Bezár

SZTEhírek

Nyito_Kariko_K_francia_dija

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

2021. szeptember 28.
3 perc

A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin kapta meg a legnagyobb francia kitüntetést, a Grande Médaille-díjat. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós, az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját is bemutatja a Francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény.

„Elképzelem, ahogy egy napon a hűtőszekrényben lesz az összes mRNS-alapú gyógyszer. S ha valaki megégeti a kezét főzés közben, akkor csak kiveszi az épp erre való RNS-szert, ami felgyorsítja a gyógyulást” – villantja föl a jövőképet Karikó Katalin, s mutatja, ahogy bekenné a kenőccsel a képzeletbeli sebet... Így kezdődik a rövidfilm, amelyet a Francia Tudományos Akadémia készített a Grande Médaille-díjat 2021-ben elnyert kutatóról, Karikó Katalinról. Miközben a világhíressé lett magyar tudós az mRNS-ről, e törékeny molekuláról angolul mesél, francia nyelvű feliratok ismertetik az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját. A bemutató arra is kitér, hogy Karikó Katalin első munkahelyén, „a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte pályafutását”.


Portre_Katalin_Kariko_laureate_de_la_Grande_Medaille_2021_de_lAcademie_des_sciences

 

Úttörő kutatásaiért jutalmazza Karikó Katalint a Francia Tudományos Akadémia. A Párizsban 2021. szeptember 28-án kiadott sajtóközleményük szerint: a magyar biokémikus „az 1990-es évek óta végez úttörő kutatásokat a messenger RNS-ről és annak terápiás felhasználásáról. Munkája döntő szerepet játszott a Covid-19 elleni küzdelemben” kulcsfontosságúvá vált új vakcina-stratégia kidolgozásában.


SzBK_Katalin_Kariko_laureate_de_la_Grande_Medaille_2021_de_lAcademie_des_sciences

 

Jól ismerheti a tudomány iránt érdeklődő frankofón közvélemény Karikó Katalin munkásságát. Elsőként készített ugyanis dokumentumfilmet az SZTE alumnusáról a francia nemzeti hírcsatorna. A BFM TV stábja a világhírű biokémikus iskolavárosaiban, így Kisújszálláson és Szegeden is forgatott 2021 januárjában, majd amerikai otthonában is felkereste a tudóst. A filmforgatásról az SZTE a hírportálján számolt be, majd magyar nyelvű felirattal az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-adattárában tette elérhetővé a BFM TV filmjét, melynek címe: „A nő, aki megmentheti a világot”.


Kariko_Katalin__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar_Ke...


A Grande Médaille-díjat 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze. A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az Akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára. A legnagyobb francia tudományos díjat 2021-ben Karikó Katalin, a törékeny mRNS-molekula titkainak magyar kutatója kapja.

 

SZTEinfo - Újszászi Ilona

Illusztráció: Internet

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

*

 

Korábban írtuk Karikó Katalin kitüntetéseiről:

 

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

 

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

 

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

 

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

 

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

 

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

 

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

 

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

 

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

 

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek