Bezár

SZTEhírek

Leendo_fizikusokat_dijaztak_a_Szegedi_Fizika_Napjan

Leendő fizikusokat díjaztak a Szegedi Fizika Napján

Leendő fizikusokat díjaztak a Szegedi Fizika Napján

2023. február 01.
4 perc

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportja és az SZTE TTIK Fizikai Intézete által meghirdetett Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményeit hirdették ki a Szegedi Fizika Napján. A díjakat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlotta fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A verseny névadójának, Budó Ágostonnak egész élete és munkássága példaképa fizikus társdadalom és a leendő fizikusok előtt. Irányításával a Szegeden folyó egyetemi fizikaoktatás és a tudományos kutatómunka jelentős fejlődést ért el. Nevéhez fűződik a fizikus szakemberképzés bevezetése Szegeden. A róla elnevezett Fizikai Feladatmegoldó Versenyt először 1975-ban rendezték meg a Csongrád megyei gimnáziumi tanulók számára. A versenyt kezdettől fogva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja gondozza. A 2022/23-as megmérettetésre Csongrád-Csanád megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláiból várták a jelentkezőket.

Prof._Dr._Hopp_Bela

Prof. Dr. Hopp Béla, az SZTE TTIK Fizika Intézet vezetője Fotó: Dobóczky Zsolt

A versenyeredmények és a díjak kiosztása előtt Prof. Dr. Hopp Béla, az SZTE TTIK Fizika Intézet vezetője értékelte a versenyt.

– Nagy öröm volt számunkra látni, hogy a versenyzők a látványos és érdekes kísérleteket nemcsak szeretik, hanem értik is, amiről bizonyítékot adott a definíciók helyes visszadása és a feladatok helyes megoldása – mondta Prof. Dr. Hopp Béla.

A verseny 1994-től minden középiskolás számára elérhető. A verseny a kezdeti struktúráját megtartva továbbra is egyfordulós. A szervezők eljuttatják a feladatokat a középiskolákba, ahol a tanulók megfelelő felügyelet mellett azonos időben írják meg a dolgozatokat. A küldött javítókulcs alapján a tanárok helyben javítják ki a diákok munkáit, majd beküldik a verseny szervezőinek. A verseny helyezéseit a 9. és a 10. évfolyamon alap és emelt óraszámú kategóriában is értékelték, míg a 11. és a 12. évfolyamos helyezetteket alap óraszámú kategóriában díjazták.

9. évfolyam I. kategória:

Első helyezett: Herczeg Viktória, a Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból, felkészítő tanára: Berecz János. Holtversenyben második helyezett: Holczer Kenéz, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Mike János. Holtversenyben második helyezett: Gulyás Ákos, a Szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából, felkészítő tanára: Csiszár Imre. Harmadik helyezett: Ollé Sarolta, a Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból, felkészítő tanára: Berecz János.

9. évfolyam II. kategória (emelt):

Első helyezett: Gyenes Károly, a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból, felkészítő tanára: Szittyai István. Második helyezett: Kacsó Anett, a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból, felkészítő tanára: Dávid Anna. Harmadik helyezett: Zádori Gellért, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Mike Péter.

10. évfolyam I. kategória:

Első helyezett: Bukovszki Máté, a Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumból, felkészítő tanára: Sikó Dezső. Második helyezett: Agócs Zoltán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, felkészítő tanára: Gutai Árpád Tamás. Harmadik helyezett: Bagdi Oszkár, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Gutai Árpád Tamás.

10. évfolyam II. kategória (emelt):

Első helyezett: Masa Barnabás, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Csányi Sándor. Második helyezett: Barna Márton, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Csányi Sándor. Holtversenyben harmadik helyezett: Csiszár András, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Csányi Sándor. Holtversenyben harmadik helyezett: Géczi Dániel, a Szegedi SZTE Gyakorló Gimnáziumból, felkészítő tanára: Tóth Károly.

11. évfolyam:

Első helyezett: Kecskés Redmond, a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumból, felkészítő tanára: Poórné Tassi Ildikó. Holtversenyben második helyezett: Bogáthy András, a Szegedi SZTE Gyakorló Gimnáziumból, felkészítő tanára: Nagy Tibor. Holtversenyben második helyezett: Bakos Péter, a Kecskeméti Katona József Gimnáziumból, felkészítő tanára: Szalai Péter. Harmadik helyezett: Gulyás Kristóf, a Szegedi SZTE Gyakorló Gimnáziumból, felkészítő tanára: Nagy Tibor.

12. évfolyam:

Első helyezett: Halász Henrik, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból, felkészítő tanára: Gutai Árpád Tamás. Második helyezett: Bálint Béla, a Szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, felkészítő tanára: Rácz László. Harmadik helyezett: Kohut Márk Balázs, a Kecskeméti Katona József Gimnáziumból, felkészítő tanára: Sáróné Jéga-Szabó Irén.


Leendo_fizikusokat_dijaztak_a_Szegedi_Fizika_Napjan_galeria
Képgaléria az eseményről Fotó: Fotó: Dobóczky Zsolt

A díjakat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának elnöke Prof. Dr. Zimányi László, a Semilab KFT képviseletében Mészáros Gergő, az ELI ALPS képviseletében Dr. Geretovszkyné Dr. Varjú Katalin, az SZTE TTIK Fizika Intézetének képviseletében pedig Prof. Dr. Hopp Béla, az SZTE TTIK Fizika Intézet vezetője adta át a nyerteseknek. A díjátadón Prof. Dr. Hopp Béla külön köszönetet mondott Moróné Tapody Évának, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja titkárának.

Ignacz_Ferenc_mesteroktato

Ignácz Ferenc mesteroktató Fotó: Dobóczky Zsolt

A díjátadóra érkező fiatalok izgalmainak fokozásáról Ignácz Ferenc mesteroktató gondoskodott, akinek látványos kísérletes bemutatóját (FizShow) tekinthették meg a látogatók.

Aki szeretne minél több izgalmas kísérletet látni az optika témaköréből azt az SZTE TTIK Fizika Intézetben Ignácz Ferenc mesteroktató várja a már hagyománnyá vált, minden hónapban megjelenő KísérletEsten.

A következő program 2023. február 3. (péntek) 16 órától és február 4. (szombat) 11 órától várja az érdeklődőket. A program, helyszíne az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótereme.

 

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Leendő fizikusokat díjaztak a Szegedi Fizika Napján Fotó: Dobóczky Zsolt, ELI ALPS

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek