Bezár

SZTEhírek

u-multirank_nyito

Az SZTE „top group” eredményekkel szerepel az U-Multirank nemzetközi rangsorban

Az SZTE „top group” eredményekkel szerepel az U-Multirank nemzetközi rangsorban

2022. június 21.
2 perc

A nemzetközi rangsorok között az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban is jó eredményeket ér el a Szegedi Tudományegyetem. A készítők idén 96 országból 2202 felsőoktatási intézményt, köztük 12 magyar egyetemet értékeltek, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE több „top group” értékelést is kapott a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi orientáció területén, de figyelemreméltó eredményei születettek az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014 óta méri a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, amely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában. Éppen ezért a rangsor öt fókuszterületen több mint 30 indikátort vizsgál, és figyelembe veszi többek között a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint tudástranszfer területén elért eredményeit.

1

A 2022-es rangsorban 96 ország 2202 felsőoktatási intézményét értékelték (ami a tavalyi 1948 intézményhez képest jelentős bővülés), és abban 12 Magyarországon működő felsőoktatási intézmény is szerepel, köztük a Szegedi Tudományegyetem.

infographic_u_multirank

Az SZTE egyre több indikátor mentén ér el „top group” besorolást az U-Multirank rangsorban. Idén a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi orientáció területén lettek a legerősebb mutatói, ahol az ipari partnerekkel közös publikációk, a szabadalmak kapcsán idézett publikációk, valamint a betöltött poszt-doktori pozíciók mellett a külső kutatási bevételek és a külföldi oktatók-kutatók aránya is „top group” értékelést kapott. További erős eredményei is lettek a Tisza-parti universitasnak mind az említett három fókuszterület, mind az oktatás és a regionális szerepvállalás területek vonatkozásában (pl. hallgatói mobilitás, nemzetközi közös publikációk, interdiszciplináris publikációk, ipari szereplőkkel közös szabadalmak, régióbeli szereplőkkel közös tudományos közlemények, régióban szakmai gyakorlatot végző hallgatók, hallgatói diplomaszerzés).

2

A nemzetközi U-Multirank rangsor egyre bővülő szakterületi lista mentén is értékeli a felsőoktatási intézményeket. A Szegedi Tudományegyetem U-Multirank-oldalán jelenleg mintegy 25 diszciplínáról érhető el áttekintés.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek