Bezár

SZTEhírek

Nyito_Visy_Csaba_es_az_SZTE-s_tiszteletbeli_konzulok_IMG_1409

Finnország kitüntette a tiszteletbeli konzuli tisztről leköszönő Visy Csabát, az SZTE professor emeritusát

Finnország kitüntette a tiszteletbeli konzuli tisztről leköszönő Visy Csabát, az SZTE professor emeritusát

2023. február 17.
4 perc

A Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjét adta át Pertti Anttinen nagykövet Visy Csabának, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusának, aki befejezte finn tiszteletbeli konzuli tevékenységét. Az ebből az alkalomból rendezett 2023. február 16-i ünnepségen megjelentek a hasonló diplomáciai feladatot ellátó egyetemi polgárok, az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársai, Visy Csaba kollegái, családtagjai és tisztelői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kétnapos látogatásra érkezett Szegedre Pertti Anttinen, Finnország nagykövete. A diplomata Visy Csabát, a finn tiszteletbeli konzuli tisztségről leköszönő egyetemi tanárt köszöntő és kitüntető, 2023. február 16-i ünnepséget követően, megismerkedett az SZTE professor emeritusa szülővárosa nevezetességeivel is.

IMG_1442

„Szerényen és serényen”

– A Magyarországnak a Schengeni Egyezményhez való csatlakozását követően, a 2000-es évek közepére vált időszerűvé, hogy Finnország a szerb és román határ közelébe, Szegedre is tiszteletbeli konzulátust létesítsen – emlékeztetett ünnepi köszöntőjében Pertti Anttinen. Az észak-európai ország nagykövete fontosnak tartja, hogy itt, a Szegedi Tudományegyetem bölcsész karán több mint ötven éve oktatják a finn nyelvet, szinte a kezdetektől lektor segítségével.
A tiszteletbeli konzulátus megalapítása, 2010 óta Visy Csaba, a Szegedi Tudományegyetem vegyészprofesszora látta el a tiszteletbeli konzul feladatait. Az SZTE professor emeritusa munkásságát méltatva a finn diplomata kiemelte, hogy Visy Csaba országhatárokon átnyúló kutatási projektekben vett részt. A professzor életútjának alakulásában fontos szerepet játszott Turku, Szeged finnországi testvérvárosának egyeteme, ahol először 1988-ban ösztöndíjasként kutathatott, ahova később többször visszatért, ott összesen két éven át vendégprofesszorként tevékenykedett. Finnország Magyarországra kinevezett nagykövete, Pertti Anttinen köszöntőjében elmondta: a V4-es országok helsinki találkozóján, 2022 szeptemberében ismerte meg Visy Csabát.

IMG_1293

– Szerényen és serényen dolgozott. A tudományos kapcsolatok építésétől kezdve, a versantológiák kiadásán át, a finn ünnepekről való megemlékezések szervezéséig bővítette a két nép közötti kapcsolathálót Visy Csaba – sorolta a tiszteletbeli konzul érdemeit a nagykövet. – Ha egy-egy finn állampolgár bajba került valamelyik közeli határon, azonnal segített, miközben közjegyzői feladatait is ellátta.
Elismerésre méltó és aktív tevékenységéért a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjét adományozta Visy Csabának, Finnország szegedi tiszteletbeli konzuljának, Sauli Niinistö köztársasági elnök. Az érdemrendet Pertti Anttinen nagykövet nyújtotta át a finn tiszteletbeli konzuli tisztről leköszönő, nyugalomba vonuló Visy Csabának.
IMG_1407

„Jósági tényező” a diplomáciában

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar tanácstermében tartott ceremónián az ünnepelt, Visy Csaba visszaemlékezett, hogyan alakította életútját az a fordulat, hogy egyetemi kutatóként a „vasfüggöny” túloldalára juthatott 1988-ban, amikor Szeged testvérvárosa, Turku egyetemén ismerkedhetett az ottani tudományos témákkal.
– „Jósági tényező” kifejezéssel jellemzik a tudósok az áramtermelésre alkalmas anyagok és eszközök teljesítményének mérését. Remélem, gyűjtöttem annyi jó pontot az elmúlt 13 évben, amely „jóság tényezőnek” is felfogható – fogalmazott a Finnország érdekeit Szegeden képviselő Visy Csaba. A tiszteletbeli konzuli időszak eredményeihez hozzájáruló személyeknek – Finnország nagykövetségi munkatársainak, az SZTE TTIK dékáni vezetésének, tanszéki munkahelyének, valamint a feleségének – köszönetet mondott a kitüntetett, aki feladatát „családi megbízatásnak” minősítette.

Visy_Csaba_es_felesege_Finnorszag_nagykovete_IMG_1310

Az 1980-as évek derekán került kapcsolatba finn kutatókkal Visy Csaba. A turkui egyetemen először eltöltött féléves időszakban ismerkedett meg az akkor forradalmian új tudományos területtel, az elektromosságot vezető szerves polimerek világával. A turkui professzor, Jouko Kankare ajánlásának köszönhetően 1989-ben részt vehetett Oxfordban egy olyan szakmai konferencián, amelynek 138 résztvevője közül egyedül képviselte a volt szovjet régió kutatóit.
– A tiszteletbeli konzuli megbízatással lehetőségem nyílt arra, hogy visszaadjak valamit abból a sok jóból, amit Finnországtól kaptam – fogalmazott Visy Csaba, a diplomáciai tisztségéről leköszönő professor emeritus, aki a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjét kapta.
Finnország három állami lovagrendje közül – többek között – a diplomatákat ismeri el a Finn Oroszlán Lovagrend.
IMG_1253

Turku és Szeged

Finnország legrégebbi városa a 13. században alapított Turku. Az egykori finn főváros 1971 óta ápol testvérvárosi kapcsolatokat Szegeddel.
Az SZTE és a University of Turku, valamint Szeged és a finn testvérváros kapcsolatait is köszöntő 2023. február 16-i ünnepségen megjelent a finn nagykövet felesége, Katriina Apajalahti, valamint a szegedi professzor családjának több tagja.

Visy_Csaba_es_csaladja_IMG_1429

A Finn Oroszlán Lovagrend kitüntetését átadó ceremónia jelentőségét növelte, hogy azon részt vett az SZTE tiszteletbeli konzuli feladatokat ellátó professzorai közül a Szegeden Ausztriát képviselő Karsai Krisztina, a Kolumbiát segítő Nagy Katalin, az Olaszországgal kapcsolatban álló Pál József, illetve az Izraelt képviselő Lednitzky András. Az ünnepségen megjelent Finnország Pécsi Tiszteletbeli Konzulátusának vezetője, Kator György is.

IMG_1421

Tiszteletét tette a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar dékánja, Horváth Dezső professzor, valamint Visy Csaba néhány kollégája. Szeged önkormányzatának képviseletében Nagy Sándor alpolgármester gratulált a kitüntetettnek.
Visy Csaba szülővárosával, Szegeddel látogatása második napján, 2023. február 17-én élményeket gyűjtve ismerkedik meg a nagykövet. E napon Pertti Anttinen ellátogat az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karra, ott találkozik a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársaival és hallgatóival. A diplomata meggyőződhet Turku testvérvárosa, Szeged, az egyetemi és biotechnológiai központ turisztikai vonzerejéről.

Újszászi Ilona
Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A borítóképen - Tiszteletbeli konzulok (balról jobbra): Prof. Dr. Pál József, Prof. Dr. Karsai Krisztina, a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjével kitüntetett Prof. dr. Visy Csaba, Prof. Dr. Nagy Katalin, Dr. Lednitzky András.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek