Bezár

SZTEhírek

A bor tudománya

Idén először indult A bor tudománya kurzus biológusoknak

Idén először indult A bor tudománya kurzus biológusoknak

2025. április 08.
2 perc

Pichererné Dr. Habil Gémes Katalin növénybiológus A bor tudománya címmel indított kurzust, hogy a hallgatók lássák, miként teheti a szőlőt, majd a belőle készülő bort finomabbá, harmonikusabbá az elméleti tanórákon megszerzett tudás. Az idei félév tematikájában két meghívott előadó is szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bor tudománya kurzus nyílt óráján, március 27-én Dr. Habil Zsófi Zsolt, az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója tartott előadást Klímaváltozás és szőlőtemesztés: kihívások és lehetséges válaszok címmel. A hallgatók az előadás során megismerhették, hogy milyen hatása van a klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és ezen keresztül az egyes borok minőségére. Az alkalom borkóstolóval zárult; az előadó két akadémiai bort vitt, egy Egri csillagot és egy Egri bikavért. Mindkettő az Egri borvidék déli lankáin, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán született.

– Megtapasztalhattam, hogy azon túl, hogy a bor és annak elkészültéig vezető út minden aspektusában művészet, tanít is. Ha megkóstolunk egy bort, nem feltétlenül érezzük ugyanazt sem ízben, sem illatban. Azonban attól, hogy mást gondolunk, mint a másik ember, még mi is jól gondoljuk; így megtanítja a bor, hogy merjünk önmagunk lenni és merjük vállalni a saját véleményünket – mondta el élményét az előadásról Pichererné Dr. Gémes Katalin.

Dr. Zsófi Zsolt és Pichererné Dr. Gémes Katalin

Dr. Habil Zsófi Zsolt és Pichererné Dr. Habil Gémes Katalin. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A bor tudománya kurzus hangsúlya nem a gyártási folyamatokon, hanem magán a szőlőn, a szőlő biológiáján és művelésén van, amelytől finom lesz a bor. Pichererné Dr. Gémes Katalin fontosnak tartja, hogy az órák során különböző érdekességeket is megismertessen a hallgatókkal: – Elkalandozunk az Azori szigetekre és Santorinire, Brazíliába, Argentínába, Grúziába. Megismerjük az ottani szőlőket, borokat, az ottani különleges szőlőművelési és borkészítési technológiákat, melyek közül többet az Unesco a világörökség részévé nyilvánítottak.

A kurzus interaktív, a hallgatók megtudhatják belőle, mi az oka annak, hogy ugyanaz a szőlőfajta mediterrán és hűvös hegyvidéki területen termesztve más harmóniával, ízvilággal rendelkező bort eredményez; mi adja az egyes borok ára közötti hatalmas különbségeket; egészséges-e a bor és miként lehet különböző ételpárosításokkal ugyanazon borból más ízt kihozni.


Balog Helga
Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek

Készítő