Bezár

SZTEhírek

csapatkep_2

Lebomló cigarettacsikktől az okos biciklizárig – bemutatkoztak az SZTE-s csapatok a Demo Day-en

Lebomló cigarettacsikktől az okos biciklizárig – bemutatkoztak az SZTE-s csapatok a Demo Day-en

2023. augusztus 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem négy csapata mutatkozhatott be a HSUP képzést lezáró Demo Day-en, a Velencei-tónál. A vállalkozóvá válást segítő kurzust 32 egyetem 194 csapata végezte el, amelyek közül a 20 legpiacképesebb ötletet hívták meg a rendezvényre. A legtöbb projekt - harmadik éve - az SZTE-ről érkezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen 151 hallgató végezte el sikeresen a Hungarian Startup University Program (HSUP) képzést, amelynek célja, a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, országos szintű online oktatási platformon keresztül. A szemesztert a Velencei-tónál megrendezett Demo Day zárta, amelyre a legjobb ötletekkel rendelkező csapatokat hívták meg a szervezők. A résztvevők között a Szegedi Tudományegyetem képviseltethette magát legmagasabb számban: 4 csapat mutatkozhatott be a magyar kockázatitőke befektetők képviselőiből és üzleti angyalokból álló szakmai zsűri előtt.

A negyedéves orvostanhallgató, Ali Edina által vezetett Fremito csapat egy tüdődaganat diagnosztikai mellény koncepcióját fejleszti, amely a szeizmológiához hasonló alapon a tüdő rezgéskarakterisztikáját elemzi egy mesterséges intelligencia algoritmus segítségével.

A vegyészmérnöknek tanuló Klonka Áron csapata, a BioStubs lebomló cigarettacsikket álmodott meg. Termékük egy természetes alapanyagokból készült, vízoldékony, biológiailag lebomló cigarettafilter. A dohánytermék elszívását követően - amennyiben az nem hulladékgyűjtőben végzi -, a környezeti hatások, a napfény, az esővíz segítségével képes elbomlani órák alatt.

Az okos biciklizár kitalálója Bűn Réka mechatronikai mérnök hallgató és Burdlock nevű csapata. Fejlesztésük egy ujjlenyomatos zár, amely mobilalkalmazással összekötve működik. Biztonsági funkciót is tartalmaz: elvágáskor hangjelzést ad ki. Fontos újítás a zár kinézete is, hiszen felcsévélhető, akár zsebre is tehető kisméretű eszköz.

Szabó Zoltán biológus hallgatóként az Algaaksi csapattal áramtermelést valósítana meg algák és hidrogén gáz által. A fiatalok olyan bionapelemet hoznának létre, amely algák által termelt hidrogénből állít elő villamosenergiát.

Nem elég a jó ötlet, jól is kell tudni előadni. A Demo Day prezentációra a csapatokat idén is az Innovációs Igazgatóság munkatársai és a Virtus Program mentorai készítették fel. A pozitív visszajelzés nem maradt el. Helyezéseket ugyan idén sem hirdettek a versenyen, több felajánlás is érkezett az SZTE-s csapatokhoz. A Hiventures, a Magyar Fejlesztési Bank inkubációs programja az okos biciklizárat fejlesztő Burdlock nevű csapatnak ajánlotta fel, hogy összeköti a csapattagokat egy olyan startuppal, amely hasonló témában kapott már befektetést a programtól.

Verő Barbara humánerőforrás-szakértő és HUNBAN üzleti angyal a Fremito csapatnak ajánlott fel vezetői képzést és csapatépítésre lehetőséget. A Vespucci Partners befektetés-kezelő cég azt ígérte a csapatnak, hogy összeköti őket egy magánkórházzal. Hild Imre üzletfejlesztési- és startup tanácsadó egy 7 milliárd forintos összköltségvetésű kockázati tőke programra való nevezés lehetőségét ajánlotta a szegedi csapatnak. Az Oxo Technologies Holding befektetési társaság pedig minden csapatot meghívott az InnoCamp-re, amely egy olyan tábor, ahol az ötletek elindulhatnak a megvalósítás útján.

NKFIH_tamogatott_projekt HSUP_logo_trikolor_zold_rgb


Bobkó Anna

Borítókép: Az SZTE-s csapatok a Demo Day-en

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek