Bezár

SZTEhírek

network.svg

Globális megoldásokat keres az SZTE a EUGLOH szövetség többi tagjával virtuális konferenciákon keresztül

Globális megoldásokat keres az SZTE a EUGLOH szövetség többi tagjával virtuális konferenciákon keresztül

2022. szeptember 22.
5 perc

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, egyike annak a 16 nyertes hálózatnak, amely az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett Erasmus+ pályázaton nyert. 2023 januárjától már kilenc intézményt tömörítő szövetség, így biztosan folytathatja további négy éven át küldetését, aminek egyik legsikeresebb programja a EUGLOH E-Conference.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért (European University Alliance for Global Health - EUGLOH) öt európai egyetem közös projektje, melynek tagjai a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), kívül a francia Paris-Saclay Egyetem (Université Paris-Saclay, UPSaclay), a portugál Portói Egyetem (Universidade do Porto, UPorto), a svéd Lundi Egyetem (LU), illetve a müncheni Ludwig Maximillians Egyetem (LMU), amely januártól már kilencre bővül. Az együttműködés révén 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és adminisztratív munkatárs számára elérhető az együttműködő öt egyetem közötti mobilitás.

A szervezet elsődleges célja az interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen a globális egészséggel kapcsolatos oktatásban és képzésben. A EUGLOH projekt egyik zászlóshajója a EUGLOH E-Conference, az öt ország bevonásával olyan felületet biztosít, ahol egy téma mentén globális megoldáskeresésen dolgozhatnak a résztvevők. Eddig 8 ilyen jellegű programot celebráltak a szövetség tagjai közösen, ahol több témát is érintettek. Többek között a munka és a család/személyes élet összeegyeztetése, a nők helyzete napjaink felsőoktatásában, az alulreprezentált csoportok érdekérvényesítése, hozzáférhetőség, használhatóság vagy a rasszizmus és a bántalmazás, de a stressz és a függőségek témakörében is szerveztek online konferenciákat. Az előre meghirdetett webináriumok időpontjai előzetes regisztrációval szabadon látogathatók, a partner egyetemek polgárai számára áthidalva ezzel a távolságot.

e-conference

Egy felmérés alapján eddig közel 3 ezer SZTE-s hallgató vett részt EUGLOH programokon, amelyeknek célja, hogy az egészség kérdésére globális szinten tekintsünk. Kezdve az esélyegyenlőségtől a testi-lelki jólétig, ezen belül pedig a csoportokat és az egyéneket érintő globális kérdésekre is választ keresnek a meghívott szakértők és a résztvevő hallgatók – összegezte Papp Zsuzsanna Adél a EUGLOH WP5 munkacsoport szegedi képviselője és kommunikációs felelőse.

Az egyetemközi projekt számos jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkozik, és újabban egyre inkább a társadalmi szerepvállalás, mint úgynevezett harmadik küldetés feladatát is ellátják. Fontos szerepet játszanak a társadalmi, kulturális és társadalmi-gazdasági kérdések is. kép a programról

- A EUGLOH tágra nyitja a tematikák kapuját, így minden résztvevő egyetemen, minden kar tud hozzá csatlakozni. A konferenciák egyedisége a EUGLOH partneregyetemek hallgatói által beküldött rövid videoüzenetek amelyek lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak egyéni tapasztalataik és álláspontjuk kifejtésére az adott témában, akár anonim módon. Továbbá izgalmas látni a résztvevők és a szakértők között kialakuló diszkussziót – mondta Mustafa-Belal Aseel Diána, az E-Conference webináriumok egyik szervezője.


A felsőoktatási esélyegyenlőség témájában az SZTE és a Lundi Egyetem tartotta az első online konferenciát 2021 januárjában.

- Kiemelt figyelmet kapott a sokféleség és az esélyegyenlőség. Az öt egyetemből álló szövetség egyik fő célja, hogy a hallgatók és oktatók számára előítéletektől és hátrányos megkülönböztetéstől mentes, egységes szellemiségű nemzetközi campust építsen ki. A rendezvény felvezető előadását Bajmócy Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese tartotta – tudtuk meg Papp Zsuzsanna Adéltól, a EUGLOH kommunikációért felelős munkatársától és az első E-Conference egyik főszervezőjétől.

First_E-Conference

Az öt egyetem közötti első ilyen jellegű virtuális konferencián megtudták az érdeklődők, hogy az egyenlő esélyek hiánya számos aspektus mentén megjelenhet a felsőoktatásban. Ilyen szempontok többek között a fogyatékosság, a családi háttér, a jövedelmi helyzet, a nemek közti egyenlőtlenség, a szexuális identitás és orientáció, vagy az etnikai és vallási sokszínűség.

A rendezvényen több sikeres gyakorlat is bemutatkozott, mint a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, valamint a tanulási nehézségekkel küzdő hallgatókat segítő zsonglőr kurzus, amelyet az SZTE Életvezetési és Tanácsadó Központ szervez.

A virtuális konferenciák szervezői mindent megtesznek, hogy esélyt teremtsenek mindenkinek a részvételre, ezért nemzetközi jelnyelvi tolmácsok is rendelkezésre állnak az eseményeken. Kérésre német, francia, portugál és magyar nyelvű élő hangfordítás is elérhető.

A EUGLOH WP5 Globális Campusz munkacsoport munkatársai szerint az E-conference rendezvénysorozat a munkacsoport egyértelműen legsikeresebb kezdeményezése, mivel kiváló lehetőség a globális együttműködés, az egyenjogúság és egységes látásmód fontosságának kiemelésére, amely a Szövetség egyik alappillére. Habár a webináriumok online zajlanak, a résztvevők beszélt nyelve, tapasztalatai és álláspontja nem mindig egyeznek, mégis egy biztonságos és befogadó közegben mindenki esélyt kap saját véleménye kifejtésére. A EUGLOH E-conference programok tehát ledöntik a nemzetek közötti távolsági korlátokat, és igazán közösséggé kovácsolják az öt egyetem polgárait.

A EUGLOH a kezdeményezés új szakaszba, a bővülés fázisába lép. Az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért stratégiai partnerség 2023 januárjártól újabb négy egyetemmel bővül: a University of Alcalá (Spanyolország), a University of Hamburg (Németország), a University of Novi Sad (Szerbia) és a UiT – The Arctic University of Norway (Norvégia) is csatlakozik a szövetséghez. A következő évtől tehát már ők is élvezhetik a nemzetközi szövetség nyújtotta előnyöket, lehetőségeket, ezzel pedig 2023-tól kilencre bővül a EUGLOH partneregyetemek száma.

A bővüléssel a EUGLOH E-Conference sorozata várhatóan még szélesebb körű és az eddigieknél is hatékonyabb, sikeresebb kezdeményezés lehet a jövőben.

Az eddigi konferenciák itt visszanézhetőek.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: EUGLOH, Mustafa-Belal Aseel Diána

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek