Bezár

SZTEhírek

EFOP_344_nyitó

Készségfejlesztő és kommunikációs programok a hallgatói létszám növelésére az MTMI szakok népszerűsítésével

Készségfejlesztő és kommunikációs programok a hallgatói létszám növelésére az MTMI szakok népszerűsítésével

2022. június 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel konzorciumban valósította meg „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című projektet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyílt napok szervezésétől az oktatási kiállításokon való részvételig, tudománynépszerűsítő programoktól a nyári táborokon át a versenyek szervezéséig sokféle aktivitással igyekezett hallgatói létszámát növelni a Szegedi Tudományegyetem „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című, EFOP-3.4.4-16-2017-00015 azonosító számú projekt kapcsán. A 2017.06.01-jén kezdődő és 2022.03.31-én záruló projektet az SZTE az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel konzorciumban valósította meg.

 

A projekt célja az MTMI, vagyis a Matematikai, Természettudományi, Műszaki és Informatikai tudományterületekhez kapcsolódó szakok népszerűsítése volt. A képzési folyamatokat támogató szolgáltatások fejlesztése mellett tudományt népszerűsítő programokat is szervezett az intézmény a centenárium jegyében. A projektben nagy hangsúlyt kapott az „SZTE Tudás” láthatóságának és széleskörű hozzáférhetőségének biztosítása az intézmény internetes jelenlétének folyamatos fejlesztése által. A támogatás értéke 808 millió 542 ezer 273 forint volt.

 

A projekt öt alprojektben valósult meg:

1. Az SZTE a „Potenciális karrier tanulók elérése – SZTE MTMI (Matematikai, Természettudományi, Műszaki és Informatikai tudományterületek ) képzések és mérnöki pálya népszerűsítése” alprojektben többek között sikeres országos beiskolázási roadshow-kat valósított meg, ezen felül több országos (Educatio Kiállítás) és regionális jelentőségű oktatási kiállításon jelent meg. A személyes felkeresésen túl az egyetem karokat és képzéseket népszerűsítő online és print kiadványokat adott ki, valamint felvételi telefonos applikációt fejlesztett.

2. A „Tehetségek bevonása – elit utánpótlás képzése MTMI pályákra” alprojektben innováció fókuszú, élményközpontú szakmai napokat, roadshow-kat, interaktív versenyeket, műhelyfoglalkozásokat, tréningeket szervezett az intézmény. A vállalások során olyan, az SZTE-n nagy hagyományokkal rendelkező tanulmányi versenyek továbbfejlesztése és megszervezése valósult meg, mint például a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny és a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny, amelyekhez kapcsolódóan a megmérettetést támogató webes eszközrendszert is fejlesztettek.

3. Az „Általános iskolás célcsoport elérése” alprojektben az egyetemi/kutatóhelyi és vállalati nyílt napok, gyár-, üzem és laborlátogatások valósultak meg az általános iskolai korosztály bevonásával. Ilyen volt többek között a Kutatók Éjszakája, amelyhez kapcsolódóan szintén telefonos applikációt fejlesztett az intézmény, amelyen az összes programmal kapcsolatos információt megtalálhatták az érdeklődők.

4. A „Képzők képzése, nagyköveti rendszer („antenna rendszer") kiépítése, alumni” alprojektben az MTMI területet érintő mentori / nagyköveti rendszer, hálózat kialakítása valamint a természettudományos készségfejlesztő és kommunikációs módszertani szolgáltatások szervezése és működtetetése valósult meg.

5. Az „EJMSZ alprojektben” az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség szervezésében interaktív gyárlátogatások, Természettudományos Roadshow-k, az SZTE-vel közös szervezésben jelenléti és online MTMI Konferencia valósult meg. A tudománynépszerűsítő programokat portréfilm videómontázsok összeállítása egészítette ki, amely a női karrierutakat mutatja be a mérnök szakmákban valamint összeállítottak egy, a pedagógusokat támogató elektronikus módszertani gyűjteményt is.

 

A projekt intézményi aloldala ide kattintva elérhető: https://u-szeged.hu/efop344-00015-index

A projekt részletes beiskolázási statisztikai adatai itt érhetőek el: https://u-szeged.hu/efop344-00015/osszefoglalo/osszefoglalo

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek