Bezár

SZTEhírek

Bolcsesz_Szabadegyetem

Ha szerette az Indiana Jones filmeket vagy megtanulna portugálul, a Bölcsész Szabadegyetemen a helye

Ha szerette az Indiana Jones filmeket vagy megtanulna portugálul, a Bölcsész Szabadegyetemen a helye

2022. szeptember 12.
2 perc

Több, mint negyven előadással, a mindennapokba könnyen beilleszthető órarenddel és az ország legjobb bölcsészkari oktatóival indul el újra idén az SZTE BTK Bölcsész Szabadegyeteme. A nyolcéves hagyomány szerint a szegedi bölcsészkar kapui ilyenkor mindenki előtt megnyílnak, aki tanulni szeretne – kortól, lakóhelytől és előképzettségtől függetlenül. A hallgatók heti rendszerességgel látogathatják a nekik tetsző előadásokat, ebben a szemeszterben egészen december 9-ig. A kurzusokra jelentkezni szeptember 18-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara minden évben számos előadást megnyit, amiket a Bölcsész Szabadegyetemre jelentkezők ugyanúgy látogathatnak, mint a valódi hallgatók: az oktatók az órákat általában hetente egyszer, másfél órában tartják meg, egy féléven keresztül. Hogy miben különbözik ez mégis a valódi hallgatói léttől? A vizsgáktól való félelemben. A jelentkezőknek ugyanis se zárthelyi dolgozatot írniuk, se vizsgázniuk nem kell, tehát valóban csak az óralátogatásba kell energiát fektetniük - az viszont, a már régen visszatérő szabadegyetemisták szerint is, megéri.

Idén 42 előadásból válogathatnak az érdeklődők, amelyeket a BTK ismert és elismert oktatói tartanak – ezt bizonyítja az oktatói kiválóságon alapuló országos rangsorokban elfoglalt rendszerint dobogós helyük is. Az előadások hallatán nem a száraz tananyagra kell gondolni – ahány előadó, annyiféle téma és megközelítés: így hallhatnak az érdeklődők a Harry Potterről, amit az egyik órán egy szociológus, a másikon egy klasszika-filológus elemez, vagy épp tanulhatnak néprajzi és kulturális antropológiai szempontból a Kárpát-medence gasztronómiai értékeiről.

Az Indiana Jones-rajongók számos régészeti és történelmi kurzusból válogathatnak: a különböző korok régészete, a Római Birodalom, a kora újkori magyar történelem csak pár a további egytucatnyiból. A filozófiai, vallási és irodalmi órák mellett – amely utóbbi között egy esti olvasókör-szerű óra is megtalálható – a Bölcsész Szabadegyetemen angol és német nyelven folyó és nyelvi kurzusokat is felvehetnek a hallgatók. Idén például finnül vagy portugálul lehet elkezdeni tanulni, amit aztán a további félévekben természetesen folytatni is lehet.

A szegedi bölcsészkar célja a Bölcsész Szabadegyetemmel az, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítson a művelődésre, az önművelésre, és persze arra, hogy az érdeklődők olyan témákról tudhassanak meg többet, amelyek valóban érdekesek a számukra, ezzel élménnyé téve a tanulást. A program jó választás mindazoknak, akik szívesen visszatérnének az egyetem falai közé, nem voltak egyetemisták, de kipróbálnák vagy épp most készülnek a felsőoktatásba. A jelenleg más karokon tanulóknak és oktatóknak pedig alkalom lehet arra, hogy kitekintsenek saját tudományterületükből.

 

Részletek:

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 18. (vasárnap)

 

A meghirdetett kurzusok és a jelentkezés feltételei a kar honlapján olvashatók: http://arts.u-szeged.hu/bolcsesz-szabadegyetem/bsze-2022-osz/bolcsesz-szabadegyetem-220714

 

További információ a jelentkezésről:
Palotás-Füvesi Annamária (palotas-fuvesi.annamaria@szte.hu, Telefon: 62/544-363, SZTE BTK Tanulmányi Osztály /Szeged, 6722, Egyetem u. 2./)

SZTEinfo - SZTE BTK

Fotó: SZTE-BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek