Bezár

SZTEhírek

Romakoli__8

Roma integráció, társadalmi innováció, felelősségvállalás

Roma integráció, társadalmi innováció, felelősségvállalás

2022. október 06.
4 perc

A társadalmi innovációkról, a roma hallgatók integrációjáról és a hátrányos helyzetből induló fiatalok feltérképezése kapcsán végzett kutatásaikról tartottak előadásokat az SZTE oktatói és a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ kutatói 2022. szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján. Fedor Fanni élménybeszámolója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az IKIKK, azaz a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központjának célja az SZTE innovációs teljesítményének növelése, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának fokozása, és az együttműködés erősítése a kutatásfejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplői között. Az IKIKK az a koordinációs egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és közvetíti a közvélemény felé. Ezen belül hat tudományterületi klaszterben folynak a kutatások: élő és élettelen természettudomány, klinikai kutatások, bölcsészettudományi, humántársadalmi és harmadik missziós. A klaszterek kompetenciaközpontokból, azok pedig kutatócsoportokból épülnek fel.

SZÍVVEL-LÉLEKKEL

 

Az előadásoknak a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium (SZKRSZ) előadóterme adott otthont. Az előadókon jól látszott, hogy szívvel-lélekkel elhivatottak az ügyben, ez pedig sokat segített abban, hogy a hangulat oldottabbá váljon. Viccekkel, anekdotákkal és személyes példákkal próbálták kicsit könnyedebbé tenni az amúgy igencsak nehéz témákat.

 

KUTATÁSOK, MELYEK TÖBBEK KÖZÖTT A FELZÁRKÓZÁST IS SEGÍTIK

 

A Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központban (TFK) feltáró és alkalmazott kutatásokat végeznek, amelyek alapján különböző fejlesztéseket dolgoznak ki többek között a roma hallgatók integrációja, inklúzió, és a közösségi erőforrások, valamint a család- és ifjúságügy tématerületén. Elsősorban a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók körülményeinek javítása és egy családbarát egyetem megteremtése érdekében végzik mindezt, de közben segítenek az egyetem harmadik missziójának megvalósításában is. A kompetenciaközpontnak egyelőre két kutatóközpontja van: az egyik a Roma és Hátrányos Helyzetű Fiatalok Felzárkózását Koordináló Kiválósági Központ (RKK) a másik, az Interdiszciplináris Családtudományi Kutató és Fejlesztő Központ (ICSK). Az első előadás nagyjából az ehhez kapcsolódó legfontosabb fogalmi kérdéseket próbálta felvázolni számunkra.


Romakoli_4

 

BEMUTATKOZOTT VINCENT

 

Először Dr. Jancsák Csaba, a kompetenciaközpont vezetője beszélt arról, hogy miért indult el az egyetem ezen a vonalon, miért fontos mintaadó az SZTE-nek, mint a régió tudásközpontjának és legnagyobb létszámú értékközösségének a szemléletmódja a társadalmi felelősségvállalás terén, mit takar pontosan a TFK szerepvállalása, mik a céljaik és milyen elvek mentén dolgoznak a társadalmi innovációk megszületése érdekében. Majd ezt követően röviden bemutatta a központ működését, a projektjeiket, fejlesztőprogramjaikat és megemlítette, hogy ezek eredményét várhatóan huszonkét tanulmány formájában láthatjuk majd viszont. Ezután Kiss Mária Rita, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének oktatója vezetett be bennünket a roma kutatótáborokban végzett munkájukba, és azok eredményeibe. Mindezt képekkel, és egy kisfilmmel, valamint személyes élményeivel tűzte tele. Ezt követően rendhagyó formában következett Dr. Nagy Gábor Dániel, az RKK vezetőjének előadása, akit egy a mesterséges intelligencia által működtetett avatár, Vincent helyettesített. Elmondása szerint (Vincent tolmácsolásában) ezzel is az innovatív és befogadó megközelítésük szinergiáit próbálta demonstrálni. Az előadásban az RKK-ban zajló munkáról hallhattunk, a roma kisebbségi közösség körében végzett kutatásáról, az ezzel kapcsolatos célkitűzéseikről, a különböző együttműködéseikről és projektjeikről. Majd utolsóként Mészáros Ferenchez, az SZKRSZ igazgatójához került a szó, aki a szakkollégium munkájáról és céljairól, valamint a szegedi felsőoktatási intézményekkel való együttműködéséről beszélt. Merthogy az SZKRSZ 2012-es indulásától kezdve szorosan együttműködik az egyetemi kutatókkal és a szakemberekkel annak érdekében, hogy a komoly nívójú szakmai háttér segítségével üzemeltessék a szakkollégiumot. A cél egy erős, segítőkész közösség kialakítása az ottlakók számára. Mint kiderült: a TFK szervezői éppen ezért választották a kollégiumot az est helyszínéül, hogy az előadások közben láthassuk törekvéseik egyik eredményét.



romakoli
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

KEREKASZTALBESZÉLGETÉS: TERÍTÉKEN A VÉLEMÉNY

 

Mészáros Ferenc előadása után egy kört alakítottunk ki székeinkkel, és kezdetét vette a kerekasztalbeszélgetés, amely során a korábbi előadók és a résztvevők (akik között szép számmal voltak egyetemi hallgatók is) egyaránt megosztották saját ötleteiket, fejlesztő javaslataikat és véleményeiket, dilemmáikat. A beszélgetést Dr. Krémer András, a TFK kutatója vezényelte le.

 

ÖNKÉNTESEK A ROMATELEPEN

 

Az intézményi és a személyes társadalmi felelősségvállalás témája megérintette a jelenlévőket. De az este folyamán kialakult őszinte és tartalmas beszélgetés minden bizonnyal a résztvevők elhivatottságának is köszönhető volt. Legtöbbjük már részt vett korábban különféle, önkéntes akciókban, és jótékonysági projektekben, rendezvényeken. Volt olyan, aki az egyetemi tanulmányai mellett dolgozott romatelepen, de voltak olyanok is, akik részt vettek a „Tanítsunk Magyarországért” programban, vagy a kárpátaljai menekült családok támogatását szolgáló egyetemi önkéntes programban ez év tavaszán.


SZTEinfo - Fedor Fanni

Fotó: Farkas György

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek