Bezár

SZTEhírek

green_metric_grafi_

Az SZTE az egyik legzöldebb magyar egyetem

Az SZTE az egyik legzöldebb magyar egyetem

2023. december 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2023-as UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE világviszonylatban a 77. helyen szerepel, a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában pedig idén is a legjobb magyar egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a 77. helyen végzett a 2023-es UI GreenMetric „zöld egyetem” világlistán, ezzel továbbra is a legzöldebb egyetemek között van a világon, Európában és Magyarországon. Az egyetemek „zöld rangsorában” a kezdetek óta az élbolyba tartozik az SZTE, idén is a top 7 százalékban végzett világszinten. 8505 pontjával – ami 175 pontos javulás az előző évhez képest – a 12 résztvevő magyar egyetem között is kiemelkedő helyen szerepel, idén a második lett hazai viszonylatban.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest 2023-ban már világszerte 1183 egyetem válaszolt a rangsorkészítők megkeresésére. Ez a tavalyi évhez viszonyítva is jelentős emelkedés, amikor 1050 intézmény került be a rangsorba.

A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás és kutatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. A Szegedi Tudományegyetem az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában a legjobb magyar intézményként végzett.

Zöld kérdőív

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként a Szegedi Tudományegyetem különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások használatának. Ugyanígy a hallgatói szemléletformálás jegyében szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek is fontos szerepe van az SZTE életében. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is, hogy az egyik „legzöldebb” magyarországi egyetemként jó példával járjon elő itthon és az országhatáron túl egyaránt.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol a szegedi egyetem. Ezt jól mutatja többek között a nemzetközi együttműködésben, hat külföldi intézménnyel közösen kidolgozott online fenntarthatósági kurzus. A UI GreenMetric Online Course on Sustainability a 2021/22-es tanévben indult először, a sikert követően pedig a 2022/2023-as és a 2023/2024-es tanév őszi félévében is meghirdette az egyetem, ezzel is erősítve a nemzetközi együttműködést, a jó gyakorlatok megosztását, a társadalmi felelősségvállalás és szemléletformálás jegyében végzett működést. Bővebben itt írtunk erről.

A teljes UI GreenMetric „zöld egyetemi” lista itt elérhető.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek