Bezár

SZTE Magazin

lm_nyitojo

Epilepsziában szenvedő gyerekeken is segíthet az SZTE kutatóinak felfedezése

Epilepsziában szenvedő gyerekeken is segíthet az SZTE kutatóinak felfedezése

2021. május 06.
2 perc

Több neves szaklap publikálta azokat a tudományos eredményeket, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem kutatói értek el az agykutatás területén. Dr. Lőrincz László Magor az, SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi docense és kollégái, svájci, amerikai és brit tudósokkal együttműködve vizsgálták az agy működését és gyógyszerezési lehetőségeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Lőrincz László Magor 2013 óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. Egyik fő kutatási területe az agyműködés.  Posztdoktorális kutatóként Wellcome Trust, Marie Curie és Human Frontier Science Program ösztöndíjasként kutatott az Egyesült Királyságban és a lisszaboni Champalimaud kutatóintézetben is, ahol az agyi állapotváltozások sejtes és hálózati mechanizmusait kutatta. Munkáját többek között a Bolyai ösztöndíj, a Bolyai+, az NKFIH és a Nemzeti Agykutatás Program is támogatja. Tudományos munkájában segítségére van Dr. Raffai Tímea és Sere Péter is.


lm_cikkbe
Dr. Lőrincz László Magor középen


Legutóbbi eredményeit az amerikai Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience), illetve a Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga (International League Against Epilepsy) hivatalos lapjai publikálták.


- Berni, stanfordi és harvardi kollaboráció keretén belül azt találtuk, hogy egy magasabb rendű fiziológiás és pathológiás agyműködésekért (impulzivitás, szenzoros információfeldolgozás, depresszió) felelős agyterület, az agytörzsi raphé mag és az autonóm funkciókat ellátó (táplálkozás, energiaegyensúly, alvás-ébrenlét) hipothalamikus mag kölcsönös gátló kapcsolata, befolyásolni tudja az állatok agyi állapotát, ébrenlétet eredményezve. Az eredmények azt sugallják, hogy az automatikus funkciók és magasabb rendű funkciók irányítása között összefüggés van, ez befolyásolja az agyi állapotot és ennek megtaláltuk a sejtes szubsztrátumait – mondta el a publikáció hátterét a kutató.


A témában írt, teljes, angol nyelvű cikk itt olvasható.


A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán is oktató tudósnak nem ez az egyetlen jelentős sikere. Egy másik területen elért felfedezései is felkeltették a nemzetközi szaksajtó figyelmét.

-A krónikus szívelégtelenség kezelésére használt Ivabradin nevű gyógyszert sikerült átjuttatni a vér-agy gáton, így szisztémás alkalmazás során csökkentette a genetikailag epilepsziás állatok epilepsziás rohamait. Remélhetőleg a gyógyszer segíthet az absence epilepsziában szenvedő gyerekek és tizenéveseken – magyarázta a kutatás jelentőségét Dr. Lőrincz László Magor, aki elmondta közeljövőre vonatkozó terveit is.  - További terveink fiziológiás és pathológiás agyi állapotváltozások sejtes mechanizmusainak feltárása, különös tekintettel az absence epilepsziához társuló kóros folyamatok mögött álló sejtes és hálózati működések feltárására.


SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek