Bezár

SZTEhírek

cover

Idén is népszerű volt az SZTE Mezőgazdasági Karán a Kutatók Éjszakája

Idén is népszerű volt az SZTE Mezőgazdasági Karán a Kutatók Éjszakája

2022. október 06.
5 perc

Tizenhétféle változatos programmal várták az SZTE Mezőgazdasági Kar intézeteinek oktatói valamint a külsős előadók a legszélesebb korosztályból érkezett érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GYÓGYNÖVÉNYFELISMERÉS programon tíz cserepezett gyógynövényt állított ki Berek Ágota előadó, melyeket megszámozott. Ehhez kapcsolódva egy feladatlapot kellett kitölteniük a játékban résztvevőknek, amelyen szerepelt a kiállított gyógynövények neve is.

IMG_7629

GYÓGYTEA KÓSTOLÁS állomáson, szintén Berek Ágaota közreműködésével a gyógytea keverékek kóstolása közben ismerhették meg az érdeklődők a tea összetételét, azok hatásait illetve az elkészítés módját.

IMG_7628

A FEHÉR FAGYÖNGY POLIFENOL ANYAGAINAK BEMUTATÁSA címmel a polifenol anyagok humánélettani hatásainak részletes elemzésével várta az érdeklődőket Dr. habil. Lantos Ferenc, egyetemi docens a fehér fagyöngy leveles hajtásainak meghatározásában. A fehér fagyöngy, mint virágos élősködő, számos polifeniol vegyületet tartalmaz, melyeket már a XX. század elején az antropozófus gyógyászat alkalmazott. Ezek laboratóriumi elemzése bizonyíthatja a gyógyhatásukat – derült ki a programon.

IMG_7625

A KÜLÖNLEGES ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFÉLÉK BEMUTATÁSA és felismerése kivetített diák és magok vagy termések alapján történt Dr. Csontos Györgyi, főiskolai docens vezetésével. Az állomáson azt is megtudhatták az érdeklődő, hogy pl. milyen étel készíthető belőlük. Tök-totón játszathattak a vállalkozó kedvűek, majd megfigyelhették és megízlelhették a különböző magvak csíráztatását, valamint szerepüket a táplálkozásban.

IMG_7636

A KI TUD TÖBBET AZ ÁLLATOKRÓL? programon érdekes információkat osztott meg Dr. Benk Ákos, főiskolai docens hallgatóságával a haszon- és egyéb állatokról a különféle játékos feladatokon keresztül. Tesztkérdésekre válaszoltak a résztvevők a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományos mesterségekről, azok minél jobb megismerése érdekében.

IMG_7664

CSINÁLD MAGAD DÍSZNÖVÉNY-SZAPORÍTÁS IN VITRO programon Dr. habil. Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár vezetésével az érdeklődők könnyen szaporítható dísznövényekből saját maguk indíthattak steril tenyészeteket (in vitro mikroszaporítás). Az üvegedényben, táptalajon lévő növénykéket mindenki hazavihette és otthon tovább nevelheti.

IMG_7566

TEJÚT – A TEHÉNTŐL AZ ASZTALIG a tej minőségi paramétereinek vizsgálatát Dr. habil. Mikó Edit dékán, egyetemi docens előadásában ismerhették meg az érdeklődők, majd sajtkóstoló és tejtermék-ismereti kvíz következett. A tejtermelés anatómiájának és élettanának bemutatását szintén előadás formájában, a gépi és robot fejés bemutatását pedig videón nézhették meg a jelenlévők.

IMG_7562

A TRÓFEABÍRÁLAT során az érdeklődők megismerhették a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését. Beier László, tanársegéd és Dr. Barta Tamás, főiskolai docens vezetésével bemutattak vadászsípokat, valamint csalsípokat is. A program ideje alatt vadászfilmek vetítésére került sor.

IMG_7412

Az ÁLLATPREPARÁLÁS című programon egy közepes testű madár preparálásának szemléltetését láthatták a résztvevők a teljes munkafázisokon keresztül: a nyúzás folyamatától a műtest elkészítésén át a teljes preparátum elkészüléséig, Barkóczi Csaba külsős előadó közreműködésével.

IMG_7468

A TÁJMONITORING DRÓNNAL című előadáson Dr. Duray Balázs, tudományos munkatárs segítségével a részveveők sorba vették a drón-felmérések alkalmazási lehetőségeit, elsősorban a tájvizsgálatok és környezeti monitoring területeken.

IMG_7375

A NÖVÉNY- ÉS ROVARISMERETI TESZTEN a szántóföldi gyógy- és fűszernövények felismerése a kivetített diák és magok-termések alapján zajlott, Dr. habil. Jakab Péter, egyetemi docens előadásában. A növények mellett a rovarok és mezőgazdasági kártételeik ismeretéből is megmérettették tudásukat a résztvevők.

IMG_7356

A HONNAN JÖN, HOVÁ TART A POLLEN? című programon Prof. Dr. Makra László, egyetemi tanár előadásában a többi között megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen károkat okoz a parlagfű és pollenje. A diákon láthattuk az aktuális parlagfű-pollen statisztikákat és a tüneteket: a szervezet fokozott érzékenységét, a felső légutak betegségeit (allergia, asztma, rhinitis). Kiderült miként történik a parlagfű-pollen nagytávolságú szállítása a légáramlások által, hogyan zajlik a parlagfű-pollen koncentráció előrejelzése saját előrejelző program segítségével.

IMG_7366

SOSEM VAGYUNK EGYEDÜL - A MIKROBÁK VILÁGÁBA Bordé Ádám, tanársegéd vezette be a látogatókat. Számos érdekességet tudhattunk meg arról, hogy milyen mikroorganizmusok telepszenek meg a mindennapi használatban lévő tárgyainkon, vagy hogy mi marad a kezünkön szappan, illetve kézfertőtlenítő használata után. A mikrobiológia iránt érdeklődőknek lehetőségük nyílt különböző, a környezetünkben található tárgyakról izolált és tenyésztett baktériumok és gombák megtekintésére, valamint a mikroszkóp használatára.

IMG_7543

A MODERN AGRÁRIUM illetve A MAGYAR BORKULTÚRA ÉS, AMIT TUDNI ÉRDEMES RÓLA címmel kapcsolódtak be előadásokkal és játékos kvízfeladatokkal az MGK Kutatók Éjszakájának programjába a Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet oktatói: Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, adjunktus, Dr. Korom Annamária, adjunktus és Dr. Csiba Anita, főiskolai docens.

1

A folyamatosan változó világ és az új kihívások megkövetelik a mezőgazdaság fenntartását, versenyképességét és fejlesztését, mely számos technikai vívmánnyal jár együtt. Már nagyon intelligens algoritmusok, számítógépek és különféle applikációk, valamint drónok segítik a termelést, de hogyan? Az ehhez kapcsolódó fogalmakról adott felvilágosítást a kvíz.


Galeria
Képgaléria az eseményről

A magyar borkultúra hatalmas múlttal rendelkezik, de ezt ma már nem mindenki ismeri. A kvíz megfejtésével a kulturált borkóstoláshoz és a magyar borkultúra fejlesztéséhez és felélesztéséhez járult hozzá a program. Kiderült pl.: hogy mit jelent a "bikavér" és, hogy milyen borhoz milyen ételt célszerű kínálni.

IMG_7654

ALKALMAZOTT KÓRBONCTANON megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen segítséget nyújt a kórbonctan háziállatok betegségeinek diagnosztizálásában. Az elhullott állatok vizsgálata lehetőséget teremt arra, hogy élő társaikat megvédjük a különböző bántalmaktól. Ezúttal egy daganatos betegségben elpusztult cicát boncolt fel az állatorvos: Dr. Pinnyey Szilárd, adjunktus.

IMG_7725

MINDENNAPI KENYERÜNK! címmel Dr. Benk Ákos, főiskolai docens mutatta be hallgatóságának, a kovász készítésének technológiáját, valamit azt, hogy hogyan történhet a kenyérsütés otthon egyszerűen, nagyszerűen!

IMG_7513

Az SZTE Kutatók Éjszakája programról készült képriport megtekinthető itt.


Forrás: SZTE-MGK

Fotó: SZTE-MGK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek