Bezár

SZTEhírek

IMG_5739

Jeges és tüzes tájakon vándorolva

Jeges és tüzes tájakon vándorolva

2022. október 10.
2 perc

Szemet gyönyörködtető fotósorozatot tárt fel Izlandról a 2022-es Kutatók Éjszakájának egyik kiállítása. Szeptember 30-án, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Boldogasszony sugárúti épületének egy szűk folyosója falain, huszonhat fénykép várta az érdeklődő szempárokat, hogy betekintést nyújtson Dr. Karancsi Zoltán, geográfus felfedezőtúrájába. A fotókiállítás megnyitója után a látogatók egy rövid, ismeretterjesztő előadás köré építve, közösen járhatták végig az utazás állomásait. Fedor Fanni beszámolója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Karancsi Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének Rekreáció és Edzéstudományi Tanszékének docense. Kutatója az antropogén geomorfológiának, a tájökológiának, a geo- és ökoturizmusnak, valamint a táj- és környezetesztétikának. Több mint 120 publikáció szerzője, tagja a Környezetesztétikai és klímaadaptációs Kutatócsoportnak, a Magyar Földrajzi Társaságnak, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, valamint a nemzetközi ProGeo Egyesület magyar tagozatának. 2014 óta az MTA SZAB Földtudományi munkabizottságának elnöke.

 

Kutatásaival párhuzamosan felfedezőtúrákat szervez és fényképezőgépével járja azokat, a különleges helyeket, ahol még ma is a természet az úr. Járt már többek között Észak-Norvégiában, Máltán, az amerikai vadnyugat nemzeti parkjaiban, Grúziában és Alaszkában. Utazásai során szerzett élményeit fotókiállításokon, és a hozzájuk kapcsolódó előadásokon keresztül mutatja be, melyekből a résztvevők megismerhetik az adott terület változatos tájait, természeti formáit és élővilágát. Emellett tudomást szerezhetnek az ezek kialakulásában szerepet játszó folyamatokról és a kincseket elpusztító fenyegetésekről is.


IMG_5746

 

Dr. Karancsi Zoltán az idei Kutatók Éjszakáján Izlandot mutatta be, amely elmondása szerint egy már nagyon régóta dédelgetett, bakancslistás úticélja volt. A sziget Földünk legfiatalabb területe, és a mai napig állandó átalakulásban van, köszönhetően a lemezmozgásokhoz kapcsolódó, aktív vulkáni és utóvulkáni tevékenységnek. Éppen ezért a terület tele van különleges természetföldrajzi látványosságokkal, a vulkáni, illetve a jég által kialakított formakincsekkel, valamint csodaszép vízesésekkel. A kiállítás méltán kapta az Izland a tűz és jég földje címet.


IMG_5756

 

A májusi utazás során készült fényképekből nehéz volt válogatni, a szerző azonban igyekezett minden olyan látványosságnak helyet adni a tárlatban, ami jól jellemzi Izlandot. A természeti különlegességek mellett megjelenik a képeken a szigetország Szeged méretű fővárosa, Reykjavik is.


IMG_5759

 

Az SZTE JGYPK docense felfedezőútjait általában alaposan előkészíti, jó részt kollégáival, vagy csoportban utazik. Izland látványa felejthetetlen élmény volt számára, és szerinte mindenkinek érdemes lenne legalább egyszer ellátogatnia a szigetre, még a nem túl kegyes időjárás ellenére is.

 

Zárásképp elárulta: következő úticélja a norvégiai Lofoten-szigetek.


SZTEinfo - Fedor Fanni

Fotó: Bogár Johanna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek