Bezár

SZTEhírek

KJA-5962

Megjelent a Szegedi Egyetem Magazin legújabb száma

Megjelent a Szegedi Egyetem Magazin legújabb száma

2024. január 04.
2 perc

Az ünnepek előtt jött ki a nyomdából a SZEM legújabb száma, amelyet hamarosan eljuttatunk az SZTE valamennyi karára. Íme, egy kis kedvcsináló a magazinhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy egész világ ünnepli – Karikó Katalinnal a címlapon megjelent a Szegedi Egyetem Magazin (SZEM) legújabb száma, amely a karácsonyi ünnepek előtt jött ki a nyomdából. A kiadványt hamarosan eljuttatjuk az SZTE összes karára. Addig is, lássunk egy kis ízelítőt a tartalmából.

A lap fókuszában a magyar Nobel-díjasok vannak: felidézzük Karikó Katalin Nobel-díjának fogadtatását és természetesen szegedi látogatásának legemlékezetesebb pillanatait is. Nem feledkezünk meg a 2023-as fizikai Nobel-díjról és Krausz Ferencről sem, prof. dr. Szabó Gábor lézerfizikust kérdeztük az attoszekundumos alkalmazásokról.

KJA-5958

Címoldalon: Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Jubileumi, 150. tanévét ünnepli az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A SZEM hasábjain beszámolunk arról is, hogy szobrot avattak a hazai pedagógusképzés alapjait letevő egykori kultuszminiszternek, Trefort Ágostonnak. Számos fejlesztés valósult meg a Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt időszakban, ezeket is összefoglaljuk. Ilyen például az új infektológiai klinika, a gyermekpszichiátria, az egészségtudományi képzési központ, valamint a Bartók Béla Művészeti Kar megújuló épülete.

Még 1973-ban nyitotta meg kapuit a JATE Klub. A szórakozás és a közösségi élet egyik kiemelt helye azóta is, egy kisebb bezárás után tavaly szeptemberben teljesen megújulva nyitott újra. A klub elmúlt ötven évére tekintettünk vissza.

KJA-5967

Az 50 éves JATE Klub múltjáról is olvashatnak a SZEM-ben. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tudta, hogy Szent-Györgyi Albert szívesen röplabdázott munkatársaival és diákjaival? És arról hallott, hogy több ezer kilométert járt be a professzor motorján ülve? Szent-Györgyi a sport szerelmese volt, ezt villantjuk fel az SZTE Klebelsberg Könyvtár virtuális kiállítása segítségével.

Keresse a SZEM friss lapszámát az egyetem karain, a TIK-ben vagy a Dugonics téri főépületben! Ha véletlenül mégsem jutna hozzá, lapozgassa a képernyőjén keresztül.

Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Megjelent a Szegedi Egyetem Magazin legújabb száma: 36 oldalas újság az SZTE-t érintő érdekességekről – nem csak egyetemi polgároknak. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek