képzés végéhez közeledve a szakdolgozati témájáról mesélt, amelynek címe: Autómentes szegedi belváros társadalmi megítélése és marketingje lesz. A tanulmány témája a fenntarthatósági témakörrel, illetve a mobilitással foglalkozik. Mocsári Bence célja, hogy bemutassa az autómentes projektet és ennek a társadalmi megítélését. Az autómentes közlekedés a Széchenyi tér és a Kárász utca környékét érintené, ezeken a területeken teljesen megszüntetnék a forgalmat, csak a tömegközlekedés működne, illetve a régi hidat lehetne megközelíteni.


Mocsari_Bence_kep_Gemes_Sandor

 A sportoló díjátadón.


– Kíváncsi leszek, hogy akik ezen a környékén élnek, mit gondolnak erről a projektről. Nekem az a tippem, hogy akik ott élnek boldogok lesznek, hogy nem lesz nagy forgalom és hangzavar, de a távolabb lakókat lehet, zavarná, hogy hová rakják le az autót. A társadalmi megítélés alapján megpróbálom majd kitalálni, hogyan lehetne ezt a projektet népszerűsíteni. Bízom benne, hogy idővel egyre elfogadottabb lesz ez a dolog – beszélt szakdolgozati terveiről.

 

A távolabbi elképzeléseiről is kérdeztük a hallgatót. Az alapképzés után mesterképzésen szeretné folytatni tanulmányait, de nyitott arra is, hogy valamilyen szakmát tanuljon, mert nagyon gyakorlatias ember; egyelőre azonban a párizsi paralimpia lehet a következő mérföldkő az életében.

Mátó Gábor

Borítókép: Janos M. Schmidt pillanatképe Mocsári Bencéről. Fotók: Tommy Zafares, Gémes Sándor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek